Einde van bankschandalen nog niet in zicht

Het lijkt op een misselijkmakend spel dat bankiers spelen, schandaal na schandaal, er komt geen einde aan. Ongeveer een half jaar geleden kwam aan het licht dat meerdere grote banken de Liborrente manipuleerden: Liborgate was geboren, zie hier de Infographic. Destijds bleek al dat de Britse bank Barclays geen enkele moeite had de rente te manipuleren om er zelf beter van te worden. De raad van commissarissen stuurde als laatste redmiddel de volledige leiding naar huis. Echter gaf Bob Diamond, destijds CEO van Barclays, aan dat hij gevoelige informatie naar buiten zou brengen. Of het balletje door hem is gaan rollen valt niet te zeggen, maar dat er gevoelige informatie naar buiten is gekomen, is een understatement.

bankschandalen

Vele grote banken betrokken bij schandaal

Inmiddels zijn er al meer dan 16 (!) banken wereldwijd beboet voor deze manipulatie van de rentestanden. De grootste betrokken banken zijn onder andere de Deutsche Bank, JP Morgan Chase, Citigroup, RBS, HSBC, UBS, Bank of America, Credit Suisse, Société Générale, Bank of Canada en onze eigen Rabobank. Al deze banken zijn inmiddels aangeklaagd en het onderzoek naar de rente manipulatue is in volle gang, ook al wordt daar door de reguliere media weinig aandacht aan geschonken.

Zwitserse bank UBS mag schikken

De boetes die zijn opgelegd variëren van 456 miljoen dollar voor Barclays tot 1,5 miljard dollar voor de Zwitserse bank UBS. Dat zijn nog eens boetes zou je denken, maar uiteindelijk is het een lachertje als je bedenkt dat de rentemarkt een waarde van maar liefst 800 biljoen dollar heeft. Een procentje hoger of lager levert dan al gauw een bedrag op waarvan de nullen amper meer te tellen zijn. En ach, die 1,5 miljard dollar boete? Dat is nog een schikking ook, want stel je voor dat men echt gaat onderzoeken voor hoeveel de burgers zijn opgelicht… Van terugbetalen van geleden schade is uiteraard geen sprake!

Royal Bank of Schotland: 610 miljoen boete

Ook de Royal Bank of Scotland krijgt een boete van maar liefst 610 miljoen dollar. Wat de chairman daarop te zeggen heeft? “There were serious shortcomings in our systems and controls and also in the integrity of a small group of our employees,”  aldus Sir Philip Hampton. Wij moeten er maar op vertrouwen dat deze “Sir” hier niks van af heeft geweten als hoogste baas van deze bank…

Wat gebeurt er met het boetegeld?

Daarbij is het natuurlijk leuk om te vermelden wie die boetes uit gaan delen en waar dit geld dan terecht gaat komen. Daar is bar weinig over te vinden. Je zou toch denken dat de slachtoffers gecompenseerd zouden worden voor de geleden schade, maar niets is minder waar. Wij, de burgers die geraakt zijn door de manipulatie van de rentes, krijgen niks en de overheden die het geld lenen van dezelfde banken strijken het geld op. Wat er precies met het geld van de boetes gaat gebeuren is niet bekend. Als u meer hierover weet, zet het in de reacties.

Ook in Japan is het raak

Ondertussen gaat het manipuleren van de rentes gewoon door. Er moet natuurlijk wel buitensporig veel geld op de plank blijven komen voor de bankiers, ze hebben immers een naam hoog te houden. Dit keer komen de schandalen uit het verre oosten, en wel uit het instabiele Japan. Het is weer een verhaal om van te smullen, want wat ze daar nu weer bedacht hebben… De Financial Times verklaart dat de banken in Japan collectief de Tibor (Tokyo interbank lending rate) kunstmatig hoog houden om de winsten op binnenlandse producten, zoals hypotheken, te maximaliseren.

tibor chart

Betalen met Libor, lenen via Tibor

De Tibor rentestanden worden gebruikt voor producten in de Japanse markt en zijn vele malen hoger dan de yen-Liborrentestanden sinds 2009. Theoretisch gezien zouden deze twee rentestanden gelijk moeten zijn, omdat ze beiden gebruikt worden voor leningen in dezelfde valuta. Hideto Takata, een voormalig derivatenhandelaar, onthulde in zijn nieuwe boek hoe het kan dat Japanse banken geprofiteerd hebben van de spreiding tussen de Tibor en de yen-Libor: “Wanneer Japanse banken moeten lenen gebruiken ze de Libor, wanneer ze uitlenen gebruiken ze de Tibor rentestand. Geen enkel ander land heeft een dubbele standaard zoals deze.”

Politiek is een papieren tijger(tje)

Nu dit soort schandalen boven water komen, en vergis je niet in de omvang hiervan, vraag ik me af wanneer de politiek nou eens gaat inzien dat het echt eens afgelopen moet zijn met deze corrupte en misleidende manier van zakendoen. Ook al is de politiek afhankelijk van deze schimmige bankenwereld, toch wordt het tijd dat dit beter wordt gecontroleerd en grondig wordt aangepakt. Alleen op deze manier kan je ervoor zorgen dat het systeem eerlijker, duidelijker en stabieler wordt in de toekomst.

Dijsselbloem maakt zichzelf belachelijk

Het SNS debacle, de graaicultuur die steeds duidelijker wordt, de continue stroom van boetes en rechtszaken tegen banken, het kan niet op. Waarschijnlijk is het einde van de bankschandalen nog niet in zicht. De bankenwereld is verrot en niemand die er echt iets aan doet. Behalve natuurlijk onze eigen held Dijsselbloem, want hij gaat eisen dat banken actie ondernemen tegen de hoge salarissen. Ik moet er hard om lachen terwijl mijn broek ervan afzakt… Ondertussen moeten de banken in Europa alweer 1 biljoen afschrijven op slechte leningen, drie keer raden wie dat voor de kiezen gaat krijgen.

22 reacties

 1. Goed stuk Meneer Teun,
  Dijsselbloem gaat overigens helemaal NIETS doen aan ECHT hoge salarissen van bankbestuurders, en ook niet aan de EU graai-orgie ( zie de link van KTM ).
  Neen, deze man gaat de cao’s van de banken aanpakken ( uiteraard vallen de bestuurder daar niet onder ) omdat die mensen niet tot de elite behoren. En ja, dan wordt deze loopjongen van de elite op pad gestuurd.
  Het ziet er niet goed uit voor Dijsselbloem ( gelukkig ) want uit Europa gaat de komende tijd NIETS DAN ELLENDE opleveren, en deze man is er de man niet naar om de weerstand vanuit Brussel te kunnen weerstaan teneinde op te komen voor de Nederlandse belangen.
  Laten we hem niet sparen zodra hij zijn persoonlijke carriere-belangen boven de Nederlandse belangen stelt, onder het voorwendsel dat het Europees belang het Nederlands belang is. Want dat maken wij wel uit.

 2. M’neer Teun, de bankenwereld, als bescheiden onderdeel van het ‘Financieel fundament voor Volk en Vaderland’, is er om te faciliteren. Haar grootste droom is het waarmaken van de pensioenbelofte voor mensen die vele jaren hun ziel en zaligheid in noeste arbeid hebben gestoken om hun soevereine land op te bouwen en om te werken aan een eerlijke toekomst voor hun kinderen. Het is beschamend te moeten lezen hoe u de integriteit van onze democratisch verkozen politici en de financiele degelijkheid van onze natie in twijfel trekt.

  Schande Biflatie!

 3. Nou, als Houtskool uit zijn kot komt , dat wil wat zeggen…

  Nogmaals Teun, kijk morgen eens in de spiegel en zie wie er achter je staat…. die heeft namelijk geen spiegelbeeld.

  James T Kirk.

 4. Huiseigenaren roepen de Tweede Kamer op om een grens te stellen aan de winsten die banken en verzekeraars behalen op hypotheekrentes. Vanwege een gebrek aan concurrentie op de markt betaalt de consument inmiddels 1,3 procentpunt te veel aan rente, klaagt de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een petitie, die de belangenorganisatie dinsdag aan de Kamer overhandigt.

  Graaien maar!!!

 5. Gelijk een schaduw wordt geworpen door een hogere zichtbare werkelijkheid, is deze weer een reflectie van een hogere onzichtbare waarheid, maar soms openbaart deze zich in een mens, maar de waarheid blijft ongekend.

 6. Opnieuw hij liep niet lekker.
  Gelijk een schaduw wordt geworpen door het zichtbare, is deze slechts een reflectie van het onzichtbare. Een hogere waarheid, soms onbewust geopenbaard in een mens, blijft hij ongekend.

 7. Natuurlijk moeten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen Ome Willem, maar één van die veranwoordelijkheden is hen die het vetrouwen en de macht hebben gekregen te wijzen op hun verantwoordelijkheden.
  Zo, niet dan verliezen ze het vertrouwen en de macht.

 8. Ach al jaren zijn we aan het soebatten over de banken. In 2008 was de conclusie dat ze veel te groot zijn geworden. Sindsdien zijn ze alleen maar groter geworden. Logisch omdat de grote banken zeer goedkoop aan geld kunnen komen nu. Moet helaas constateren dat de problemen daardoor nog een stuk groter zijn geworden

 9. Sociale geschiedenis van het Romeinse rijk/Openbare ambten

  Feitelijk was de hele overheid gebaseerd op afpersing. Deze alomtegenwoordige corruptie verhinderde in het geheel niet dat het Romeinse rijk eeuwenlang grote delen van de wereld kon overheersen. De bevolking betaalde en zat stevig onder de duim. De hoge functionarissen maakten het volk wijs dat zij een soort vaders waren die alles voor de bestwil van het volk deden.

