Goud, zilver en de verwante mijnaandelen staan momenteel even laag genoteeerd als in de jaren ’70. Toentertijd was dat, achteraf gezien, het grootste koopmoment in generaties. Het lijkt opnieuw het uitgelezen moment om een ‘contrarian‘ te zijn, iemand die net het tegenovergestelde doet in beleggen, dan de anderen. Onder andere Warren Buffett, George Soros en Sir John Templeton fortuinen verdienden. Recenter stonden de edelmetalen nog bijna zo laag genoteerd toen de Technologie Bubbel barstte in 1999. Tien jaar later zouden ze op +800% staan.

Edelmetalen extreem laag genoteerd

We kijken even naar de ratio tussen commodities (grondstoffen) en de S&P 500, de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven naar marktkapitalisatie. Historisch gezien is die verhouding 1,2 op 1. Het kost dan 1,2 troy ounce goud om één ‘aandeel’ S&P 500 te kopen. Gaat de ratio lager dan 1,2 dan zijn aandelen relatief goedkoop en edemetalen (en de verwante mijnaandelen) duur. Stijgt de verhouding boven de 1,2 dan zijn aandelen duur en goud & zilver relatief goedkoop. Zo medio 2018 staat de ratio op een extreme 2,29. Wie zei ook alweer dat regel nummer één in beleggen is: verlies geen geld? En dat regel nummer twee is: vergeet regel één niet? Inderdaad, Warren Buffett, ’s werelds beste en rijkste belegger. Het betekent ook ‘buy low, sell high’ – koop wanneer iets goedkoop is, laag genoteerd staat, en verkoop wanneer iets duur is, hoog genoteerd staat.

Disclaimer: Dit artikel is informatief en is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van goud of andere financiële producten. Doe altijd zelf onderzoek naar hetgeen je in wil gaan beleggen en informeer jezelf. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: