Een geopolitieke update

21

De gematigde oppositie tegen Assad ondersteunen en bewapenen, dat was het motto. De gematigde oppositie, wie is dat dan precies? Er zijn veel verschillende belangen betrokken bij deze verschrikkelijke oorlog. De VS met haar Arabische bondgenoten + de UK en Frankrijk willen koste wat het kost Assad verwijderen. Hiervoor zijn veel redenen, een ervan is het aanleggen van een pijpleiding van Qatar naar de Middellandse Zee om de export van gas te bevorderen. Qatar heeft hier reeds vele miljarden in geïnvesteerd. Vooral Frankrijk importeert vloeibare gas per tankers vanuit dit land. Qatar heeft grote investmentfunds opgericht die diep geïnvesteerd hebben in de grote bedrijven in Frankrijk. Dit verklaart waarom het geen enkel verschil maakt welke president aan de macht is, rechts Sarkozy of links Hollande in het beleid ten opzichte van de Arabische landen. Sarkozy was haantje de voorste met het bombarderen van Qatars vijand Ghadaffie, Hollande hetzelfde met betrekking tot Assad.

Op dit moment moeten de tankers met het gas nog de lange weg afleggen via de gemakkelijk door Iran te blokkeren Straat van Hormoes. Een boycot tegen Rusland is in het belang van al deze landen, behalve die van het economisch sterke Duitsland. Verder is er te Tartus, Syrië, de laatste marine basis van Rusland in de gehele Middellandse Zee. Assad verwijderen betekent de Russen verwijderen, de Middellandse Zee wordt dan de Mare Nostrum, ons meer, een binnenzee van de NATO. Dit zal een Geostrategische klap voor Rusland betekenen.

Verder is Assad bevriend met Iran. Het sjiitische Iran is de grote vijand van het soennitische (Wahabistische) Saoedi-Arabië, beiden proberen hun invloed in de regio, ten koste van de anderen, uit te breiden. Voorheen was Iran de belangrijkste bondgenoot van de VS in het Midden Oosten. Dit was nog met de dictator, de Sjah aan de macht. Na de succesvolle revolutie in Iran werd Saddam Hussein van Irak de nieuwe bondgenoot van de VS. Irak viel Iran binnen. Hierbij werd er door Irak, met medeweten van de USA, chemische wapens tegen Iran gebruikt. Het is Iran gelukt om deze invasie te weerstaan.

Saddam Hussein verloor de gratie van de USA, zeker na de inval in Kuweit, de dictator van dit land is goed bevriend met de USA en de UK die mede helpen de bevolking daar te onderdrukken om de status quo te handhaven. Toen Saddam Hussein de Iraakse olie in euro´s verkocht was het snel afgelopen. Sinds de productie van de conventionele olie gepiekt heeft is de prijs flink gestegen. Een hoge olieprijs betekent een hoge prijs voor voedsel. Te duur voedsel, enorme corruptie en een verschrikkelijk snel stijgende bevolking betekent opstanden. Die zijn uiteindelijk uitgebroken.

Met schrik en beven kijken de dictators naar wat we de Arabische Lente noemden. Volksopstanden en zeker democratie is wel het allerlaatste wat de USA met haar dictators daar zich in het Midden Oosten wensen. Vrienden als Ben Ali te Tunesië en Mubarak te Egypte werden door het volk verdreven.  Te Bahrein was er een succesvolle opstand die door het leger van buurland Saoedi-Arabië werd neergeslagen. Bij ons in de MSM is hier vrijwel geen aandacht aan besteed.

Bij ons in de MSM en de politiek geldt immers: er zijn goede dictators (zoals in Bahrein) die we geen dictators noemen maar Emir’s of Sultans en je hebt slechte dictators. Over die eerste groep hoort men in de media weinig slechts, over de tweede groep alleen maar slechts. Het is meten met twee maten tot in het extreme. Assad behoort tot de tweede groep, is een slechte dictator die verdreven moet worden. Hiervoor is alles geoorloofd. De oppositie is vanuit het buitenland tot op de tanden bewapend.

De goede dictators te Qatar en Saoedi-Arabië ondersteunen de “oppositie” als ISIS te Syrië. Dat is alles bij onze politici en onze media prima. Vanuit Turkije, Jordanië en Libanon werden verschillende groeperingen van de “oppositie” tegen Assad als ISIS bewapend en getraind door Saoedi-Arabië, Qatar, Frankrijk, Israël, de UK en USA. Jihadisten werden ingehuurd en vanuit de gehele wereld naar Syrië gestuurd. Lees verder op Goud-Portal.

Over de auteur