Zoals ik mijn vorige stuk ‘De Eurocrisis is nog niet over‘ schreef, is de eurocrisis nog niet over. Doormodderen, met recessie achter recessie, zoals Japan de laatste twee decennia heeft ervaren, lijkt mij het scenario waar we ons nu in bevinden. De economische cijfers van omschrijven dit. De Nederlandse economie kromp in het 4e kwartaal van vorig jaar met 0.2% op kwartaalbasis en belande in de 3e recessie in 5 jaar.

eurozone economie

Bijna heel Europa kromp in het 4e kwartaal

Niet alleen de economie van Nederland kromp in het 4e kwartaal, maar zelfs die van Duitsland, en dat met 0.6%. Ook Frankrijk (-0.3%), België (-0.1%), Oostenrijk (-0.2%), Finland (-0.1%) hadden te maken met economische krimp. Ook in Spanje (-0.7%), Italië (-0.9%), en Portugal (-1.8%) zijn de economische problemen nog niet achter de rug. Opmerkelijk genoeg groeide de economie van Griekenland en Ierland beide met 0.2%.

vicieuze cirkel

Vicieuze Cyclus?

Zoals ik al meerdere keren hier heb geschreven maken de bezuinigingen het probleem alleen maar groter. De bovenstaande vicieuze cyclus laat dat mooi zien. Alle landen denken voor komend jaar de begroting redelijk, volgens de richtlijnen, op orde te hebben. Maar omdat de economische groei tegen zal vallen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk weer, ten opzichte van het BNP, grotere tekorten hebben, waardoor nog meer bezuinigingen noodzakelijk worden geacht. Ik ben geen aanhanger van Keynes (juist meer uitgeven), maar voor de komende jaren lijkt mij het huidige beleid desastreus voor economische groei.

4 reacties

  1. Handelsoorlogen zijn begonnen. Het gaat niet meer om geld, maar om handel, echte zaken.

    The mechanism here is very simple. Some countries — those with a lower domestic rate of inflation, like Japan — have a natural advantage in a currency war against countries with a higher domestic rate of inflation like Brazil and China. If one side runs out of leverage to debase their currency because of heightened domestic inflation, their next recourse is to resort to direction trade measures like quotas and tariffs.

    http://www.zerohedge.com/news/2013-02-16/guest-post-currency-wars-are-trade-wars

  2. Ik denk niet zoals in laatste alinea staat, de binnenlandse rente belangrijke factoren zijn ( tikje eigenwijs, want niet gehinderd door echt kennis van zaken ).
    Het lot van Japan ( reeds 25 jaar stagnatie ) stond al 40 jaar vast. De bevolking is relatief groot t.o.v de natuurlijke rijkdommen en grondoppervlak.
    De enige troef van de Japeeners, en die hebben ze goed uitgespeeld, is het menselijk ( intellectuuel ) kapitaal.
    En in deze wereld, is ook dat aan inflatie onderhevig. Voorsprong in kennis, know-how en techniek is de oorzaak geweest van de Japanse economische expansie. Die voorsprong raakt steeds verder gemarginaliseerd en andere troeven hebben ze niet.
    Natuurlijk blijft Japan gewoon meedoen, het is immers een ontzettend hardwerkend, hoogopgeleid volk, met voldoende basis voor voldoende welvaart. Maar de Japanse hegemonie is voorbij.
    Ja, ja, het kan snelgaan. Twintig jaar geleden vreesden we dat Japan de hele wereld zou opkopen, en iedereen dacht dat zij de toekomst hadde,
    Nu moeten we bang zijn voor het gele gevaar, en moeten we alles weggooien wat ons beschaafd maakt, om de strijd aan te gaan met de Chinezen.
    Laten we ons maar niet te veel verliezen in de waan van de dag, en rustig blijven, zorgvuldig met de mensenrechten blijven omgaan ( denken de Chinezen iets minder genuanceerd over, want wereldheerschappij is eerste prioriteit ), onze democratie koesteren, en er op vertrouwen dat de Chinezen onze verworvenheden ook de hunne willen maken. Niet veel veranderen dus, geen domme overhaaste dingen doen.

  3. Dick, je maakt volledig terecht de link met de Japanse stagnatie. Oorzaken van de stagnatie is Europa zijn ook vergelijkbaar met de Japanse.
    Ookzaak van de Japanse stagnatie is de afnemende voorsprong in techniek, en gebrek aan andere economische voordelen.
    Welnu dat geldt ook voor de hele westerse economie t.o.v de opkomende economieën. Ook hier geldt dat deze landen hun achterstanden snel inhalen, en eveneens over meer grond en natuurlijke rijkdommen beschikken.
    Toekomst is dus minder groei en waarschijnlijk helemaal geen groei of krimp.
    Volgens veel neo-liberale economen een rampscenario, want zonder groei gaat het licht uit, maar voor de beschaving een zegen. Gewoon een kwestie van andere prioriteiten stellen.
    Het lijkt er op dat wetenschappers en zeker economen, zoals de filosoof Madman reeds stelde, de grote lijnen en bewegingen niet meer onderscheiden omdat ze te veel inzoomen op details. Al die problemen met de financiële markten en banken zijn heel belangrijk maar dat neemt niet weg dat het goed is in te zien dat de wereld door bovengenoemde oorzaken veranderd is en dat de oude tijden niet meer terugkomen.
    En dat is goed!!! Het kon niet uitblijven en het moest zo zijn. Daar verandert geen econoom iets aan, gelijk een historicus het verleden niet veranderd.
    De nieuwe maatschappij zal het economisch groeimodel overboord moeten gooien en zoals gezegd zich moeten concentreren op zaken waar we blij, en vrij van worden.

  4. Er zijn heel veel signalen waaruit de nuchter nadenkende burgereconoom kan afleiden dat we aan het voorportaal staan van grote veranderingen.

    Wereldwijd zie je dat de oude “rijke” westerse economiën, Japan, VS en Europa, er alles aan doen om op een kunstmatige manier de economie aan te jagen. Maar wanneer de schulden te hoog zijn opgelopen blijkt dus dat alle stimulerende maatregelen in de vorm van geldcreatie door centrale banken en overheden niet meer werken. De langjarige groeicyclus van een economie welke is gebaseerd op het model van geld verdienen door investeren en hard werken is helaas uitgewerkt. Na jarenlange noeste arbeid wordt de mensheid lui door al z’n verworvenheden en hangt languit achterover voor de buis en kijkt naar banale, inhoudsloze programma’s of speelt op z’n pc fantasieloze spelletjes. Dus geheel buiten de werkelijkheid.

    In Nederland wordt nauwelijks aandacht besteed in de MSM aan de taferelen die zich afspelen in Griekenland en Spanje. Dat is de ver-van-mijn-bed-show wordt door de TV-kijkende burger gezegd. Veel mensen in NL zien nog steeds niet hoe slecht wij er zelf voor staan en wuiven heel gemakkelijk alle negatieve berichten van zich af met de opmerking, “het zal mij aan de kont roesten”. In NL gaan we gewoon wat bezuinigen en straks komt het vanzelf allemaal weer goed. Zolang het grote merendeel van onze natie op deze manier denkt zal het natuurlijk niet vanzelf goed komen. De overheid en centrale banken zijn op de verkeerde weg. Deze kunnen de wegzakkende inkomsten door steeds lager wordende (arbeids)produktiviteit niet zomaar tevoorschijn toveren door geldverruimingspolitiek. Door de onnatuurlijke geldcreatie wordt een enorme bubbel geblazen op onze financiële markten. De virtuele economie wordt dus groter ten koste van de reëele economie. En om dan te denken dat het allemaal vanzelf weer goed komt is een groot misverstand. Tel voor de grap eens bij elkaar op onze staatsschuld en private schuld, dan staan we ongeveer nummer 1 in de EU. Verouderde economische rekenmodellen werken dan niet meer als het economisch klimaat is veranderd in aanhoudende winter. Overheden en centrale banken verzanden in deze oude rekenmodellen. De burger wordt volkomen misleidt. Wanneer dan ook nog eens de MSM naar de schouder ophalende burger alleen maar nieuws brengt wat we graag willen horen, behalve dan rampen en subjectieve oorlogsverslaggeving, zal de verwende westerse burger pas wakker worden wanneer het te laat is. Het is jammer dat maar weinig mensen het internet afstruinen naar onafhankelijke websites, zoals Biflatie.nl, die overigens steeds meer hun kop opsteken op het wereldwijde web. Alleen op die manier kun je te weten komen hoe fout het huidige systeem in elkaar zit. Via de MSM zullen we dat niet horen vanwege de verwevenheid in eigendomsbelangen en belangenverstrengeling. Hopelijk zullen steeds meer burgers de weg vinden op het WWW op zoek naar de echte waarheid. Voor zover het al niet te laat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: