In 2008 was iedereen in de ban van de stijgende olieprijs. Begin juli 2008 werd de top van de achtbaan bereikt. De prijs van een vat ruwe olie (WTI) steeg tot ongeveer $150,-. Daarna stortte de olieprijs volledig in. Het is interessant om te zien dat de cycli ook toen doorliepen. Dezelfde patronen die toen bestonden zijn er nu nog. Een goed voorbeeld is de onderstaande grafiek. Hierin ziet u de olieprijs van 1985 t/m 11 juli 2008.

In de grafiek ziet u vier golfpatronen die gebaseerd zijn op de bovenstaande wekelijkse koersgegevens. De groen en de rode lijn hadden al gepiekt voor de top. Twee kortere dominante cycli liepen nog door. Deze twee hebben de roze en blauwe kleur. De echte waaghalzen, die cyclische analyse gebruikten, hadden tijdens Koninginnedag 2008 op de laatste sterke cyclustop verkocht. Ook in bubbels lopen cycli door. Ze komen allemaal naar beneden. Voorbeelden genoeg: huizenmarkt in de VS en Europa, banken en momenteel een bubbel in obligaties naar mijn mening.

Momenteel wordt er ongeveer $84,- voor vat ruwe olie betaald. Een land als Irak heeft olieprijs van boven de $80,-per vat nodig om break-even te draaien. We zien de komende paar weken bodemvorming in de olieprijs. De cyclusbodem is op 8 juli 2012. Vervolgens kunnen we een mogelijk herstel krijgen van de olieprijs richting de verkiezingen in de VS.

Terwijl ik naar de huidige olieprijs zocht, vond ik een krantenartikel over het bedrijf Core Laboratories NV. Een onderneming met Nederlandse wortels die sinds kort een beursnotering heeft in Amsterdam. Core Laboratories heeft al vele jaren een notering in de VS. Vanwege meerdere redenen wilde het bedrijf een notering op het Damrak hebben.

Naast Nederlandse oliebedrijven zoals Shell en Fugro is er dus ook een extra optie om in de oliesector te beleggen. Het bedrijf  richt zich op productieverbetering van de aardolievelden. Hieronder ziet u het koersverloop en een cyclusanalyse op het aandeel Core Laboratories uit de VS. Voor een analyse van het Nederlandse aandeel is er nog te weinig koersdata beschikbaar.

H. Borghuis

Disclaimer: Bovenstaand artikel is puur informatief en is is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen, grondstoffen en of andere financiële producten. Auteur heeft geen positie in de Crude Oil en Core Laboratories NV op het moment van publiceren.

3 reacties

  1. Laten de door de olie schatrijk geworden Arabische landen met een Marshallplan komen om de Eurozone te redden. Zij hebben geld zat en wij zijn aan het verarmen!

  2. @Bob Dit komt o.a.a door het feit dat wij Europeanen in dollars de bewerkte olie moeten kopen. Verder heft de Nederlandse Staat accijnzen en omzetbelasting. Vanwege de belastingen valt een daling in de olieprijs altijd tegen.
    Ik tankte laatst voor 1,65 een litertje benzine. 1,65/1,19=26 cent BTW. 73 cent accijnzen ( http://goo.gl/88f1U ). Dus 99 cent sowieso gaat naar de fiscus. Van de 66 cent gaat een groot gedeelte van de Staat van het land waar de olie uit de grond komt. Een klein gedeelte gaat naar Shell of Total.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: