Goed artikel op Pluspost van Cor Wijtvliet over de kenmerken van een stagnerende economie: Een economie kan groeien, krimpen en stagneren. Sinds 2008 is het Westen bijna geobsedeerd door de aanhoudende dreiging dat de economie gaat krimpen. Langzamerhand zijn er meer en meer stemmen te horen die niet krimp als grootste dreiging zien, maar stagnatie. De economie groeit in een slakkentempo, zowel in de VS als in Europa, en er is weinig zicht op een verbetering.


Dreigt zodoende voor de westerse wereld hetzelfde scenario, als waarmee Japan al 20 jaar te kampen heeft? Is er een reële kans dat de westerse economieën wegzakken in een langdurige periode van lage groei? Misschien kan de geschiedenis uitkomst bieden bij het beantwoorden van deze vraag! En ja, het blijkt, dat periodes van stagnatie vaak voorkomen. Sinds het einde van de 19e eeuw zijn er maar liefst 93 periodes van langdurige stagnatie te onderscheiden (zie Figuur 1)[i]. Er zijn ook 20 periodes aan te wijzen die vergelijkbaar zijn met het Japan van de jaren 90 van de vorige eeuw. Het leeuwendeel van die periodes valt in de jaren na 1950 en doen zich vooral voor in de ontwikkelde wereld! Lees verder op Pluspost.

7 reacties

  1. Inderdaad, het Japan-scenario waar Willem Middelkoop het 3 jaar geleden al over had. Geen grote depressie met enorme maatschappelijke gevolgen, maar een langdurige kwakkelende economie dus.

  2. Een stagnatie van de VS en Europa zal wereld gevolgen hebben.Want als er geen geld groei meer is dan kunnen de VS en Europa de schulden niet meer betalen.

  3. Interessant artikel en zou best zo kunnen gaan, min of meer zoals in Japan. Zelf hoop ik op een wat andere samenleving, mag best wat minder in vele opzichten, van mij. Zolang iedereen te eten heeft en kan wonen en wat (zinnigs) te doen heeft en een beetje normaal;) en aardig doet vind ik het best. Als het maar weer een beetje gezellig wordt, met nog wat natuur erbij en wat ontspanning enzo. Kan ik heleboel bizar overbodige producten missen als kiespijn.

    Volgens mij gaat het om focus en verdeling van arbeid en energie enzo. Dat is er in principe genoeg. Ik vind dat “wij” met z’n allen een boel energie verspillen aan dingen die misschien wel (heel even) geinig zijn, maar niet bepaald nodig of gezond, etc. We gooien ook een boel weg alsof het niets is en slepen allerlei zaken van hot naar her.

    Ik klink vast als een ouwe z*k en overdrijf het wellicht een beetje, maar ik had vroeger best veel plezier met gewoon op straat spelen met een bal of een blok hout, geheh. En een computer enzo kan er best wel vanaf/bij net als een boel andere zaken, dat kan best, maar ergens heb ik dus wel eens de indruk dat we een beetje zijn doorgeslagen met “eeuwige groei” en altijd stijgende productie en dat soort dingen – zonder dat we dus met z’n allen kijken naar WAT we produceren en HOE enzo. ETC 🙂

  4. No Thing
    Ik zelf had het niet beter kunnen verwoorden.. 😆

    Ben het helemaal met je eens.
    Gras er uit groenten er in schooltuinje weer terug,en je druk maken om de dingen die er werkelijk toen doen. 🙄

  5. @Marco & bonbon, dank voor de complimenten – 🙂

    Nu nog (even) “de politici, bankiers & friends” overtuigen! Dat gaat waarschijnlijk een hele klus worden, vrees ik. Maar wellicht/hopelijk niet onmogelijk. Internet is in deze ook handig!

    Het gaat er (oa. & imho) om dat (gewone) mensen (weer eens serieus) betrokken raken bij de samenleving en tevens hun stemmen laten horen en (meer) invloed gaan uitoefenen.

    Bijvoorbeeld door over dingen na te denken en erover te praten met elkaar en met politici, met bankiers en alle andere mensen!

    ***
    Tweede Kamer leden emailen kan overigens altijd – zie:
    http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/index.jsp
    ***

    Er zijn er 150 meen ik, dus keuze zat!
    😉

  6. @ #3 No-Thing. Omdat je je goed verwoordt, klink je nog niet ineens als een ouwe z*k hoor ! Je omschrijft het zoals als het zou moeten. En met zo’n stagnatie zullen velen er alvast maar aan moeten wennen dat het allemaal maar met wat minder moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: