Een toekomst van oneindige geldcreatie ?

9

Vorige week was het Mario Draghi die aankondigde korte termijn obligaties te zullen opkopen. Donderdag was het de beurt aan Ben Bernanke. In zijn FOMC speech gaf de voorzitter van de Federal Reserve aan dat hij de Amerikaanse economie zal blijven stimuleren zolang de werkloosheid op een hoog peil blijft. Per maand zal de FED voor 40 miljard dollar aan hypotheken opkopen zodat banken meer geld kunnen uitlenen aan bedrijven en huishoudens. Daarnaast zal de FED “Operation Twist”, waarbij kortlopende obligaties worden ingeruild voor langlopende obligaties, doorzetten tot het einde van dit jaar. Tenslotte zal rentepercentage op 0% wordt gehouden tot het einde van 2015. Al deze maatregelen zorgde op euforie voor de beurzen en een sterkere euro ten opzichte van de dollar, de euro doorbrak zelfs de $1,31 vrijdagmiddag. Hieronder de grafiek van de EURUSD.

Prijs van goud, zilver en olie stijgt fors

Niet alleen beurzen reageerden euforisch, ook de prijs van edelmetalen en olie schoten verder omhoog. Zilver koerst momenteel alweer rond de 35 dollar, terwijl goud de 1775 dollar is gepasseerd. Ook olie, het zwarte goud, profiteert van de nieuwe stimuleringen. In combinatie met de hernieuwde onrusten in het Midden-Oosten schoot de koers door de 100 dollar heen.

Financiële markten en Obama zijn blij

Eens te meer wordt het beeld bevestigd dat beurzen verslaafd zijn geraakt aan stimulering door centrale banken. Naast de financiële markten is president Obama de voorzitter van de Federal Reserve vermoedelijk zeer dankbaar zijn voor deze nieuwe shot additionele stimuleringen. Dit nieuwe programma is gunstig voor de kansen van een herverkiezing begin november. De kansen op een herverkiezing stegen volgens voorspellingssite InTrade dan ook van 63,5% naar 65%.

Oneindige stimuleringen?

Groot verschil met de vorige rondes van kwantitatieve verruiming is dat het huidige aankoopprogramma “open ended” is. Dit houdt in dat er geen specifieke einddatum is en dat er dus geen maximaal bedrag op het pakket kan worden geplakt. Zo lijkt de deur naar “QE till infinity”, oftewel oneindige stimulering, steeds dichterbij te komen. Het Japanse scenario, waarin economieën alleen stand kunnen houden in een omgeving met oneindig veel geld, is wellicht de toekomst. De rentes aldaar staan inmiddels al 7 jaar rond de 0%.