Einde van de Euro?

8

Volgens de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz, zit het einde van de euro eraan te komen indien Europa er niet in slaagt de fundamentele schuldenproblemen aan te pakken. Dit zei Stiglitz in een gesprek met BBC4 over de crisis in Griekenland. De euro is in 2010 al zo’n 16% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Momenteel staat de euro op het laagste niveau in 14 maanden.

Volgens Stiglitz zal het hulpplan van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in combinatie met de Griekse besparingsmaatregelen de speculatie op een verzwakking van de eurozone niet vertragen. Afgelopen weken heeft de euro voortdurend onder druk gestaan door de toenemende zorgen over de schulden. Één euro is momenteel $1,27 waard. Ondanks dat Griekenland 110 miljard euro in leningen van de EU-landen en het IMF heeft gekregen, zijn er in het land in de afgelopen dagen veel rellen en stakingen. De bevolking is niet blij met de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van de overheid. De economische problemen zijn op korte termijn misschien opgelost, maar niemand weet of Griekenland zichzelf kan redden op de langere termijn. Meer steun van Europa kan dan waarschijnlijk alleen nog komen van de Europese Centrale Bank.

De grote vraag onder economen en investeerder is of de schuldencrisis zich uitbreid naar andere landen, zoals Spanje, Portugal en Ierland. Volgens Stiglitz worden de problemen vele malen erger als er een groter land in de problemen raakt, bijvoorbeeld Spanje. Er gonzen momenteel geruchten op het internet dat Spanje ook 280 miljard euro nodig zou hebben. Dit, terwijl Spanje zelf 9,8 miljard euro heeft neergelegd om Griekenland te helpen. Hoewel de Spaanse premier Zapatero de geruchten bestempelde als ‘complete madness’ , daalde de Spaanse beurs (de Ibex) 5,5% en kwam uit op het laagste punt van 2010.

Indien Spanje daadwerkelijk bij het IMF moet aankloppen voor hulp zijn de rapen gaar. ‘De speculanten zullen zich naar hartelust vermaken, dit kan het einde zijn van de euro’, aldus Stiglitz.