Eerste pensioenfondsen ter wereld stappen in crypto en blockchain!

2

If you can’t beat them, join them. Als je ze niet kunt verslaan, dan maar aan hun kant gaan staan zeker? Morgan Creek Digital heeft twee Amerikaanse pensioenfondsen binnengehaald. Als investeerders in een Venture Capital fonds, een durfkapitaalfonds. Dat belegt in blockchainprojecten en digitale munten. Beleggen voor pensioenen is ook beleggen voor de (zeer) lange termijn. Betekent ook verplicht zo veilig mogelijk investeren, toch? Zoals een ‘goede huisvader/huismoeder’ moet doen. Wat een stempel van officiële goedkeuring geef je dan wel aan blockchainprojecten en  cryptomunten?!  

Plus nog andere institutionelen

Yale University ging de twee pensioenfondsen trouwens voor in 2018 met een dergelijke investering. Volgen nu ook: drie uit discretie niet bij naam genoemde institutionelen. Een verzekeringsmaatschappij, een universiteitsfonds en een private stichting. Het leidt weinig twijfel dat deze ‘pioniers’ nog andere institutionelen zullen aantrekken. Om hetzelfde te gaan doen. In dit opzicht wordt dan ook een precedent gecreëerd.

Tiptoeing

Een teen in het water steken dus om de temperatuur ervan te voelen. Het Digital Asset Index Fund heeft ‘slechts’ een omvang van 40 miljoen dollar. De beheerders van het genoemde fonds zijn en blijven voorzichtig. Het is hen geraden ook, willen ze hun reputatie niet verspelen door roekeloos te gaan speculeren. De later uit te keren pensioenen nu al te vergokken. Maar de CIO van een van de pensioenfondsen heeft er alvast veel vertrouwen in. Ze noemt de investering ‘an “emerging opportunity” that offers an “attractive asymmetric return profile.’’

Dubbel

De crypto en blockchainwereld heeft opnieuw een (mega)stap gezet naar officiële inburgering. Of beter: die burger is zonet voor de lange termijn in de digitale wereld gestapt. Want zijn en haar pensioen hangt ervan af. Voor een piepklein beetje, toch al? Van de huidige en toekomstige prestaties van die wereld. Maar…de bedoeling van de illustere Satoshi Nakamoto was toch om net die officiële wereld te counteren? Door de bitcoin te creëren? Zou hij zich in zijn graf omdraaien nu, indien hij (zij, ze?) niet meer tot de levenden behoort? Of net in zijn vuistje lachen, ergens zittend op een exotisch strand met een cocktail in de hand?

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.