Eerste signalen van economische neergang duiken op

De oplettende lezers hier op Biflatie zullen het ongetwijfeld in de gaten hebben. We worden langzaam een recessie in gerommeld die mogelijk kan uitdiepen tot een heuse depressie. Nee, geen harde wind en regen maar storm op de financiële markten en onrust onder de bevolking. Het gaat betrekkelijk langzaam doordat de R-overheid (= afkorting voor Rijksoverheid) belastinggeld heeft ingezet om te voorkomen dat de helft van ons MKB op de fles gaat. Het MKB is nog altijd de banenmotor in ons polderlandschap. Het MKB is best wel gezellig met kleine bedrijven in de horeca, de winkels in de binnensteden, de installateurs, groothandels, transporteurs, enzovoort, enzovoort. Werkgelegenheid om de hoek is een stuk prettiger dan op en neer reizen naar de industriegebieden in Noord- en Zuid-Holland, om maar een willekeurige CO2-hoek aan te wijzen.

Lege winkels en banenverlies

Als werkgelegenheid in de buurt verdwijnt dan is dat rampzalig voor onze eigen leefomgeving. Lege winkels en horecapanden die de binnenstad ontsieren is verderfelijk voor de sfeer. Daarom tast onze minister van Financiën heel diep in de buidel om de boel zo lang mogelijk overeind te houden. Vooral nu we ons geld op de bank laten en achter de raampjes zitten te gluren. Hoewel, de eerste signalen van sociale onrust hebben ons landje hoog op de internationale rellenkaart geplaatst. Met vernielingen en plunderingen doen we niet onder voor de VS. Daar heerst complete anarchie in sommige binnensteden. Beelden krijgen we niet meer want het is aanstootgevend en al door de Amerikaanse stedelingen geaccepteerd. Ik vrees dat na een korte pauze de rellen later dit jaar weer opduiken als de rek in de diepe zakken van Wopke Hoekstra er uit is en de uitgestelde faillissementen met banenverlies de financiële markten en de samenleving doet sidderen.

Grote tegenvallers voor Schatkist

We gaan een korte opleving zien als straks de horeca en winkels open gaan en we onze vrijheid gaan vieren. De bevrijdingsfeesten zouden wel eens van korte duur kunnen zijn als op dat moment ondernemers worden geconfronteerd met een omgekeerd beleid van de overheid die hun uitgestelde inkomsten graag versneld wil innen. Als ondernemers mooie omzetten maken dan moet je er bij zijn. De Schatkist is leeg namelijk. De NL-staatsschuld is flink gerezen terwijl de belastingen een diepe daling laten zien. Veel MKB’ers hebben verlies gedraaid en zullen negatieve inkomsten opgeven in hun belastingaangiften waardoor de Belastingdienst wordt geconfronteerd met (onvoorziene) uitbetalingen van hoge teruggaven. Die bedragen kunnen worden verrekend met openstaande bedragen waarvoor ondernemers uitstel hebben genoten. Kortom, de Schatkist wordt geconfronteerd met enorme tegenvallers. Dat gaan we horen op 21 sept 2021 als Wopke Hoekstra(?) met sombere  stem de miljoenennota voorleest.

Gaat Amsterdam failliet?

We hoeven trouwens niet te wachten op de rekening van Wopke, eerst valt de rekening van de Gemeente in onze berichtenbox. Het CBS heeft de cijfers per gemeente inmiddels gepubliceerd. De lastenstijging verschilt behoorlijk per gemeente. De afvalstoffenheffing en reinigingsrechten stijgen gemiddeld 10 procent. De onroerende zaakbelasting(OZB) gaat fors omhoog. Los van de waardestijging van onze huisjes verhogen sommige gemeenten ook nog het tarief. Meer dan 100 gemeenten komen namelijk negatief uit met hun begroting en moeten noodgedwongen de OZB extra verhogen. Amsterdam bijvoorbeeld met 22 procent. Blij dat ik daar niet woon want de flink lagere opbrengst uit de toeristenbelasting wordt misschien de nekslag. Gemeenten gaan weer actie voeren voor een hogere Rijksbijdrage. Dat zou betekenen dat de enorme verliezen in bijvoorbeeld Amsterdam worden afgewenteld op de Nederlandse belastingbetaler. Niet alleen in  Amsterdam, er zijn veel andere gemeenten met grote tekorten. Laten we hopen dat relschoppers afblijven van het straatmeubilair. Laat dan in ieder geval naam en adres achter zodat de rekening kan worden geadresseerd.

Banken in actie

Als de enorme gemeentelijke tekorten worden afgewenteld op de Rijksbegroting dan zal de regering spijt hebben van de belastingverlaging die ons is gepresenteerd per 1 januari 2021. Werknemers gaan er iets op vooruit door verhoging van de arbeidskorting. Gepensioneerden profiteren iets van de hogere algemene heffingskorting die ook geldt voor werknemers. Veel senioren zien hun besteedbaar inkomen verder dalen doordat pensioenen al jarenlang stilstaan. De AOW gaat een tientje omhoog om de inflatie te volgen. Per saldo levert iedereen in door de coronarekening die nog altijd optelt. De werkelijke schade is nog niet te overzien. Er speelt namelijk iets vreemds bij onze banken. We potten teveel spaargeld op en lenen minder. Komt door onzekere vooruitzichten. Heel jammer want geld moet rollen. Meer bankrekeninghouders brengen hun overtollige saldo naar de beurs om te profiteren van de enorme bubbel die wordt opgeblazen door centrale banken. Deze hebben geacteerd met goedkope geldacties(rente naar nul) en hun inzamelingsacties van slecht presterende leningen op bankbalansen. Niet wetende(?) dat ze hiermee het verdienmodel van systeembanken vernietigen.

Vertrouwenscrisis

De ECB gaat de kredietrisico’s bij de banken de komende weken scherp in de gaten houden, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Men ziet de bui al hangen en is bezorgd over de wijze waarop banken hun kredietrisico’s in de boeken verwerken. Er wordt weer aan creatief boekhouden gedaan. Banken hebben veel geld gestort in hun stroppenpot maar nu is men bang dat door afnemende overheidssteun, met als gevolg teveel faillissementen, de boel gaat schuiven. De ECB zal hun opkoopprogramma van slecht presterende leningen moeten opvoeren om de banken overeind te houden. Als beleggers dit spelletje doorzien en massaal hun bankaandelen van de hand doen dan zal het spelletje omslaan naar een gevecht om leven en dood. Dan krijgen we een vertrouwenscrisis als bankaandelen in de uitverkoop gaan. Dat is waar we dit jaar op moeten letten. Welke kunstjes zal de ECB nog gaan uithalen om het fiat geldsysteem voor de ondergang te behoeden. Ik zeg “kunstjes” want er wordt vals gespeeld. Omdat banken niet mogen falen in hun kredietverlening wordt gewoon de rommel van hun balansen opgekocht. Laat dat even doordringen. Een fiat geldsysteem dat  kunstmatig overeind wordt gehouden.

Fraudeurs

Als ik als privépersoon een soortgelijk kunstje flik word ik opgepakt. Als u en ik samen een kunstje flikken om wat “rommel” tussen onze balansen heen en weer te schuiven kost ons dat een aantal jaartjes zitten. Niet in uw riante fauteuil maar op een houten bankje tussen 4 muren achter een klein raampje met tralies. Het grote geld kent echter voorrechten, dat wordt beheerd door mannen met witte boorden en een vrouw met engelenhaar. Zij heet Christine. Achternamen noem ik niet. Gebeurt ook niet als u en ik als fraudeurs in de krant worden vermeld.

GW

13 reacties

 1. UPDATE:
  Nadat mijn column was verzonden kwam kort daarna een bericht van het IMF online. Beleggers worden gewaarschuwd voor een mogelijke correctie op aandelenbeurzen:

  https://www.belegger.nl/Beursnieuws/ANP-270121-203/IMF-waarschuwt-voor-mogelijke-correctie-op-aandelenbeurzen.aspx

  Citaat: “Het gevaar zit hem erin dat er maar iets aan de financiële omstandigheden hoeft te veranderen dat beleggers niet hadden verwacht, en het hele beeld kan radicaal omslaan.
  Dan zouden de beurskoersen opeens flink kelderen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als overheden en centrale banken te vroeg gaan morrelen aan hun steunbeleid.”

  Enzovoort, enzovoort. Wat het IMF er niet bij zegt is dat hun waarschuwing enorme gevolgen kan hebben als iedereen in paniek naar de uitgang rent. Hoeft niet persé vandaag of morgen maar een onverwachte geopolitieke gebeurtenis met economische impact kan de druppel zijn. Een kapitaalvernietiging op de financiële markten maakt de neergaande spiraal helemaal compleet. Heeft verstrekkende gevolgen voor de samenleving als beursgenoteerde banken(en bedrijven) hun beurswaarden in rook zien opgaan. We gaan het volgen.

  1. De beurzen stonden al flink in het rood. Het geduld bij de beleggers raakt een keer op. Ik vrees dat het te laat is, temeer het vaccineren nu al aan het vertragen is en de coronasoap een aantal afleveringen langer zal gaan duren.

   1. Vanavond in de VS: Dow Jones min 2,06 en Nasdaq min 2,79 procent. Als het estafettestokje van deze daling in Europa wordt overgenomen dan zullen op termijn beleggers gaan rellen op de beursvloer.

 2. “We hoeven trouwens niet te wachten op de rekening van Wopke, eerst valt de rekening van de Gemeente in onze berichtenbox.”

  Hier mocht je altijd gespreid over 3 maanden betalen. 1 keer per maand een derde deel. Dat is drie jaar geleden afgeschaft: in twee delen, met een tussenpose van 1 maand. Koekkoek!.

  1. Dat is per gemeente verschillend. Mijn gemeente schreef vorig jaar de verschuldigde belastingen in 10 gelijke maandelijkse termijnen af. Wil niet hopen dat ze een versnelde inning nastreven nu ze tekorten gaan zien. Heb al opgevangen dat ze een flinke toename verwachten van verzoeken om kwijtschelding en/of betalingsregelingen over langere periode. Nu ook ondernemers die andere jaren soms in één keer aftikten. Tsja, wat doe je dan als daarmee de tekorten verder oplopen? Inderdaad, koekoek!

 3. Heel bewust wordt de chaos wereldwijd gecreëerd. Ik houd het stug vol. De reddende engel is de NWO. Het aantal wereldbewoners naar 500 miljoen, als slaaf voor de 1%.

 4. ECB houd banken in de gaten
  Het geld wat is gestalt bij de Europese criminelen boeven.
  Ze bedoelen hiermee dat ze ons geld in de gaten houden wat de burgers hebben gestalt.
  Ons geld wordt gebruikt voor goedkope leningen aan die arme sloebers.
  Waar wij als burger krijgen er niks voor terug aan rente.
  De criminelen.
  Oprollen deze criminelen organisatie in Brussel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.