Roberts: ‘Economische implosie is aanstaande’

18

paul graig robertsPaul Graig Roberts was onderminister onder Reagan en wordt gezien als vader van de Reagonomics. Roberts waarschuwt tegenwoordig voor een complete ineenstorting van de Amerikaanse economie. Zijn mening wordt compleet genegeerd door de mainstream media. De economische crisis komt volgens hem voornamelijk door de deregulering van het bankwezen. Hierdoor zijn enorm grote financiële instellingen ontstaan die zo massaal zijn dat als ze instorten ze de hele economie meetrekken. Het geld dat het kost om deze banken in leven te houden wordt betaald uit algemene middelen waardoor de middenklasse, gebukt onder hoge belastingen en inflatie, aan het wegkwijnen is.

Kennis gaat verloren

De Verenigde Staten is geen industriële grootmacht meer. Hierdoor is er ook geen innovatie en groei mogelijk. Alle kennis is met de fabrieken verloren gegaan “Als je niet meer weet hoe je dingen kunt maken, weet je ook niet hoe je dingen kunt verbeteren”. De banen die wel ontstaan, zijn voor de binnenlandse vraag maar die leveren amper een toegevoegde waarde die nodig is om de economie aan de praat te krijgen. De FED, de Amerikaanse ‘centrale bank’, probeert dat momenteel in alle macht maar dat heeft louter geresulteerd in meer speculatie. Vandaar dat je hoort dat de Dow Jones records bereikt terwijl de gewone man amper nog het hoofd boven water kan houden.

Inflationaire depressie

Roberts ziet dan ook drie zeepbellen die op klappen staan die ongekend zijn in de geschiedenis: De obligatiemarkt, waarop momenteel negatieve rente wordt geheven; de aandelenmarkt omdat de hoge koersen niet het gevolg zijn van bedrijfseconomische verbeteringen maar van de liquiditeit van de centrale bank; en de dollar die op omvallen staat omdat de BRICS-landen op de hoogte zijn van de zwakheid van de munt en die buitenspel proberen te zetten. Het gevolg: een inflationaire depressie.

Voorbereidingen

Volgens Roberts beseffen beleidsmakers heel goed dat de situatie onhoudbaar is en proberen ze tijd te kopen. Ondertussen worden er voorbereidingen getroffen voor als de reële economie daadwerkelijk implodeert. Zo neemt het Miniserie van Homeland Security, dat werd gecreëerd in reactie op de aanslagen van 9-11, nu vooral Amerikanen op de korrel. Hij wijst op de militarisering van de federale en lokale politie. De toegenomen privacy-schendingen van burgers; van spionage tot huiszoekingen, maar ook de interneringskampen die zijn gebouwd met goedkeuring van het Congress. (Christopher)

Lees ook: Roberts: Federal Reserve manipuleert de goudprijs

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie