Einde van bankschandalen nog niet in zicht

22

Het lijkt op een misselijkmakend spel dat bankiers spelen, schandaal na schandaal, er komt geen einde aan. Ongeveer een half jaar geleden kwam aan het licht dat meerdere grote banken de Liborrente manipuleerden: Liborgate was geboren, zie hier de Infographic. Destijds bleek al dat de Britse bank Barclays geen enkele moeite had de rente te manipuleren om er zelf beter van te worden. De raad van commissarissen stuurde als laatste redmiddel de volledige leiding naar huis. Echter gaf Bob Diamond, destijds CEO van Barclays, aan dat hij gevoelige informatie naar buiten zou brengen. Of het balletje door hem is gaan rollen valt niet te zeggen, maar dat er gevoelige informatie naar buiten is gekomen, is een understatement.

bankschandalen

Vele grote banken betrokken bij schandaal

Inmiddels zijn er al meer dan 16 (!) banken wereldwijd beboet voor deze manipulatie van de rentestanden. De grootste betrokken banken zijn onder andere de Deutsche Bank, JP Morgan Chase, Citigroup, RBS, HSBC, UBS, Bank of America, Credit Suisse, Société Générale, Bank of Canada en onze eigen Rabobank. Al deze banken zijn inmiddels aangeklaagd en het onderzoek naar de rente manipulatue is in volle gang, ook al wordt daar door de reguliere media weinig aandacht aan geschonken.

Zwitserse bank UBS mag schikken

De boetes die zijn opgelegd variëren van 456 miljoen dollar voor Barclays tot 1,5 miljard dollar voor de Zwitserse bank UBS. Dat zijn nog eens boetes zou je denken, maar uiteindelijk is het een lachertje als je bedenkt dat de rentemarkt een waarde van maar liefst 800 biljoen dollar heeft. Een procentje hoger of lager levert dan al gauw een bedrag op waarvan de nullen amper meer te tellen zijn. En ach, die 1,5 miljard dollar boete? Dat is nog een schikking ook, want stel je voor dat men echt gaat onderzoeken voor hoeveel de burgers zijn opgelicht… Van terugbetalen van geleden schade is uiteraard geen sprake!

Royal Bank of Schotland: 610 miljoen boete

Ook de Royal Bank of Scotland krijgt een boete van maar liefst 610 miljoen dollar. Wat de chairman daarop te zeggen heeft? “There were serious shortcomings in our systems and controls and also in the integrity of a small group of our employees,”  aldus Sir Philip Hampton. Wij moeten er maar op vertrouwen dat deze “Sir” hier niks van af heeft geweten als hoogste baas van deze bank…

Wat gebeurt er met het boetegeld?

Daarbij is het natuurlijk leuk om te vermelden wie die boetes uit gaan delen en waar dit geld dan terecht gaat komen. Daar is bar weinig over te vinden. Je zou toch denken dat de slachtoffers gecompenseerd zouden worden voor de geleden schade, maar niets is minder waar. Wij, de burgers die geraakt zijn door de manipulatie van de rentes, krijgen niks en de overheden die het geld lenen van dezelfde banken strijken het geld op. Wat er precies met het geld van de boetes gaat gebeuren is niet bekend. Als u meer hierover weet, zet het in de reacties.

Ook in Japan is het raak

Ondertussen gaat het manipuleren van de rentes gewoon door. Er moet natuurlijk wel buitensporig veel geld op de plank blijven komen voor de bankiers, ze hebben immers een naam hoog te houden. Dit keer komen de schandalen uit het verre oosten, en wel uit het instabiele Japan. Het is weer een verhaal om van te smullen, want wat ze daar nu weer bedacht hebben… De Financial Times verklaart dat de banken in Japan collectief de Tibor (Tokyo interbank lending rate) kunstmatig hoog houden om de winsten op binnenlandse producten, zoals hypotheken, te maximaliseren.

tibor chart

Betalen met Libor, lenen via Tibor

De Tibor rentestanden worden gebruikt voor producten in de Japanse markt en zijn vele malen hoger dan de yen-Liborrentestanden sinds 2009. Theoretisch gezien zouden deze twee rentestanden gelijk moeten zijn, omdat ze beiden gebruikt worden voor leningen in dezelfde valuta. Hideto Takata, een voormalig derivatenhandelaar, onthulde in zijn nieuwe boek hoe het kan dat Japanse banken geprofiteerd hebben van de spreiding tussen de Tibor en de yen-Libor: “Wanneer Japanse banken moeten lenen gebruiken ze de Libor, wanneer ze uitlenen gebruiken ze de Tibor rentestand. Geen enkel ander land heeft een dubbele standaard zoals deze.”

Politiek is een papieren tijger(tje)

Nu dit soort schandalen boven water komen, en vergis je niet in de omvang hiervan, vraag ik me af wanneer de politiek nou eens gaat inzien dat het echt eens afgelopen moet zijn met deze corrupte en misleidende manier van zakendoen. Ook al is de politiek afhankelijk van deze schimmige bankenwereld, toch wordt het tijd dat dit beter wordt gecontroleerd en grondig wordt aangepakt. Alleen op deze manier kan je ervoor zorgen dat het systeem eerlijker, duidelijker en stabieler wordt in de toekomst.

Dijsselbloem maakt zichzelf belachelijk

Het SNS debacle, de graaicultuur die steeds duidelijker wordt, de continue stroom van boetes en rechtszaken tegen banken, het kan niet op. Waarschijnlijk is het einde van de bankschandalen nog niet in zicht. De bankenwereld is verrot en niemand die er echt iets aan doet. Behalve natuurlijk onze eigen held Dijsselbloem, want hij gaat eisen dat banken actie ondernemen tegen de hoge salarissen. Ik moet er hard om lachen terwijl mijn broek ervan afzakt… Ondertussen moeten de banken in Europa alweer 1 biljoen afschrijven op slechte leningen, drie keer raden wie dat voor de kiezen gaat krijgen.

Over de auteur

Meneer Teun ontdekt graag de geheimen van onze instituten, systemen en bankiers. Hij bezit een gezonde dosis scepticisme en wijst mensen er graag op dat veel in ons leven anders is dan het lijkt. Twitter: @Meneer_Teun