Anchorage Trust Company wordt Anchorage Digital Bank. Het is de eerste, Amerikaanse, federaal goedgekeurde digitale bank, dus compleet volgens alle nationale wetten ingericht. Zo besliste Acting Comptroller of the Currency Brian Brooks, die vandaag, 14 januari 2021, ook zijn mandaat neerlegt. Missie volbracht zullen we maar zeggen? De man, komende van een topfunctie bij de grootste cryptomakelaar van de VS, Coinbase, deed met zijn instituut het OCC meer in zes maanden voor de crypto/blockchainsector dan anderen in tien jaar. Saillant feit: Anchorage Trust Company houdt XRP, de digitale munt van blockchain company Ripple Inc. aan voor institutionelen. Terwijl een andere Amerikaanse financiele instantie, de SEC, Ripple plus twee topmannen aanklaagt. De 1,3 miljard dollar omvattende XRP verkoop van 2013 zou niet volgens de regels zijn gebeurd. De Security and Exchange Commission beschouwt een van de grootste cryptocurrencies, XRP, immers als ´a security´, een effect. En in dat geval gelden heel andere regels dan voor digitale munten of tokens. Kunt u nog volgen? Wat is hier wel aan het handje…

´Major U.S. banking regulator, the Office of the Comptroller of the Currency (OCC), has granted approval to major XRP custodian, South Dakota-based Anchorage Trust Company, to become Anchorage Digital Bank.´ (U.today)

XRP, speelbal van Amerikaanse instanties

XRP als een effect betittelen in december 2020, gebeurde door genoemde SEC onder Voorzitter Jay Clayton. Meteen na die onverwachte en omstreden beslissing, nam Clayton ontslag. De man binnen de SEC die het onderzoek naar Ripple Inc. en XRP in feite voerde en verslag uitbracht aan de Voorzitter, nam ondertussen eveneens ontslag. Het wordt nog spannender, want de nieuwe Voorzitter van de Security and Exchange Commission, zeg maar de Amerikaanse beurswaakhond, wordt zo goed als zeker ene Gary Gensler. Gensler is professor, hoogleraar aan het MIT, algemeen erkend als een van de beste technische universiteiten ter wereld. Daar geeft de hoogleraar les in…cryptmunten en blockchain technologie. Je zou zeggen: de geknipte persoon om terdege te besturen, met kennis van zaken beslissingen te kunnen nemen over alles wat crypto en blockchain betreft. XRP-bezitters in het bijzonder zullen nu wel zeer geïnteresseerd zijn naar hoe Gary Gensler over ´hun´ munt denkt? Kijk, nu wordt het écht interessant…

De linkerhand weet niet wat de rechterhand doet

Bij één gelegenheid in 2018, gefilmd tijdens zo´n les aan het MIT, noemde de hoogleraar XRP een currency, een munt dus (en geen effekt). A bridge currency zelfs, een ´overbruggingsmunt´. Eender welke fiatmunt kan internationaal verstuurd worden, mits tussentijdse omzetting naar XRP, en dit sneller, betrouwbaarder en goedkoper dan vandaag het geval is met bijvoorbeeld SWIFT. Bij een andere gelegenheid, bevestigd door twee betrouwbare bronnen, benoemt diezelfde Gary Gensler, naar alle verwachtingen binnenkort door Joe Biden benoemde nieuwe Voorzitter van de SEC, XRP ´a security´, dus toch wél een effekt. Weet professor Gensler het eigenlijk niet precies? Is hij ondertussen misschien van opinie, van mening veranderd? Beseffen hij of de huidige leden van de SEC dat de eerste nationaal opgerichte cryptobank, door de OCC, Anchorage Digital Bank, de munt XRP in custody, veilig bewaarschap heeft voor institutionelen dan nog?

Ripple saga

Is dit wat een van de aangeklaagden door de SEC, CEO Brad Garlinghouse bedoelt met verwarrende Amerikaanse zeggenschap en wettelijke regeling rondom cryptocurrencies en blockchain bedrijven? Hij noemde wel acht instanties die elk een andere mening hebben over wat XRP nu precies is. Geld? Digitaal geld? Een ´commodity´, grondstof misschien? Een digitale munt? Of toch een effekt? In het VK, en dat land is officieel een klant van Ripple Inc. (!), beschouwt de wetgever XRP als ´an exchange token´. Een token (soort bewijs of recht) genoteerd op een (crypto)beurs dus. Kunt u nog volgen?

Het XRP proces vervolgd

Uit dit alles trekken we alvast toch minstens één conclusie: de Ripple/XRP saga is nog niet ten einde. Hoewel geschrapt door bijna alle cryptobeurzen voor Amerikaanse klanten (niet voor andere nationaliteiten), lijkt het alsof deze digitale munt en het blockchainbedrijf Ripple Inc. nog niet down and out zijn. Oh ja, een groep XRP-houders doet de SEC een proces aan omdat tientallen miljoenen dollars aan beurswaarde verdampt zijn. Omdat diezelfde SEC, opgericht om de (kleine) belegger te beschermen, daar de oorzaak van zou zijn. Tevens ligt er bij het Witte Huis een petitie die, mits 100.000 handtekeningen worden verzameld, een officiële reactie en rechtzetting probeert af te dwingen. Wordt vast nog vervolgd…

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

Eén reactie

  1. XRP heeft sterk geconcurreerd met SWIFT waarbij veel geld verdient is met transacties. Het lijkt erop alsof dat het probleem is. Oneerlijke concurrentie misschien? Aan de andere kant biedt cryptovaluta een goedkoper alternatief voor transacties, zonder tussenpersoon en zonder onnodige kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: