Economie in Japan valt stil

0

De Japanse overheid heeft haar standpunt over de economie in oktober voor het eerst in twintig maanden neerwaarts herzien doordat de verzwakte vraag van de Aziatische landen de Japanse industriele productie onder druk zet. “De economische dynamiek lijkt recent een pauze in te gaan”, stelt de overheid dinsdag in haar maandelijkse economische rapport, waarmee het standpunt over de economie voor eerst sinds februari 2009 neerwaarts wordt bijgesteld.

Volgens de overheid is de negatieve herziening vooral te wijten aan de vertraging in de Chinese economie, die de bedrijvigheid in andere Aziatische landen beschadigd waardoor de vraag naar Japanse producten afneemt. “Verschepingen zijn recent aan het verzwakken, en de laatste gegevens laten duidelijk zien dat de industriele productie is verslechterd,” zei een overheidsafgevaardigde dinsdag tijdens een persbijeenkomst.

Het rapport stelde ook voor de tweede maand op rij het standpunt ten aanzien van de export neerwaarts bij. Ook werd het standpunt voor de industriele productie opnieuw verlaagd, na de neerwaartse herziening in augustus. Beide zijn volgens het rapport ‘verzwakt’. De Japanse regering hoopt dat de pauze van tijdelijke aard zal zijn en dat de economie kan blijven groeien, ondersteund door de stimuleringsmaatregelen en een lichte verbetering van de overzeese economieen.

Er zijn volgens de overheid echter veel neerwaartse risico’s die Japan in een nieuwe recessiecyclus kunnen duwen, waardoor verder maatregelen nodig kunnen zijn. Een van de neerwaartse risico’s is de sterke Japanse yen die weegt op het zakelijke sentiment. In het rapport wordt de mogelijkheid van een interventie echter niet besproken. In september mengde de overheid zich middels de Bank of Japan in de valutamarkten om de yen te verzwakken.

Een ander punt van zorg voor de overheid is het recent beeindigde programma ter stimulering van de aankoop van zuinige auto’s. Nu het programma is afgelopen wordt verwacht dat de verkoop van auto’s sterk zal teruglopen. Het rapport wijst ook op de hoge werkloosheid in Japan, die in augustus 5,1% bedroeg. Het creeren van banen is volgens de Japanse premier Naoto Kan een van de belangrijkste taken van zijn regering. (via Dow Jones)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.