Economie Zuid-Afrika groeit met 4,6%

1

Het eerste WK in een Afrikaans land gaat bijna beginnen. Zuid-Afrika is zo goed als klaar voor alle voetbalfestiviteiten. Maar hoe gaat het met de economie in Zuid-Afrika?

In het 1e kwartaal van 2010 groeide de Zuid-Afrikaanse economie met 4,6% ten opzichte van het laatste kwartaal in 2009. De snelste groei in de afgelopen 2 jaar. De groei komt voornamelijk door de industrie, de mijnbedrijven en de financiele sector. Op jaarbasis groeide de economie met 1,6%.

Uit gegevens van de centrale bank van Zuid-Afrika blijkt dat de economie in 2010 met minstens 3% zal groeien. In 2009 kromp de economie nog met 1,8%. De eerste krimp sinds 1992. Ook het IMF heeft de ramingen voor de economische groei in Z-A verhoogd van 2,6% naar 3%. De economie in Zuid-Afrika is voor een groot deel afhankelijk van de economische groei in de rest van de wereld. Uit de gegevens blijkt dat het herstel voornamelijk door de globale vraag naar Afrikaanse goederen en grondstoffen komt. Daarom zijn de problemen in Europa een gevaar voor de economische ontwikkeling van Zuid-Afrika. Zo’n 30% van alle Zuid-Afrikaanse export gaat naar Europa. Ook het hoge werkloosheidspercentage is een gevaar voor de groei. In 2009 was meer dan een kwart van de Zuid-Afrikanen werkloos.

Of het economische herstel duurzaam is moet nog maar blijken. De binnenlandse consumentenbestedingen zijn zwak. Dit terwijl de winkelverkopen in het 1e kwartaal van 2010 met 3,3% zijn gestegen. De retail sector in Zuid-Afrika heeft sinds de kredietcrisis de grootste klappen gekregen. Het is voor het eerst sinds het 2e kwartaal van 2008 dat de winkelverkopen weer zijn toegenomen. Ook de verkoop van WK-gerelateerde producten geven de verkopen een boost. De retailsector draagt ongeveer voor 12% bij aan het bbp en zo’n 20% van alle banen bevinden zich in de retail.