  Er was wel eens een enkele gouverneur die zo ontactvol was om publiekelijk te laten merken dat hij een uitzuiger was. Uitsluitend déze gouverneurs werden uit hun functie gezet. De keizers keerden zich tegen de corruptie en uitbuiting. Een enkele keer gaven zij een mishandeld, klagend keuterboertje gelijk. En bijna jaarlijks vaardigde de keizer een bevelschrift uit. “Laat de handen van de ambtenaren ophouden met graaien! Ik herhaal, laat ze ophouden!” Het volk voelde zich begrepen en hield van de keizer.

  1. Mooi verhaal Bas, er is inderdaad niets veranderd. Een beetje lippendienst bewijzen aan het volk, en daar blijft het bij.

 10. Zolang het gegraaide geld niet terug in omloop wordt gebracht, is er niets opgelost. Wordt deze website een agentschap van Rotschild ofzo? Ik hoor een plaat overslaan.
  De trein dendert maar door, steeds dichterbij de afgrond…
  Zolang sjonnie en anita nog steeds geld op moeten hoesten wat er niet meer is zullen steeds meer rechtspersonen faiiliet gaan, burnout raken, zelfmoord plegen.
  Het is waanzin en de discussie blijft maar doorgaan over hoe de terminale patient in leven te houden.
  HET LIJK IS DOOD
  Om maar even een pleonasme te hanteren…

 11. Het is toch lachen, gieren, brullen met tranen van ellende in je ogen. Sinds beginjaren 2000 gebruikten de banken het excuus om exorbitante salrissen en bonussen te betalen dat je anders geen goede mensen krijgt. Europese banken keken naar Amerika waar de salarissen en bonussen enorm waren, zonder in de gaten te hebben dat het daar ook niet geaccepteerd werd door het volk. Edoch. Wat hebben deze goede mensen voor goeds voortgebracht, behalve voor zichzelf. Eigenlijk niets. Het meerendeel heeft er een zooitje van gemaakt ter detrimentie van hun ‘klanten’, die ook hun grootste financiers zijn, de belastingbetaler.. Bankiers gedragen zich als ondernemers, maar eigenlijk is het een ambtenarenbaan waarin alles vastligt. Het zijn ook geen ondernemers, want die nemen risico voor eigen rekening en voegen iets toe aan de economie. Bankiers wentelen hun eigen onvermogen af op anderen, de burgers. Risicovrij ‘ondernemen ‘ is per definitie geen ondernemen.

  Ben heel beniewd hoe over een honderd jaar geschiedsschrijvers over de jaren 200 oordelen en er een titel opzetten: de bancaire dictatuur?

  1. Verdorie!
   Weet je wel wat je zojuist gepost hebt?
   Je maakt mensen nog wakker man!
   Woehahaha
   Deze link gaat dus mijn favorieten in.
   Is puur luiheid want scheelt tikken…

 12. We zijn met teveel werkmieren, waardoor een mierenleven niet veel meer waard is. De slager op de hoek belazerd zijn klanten met moeite omdat hij ze kent. De slager bij fabriek van unilever zal het ‘worst’ zijn wie hij belazerd en in welke mate, hij ziet zijn slachtoffer toch niet. Zo is de maatschappij doorspekt met marktwerkingen waardoor er niet meer wordt gezien wie ze kapot maken met hun oplichterspraktijken. Helaas is het altijd zo geweest en zal het altijd zo blijven. Er is altijd iemand met meer dan de rest en die bepaald de regels van het spel. Net als de sterkste/rijkste jongen uit de klas. We zijn geen ene moer opgeschoten. We worden alleen maar dommer doordat alles onnodig ingewikkeld wordt gemaakt om in de verwarring geld weg te graaien. Het zijn net kleine kinderen. Als je ze betrapt op graaien gaan ze ineens een heel ingewikkeld verhaal afdraaien waardoor ze in de mist van de verwarring (discussie) kunnen ontsnappen. Terwijl wij druk bezig zijn om te achterhalen wat er is gebeurten hoe we zijn belazerd, rollen deze mensen de zakken van de vvolgende voorbijganger alweer. Wij zijn maar marionetten overgeleverd aan de handen van de perverse, kapitalistische en machtszieke elite. Tijd voor een boycot, een revolutie. Maar helaas is het werkvolk te druk hun eigen straatje schoon te houden. De vakantie naar Thailand en de nieuwe 3D tv zijn ff belangrijker. Het gaat nooit veranderen! Koop een tube glijmiddel dan doet het minder pijn als ie er weer eens bruut in wordt geramd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.