Economie: Derde recessie in vijf jaar

4

Zoals ik mijn vorige stuk ‘De Eurocrisis is nog niet over‘ schreef, is de eurocrisis nog niet over. Doormodderen, met recessie achter recessie, zoals Japan de laatste twee decennia heeft ervaren, lijkt mij het scenario waar we ons nu in bevinden. De economische cijfers van omschrijven dit. De Nederlandse economie kromp in het 4e kwartaal van vorig jaar met 0.2% op kwartaalbasis en belande in de 3e recessie in 5 jaar.

eurozone economie

Bijna heel Europa kromp in het 4e kwartaal

Niet alleen de economie van Nederland kromp in het 4e kwartaal, maar zelfs die van Duitsland, en dat met 0.6%. Ook Frankrijk (-0.3%), België (-0.1%), Oostenrijk (-0.2%), Finland (-0.1%) hadden te maken met economische krimp. Ook in Spanje (-0.7%), Italië (-0.9%), en Portugal (-1.8%) zijn de economische problemen nog niet achter de rug. Opmerkelijk genoeg groeide de economie van Griekenland en Ierland beide met 0.2%.

vicieuze cirkel

Vicieuze Cyclus?

Zoals ik al meerdere keren hier heb geschreven maken de bezuinigingen het probleem alleen maar groter. De bovenstaande vicieuze cyclus laat dat mooi zien. Alle landen denken voor komend jaar de begroting redelijk, volgens de richtlijnen, op orde te hebben. Maar omdat de economische groei tegen zal vallen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk weer, ten opzichte van het BNP, grotere tekorten hebben, waardoor nog meer bezuinigingen noodzakelijk worden geacht. Ik ben geen aanhanger van Keynes (juist meer uitgeven), maar voor de komende jaren lijkt mij het huidige beleid desastreus voor economische groei.