Over de ´Endless Liquiditiy´ twittert Jeroen Blokland en dit is in geen enkel opzicht overdreven. Niet die geldcreatie maar zijn omschrijving. We kunnen niet anders dan concluderen dat overheden van geen hout meer de spreekwoordelijke pijlen weten maken. Dus wat doe je dan, wanneer je slechts een hamer ter beschikking hebt? Inderdaad – dan ziet alles eruit als spijkers. Zoals het cliché terecht luidt, zegt een beeld meer dan 1000 woorden:

´Total assets´ zegt de figuur, maar dat mag je niet letterlijk nemen als ´bezittingen´. Het betekent slechts almaar meer schulden opkopen met zelfgemaakt geld. Niet het bezit vergroot, verhoogt, maar de hoeveelheid schulden. Schulden in bezit, jaja, bezitten doe je ze zeker. Doen we zeker! Wie gaat dat betalen, wie heeft zoveel ping-ping-ping? Want overheden met hun respectieve centrale banken kunnen wel eeuwig (ja?) fiatmuntjes bijdrukken, creëren, verzinnen; maar af en toe moet er wel eens iemand wat betalen. To pick up the tab, zoals de Engelstalige uitdrukking luidt. Bij de armen valt weinig of niks meer te halen dan. Hoe zouden zij nog meer kunnen dokken, afdragen, met een inflatie van 1,9 procent jaar op jaar. Met kleding, benzine en energie weer zoveel duurder. Tenzij ze naakt in een onverwarmde kamer de rest van hun leven willen doorbrengen? En dat kan heel wel nog maar het begin zijn. Neen, laat ons eens (voor één keer, mogen we?) naar de andere kant van het spectrum kijken, zegt bijvoorbeeld Janet Yellen. Die een soort wereldwijde minimumbelasting voor multinationals wilt doorvoeren.

´Rijk moet betalen voor arm´

Het IMF, Internationaal Monetair Fonds, ziet dan weer heil in het afromen van de kapitalen en inkomens van de rijken. Laat ´de rijken´ betalen voor de Coronacrisis, zo roept het Fonds op! Als dit zo doorgaat wordt ´t niet ´Geen gezeik iedereen rijk´ maar eerder ´Geen gejammer iedereen armer´. Het staat er letterlijk hoor: de rijken (?!) moeten tijdelijk (?!) de armen en kwetsbaren (?) helpen. En: Blame it on Corona! Drie vragen dan vooreerst: wie of wat is ´rijk´ precies? En hoe tijdelijk is ´tijdelijk´? Ook graag verkrijgen we een definitie van ´armen en kwetsbaren´. Ook nog: hoe denken overheden dit dan wel eventueel in de praktijk te brengen?!´Governments should consider levying higher taxes on the income or wealth of the rich to help pay for the enormous cost of tackling the Covid-19 pandemic, the International Monetary Fund has said.´ en ´Fiscal monitor says rich should pay more tax on temporary basis to help support poor and vulnerable´. 

Ondertussen op de berg, al klimmend

Ondertussen is het precieze bedrag aan wereldwijde schulden bekend, opgebouwd met z´n allen in 2020. Temidden van de beruchte Coronacrisis, en met 2021 niet echt goed ingezet in dit opzicht? Dat belooft dus voor later, straks in 2022. Maar nu eerst over vorig jaar, 2020, en wat blijkt? Men zat er nog een beetje naast, in november, met de voorlopige berekening van toen. Want neen, het is geen 277.000 miljard dollar geworden! Ha? Nou ja, geen reden voor victorie kraaien maar het blijkt dus nog hoger uit te vallen. Heel erg werd namelijk nog ´heel erger´ want…281.000 miljard dollar (232.000 miljard euro)! ´Dat stelt het Institute of International Finance (IIF) woensdag in hun Global Debt Monitor.´ 

Banken, centraal, en betalen moeten we allemaal

Financieel Dagblad spreekt van 3,55 keer wat de hele wereld in één jaar verdient! Dat hebben we weer fijn voor elkaar gebracht. Oliver Hardy zou dan tegen Stan Laurel zeggen: “Well, here’s another nice mess you’ve gotten me into!” You? They? Blame it on Corona? Neeuh – blame it on central banks!

Federal Reserve Voorzitter Powell stelt ons gelukkig wel gerust, in april 2020 reeds: ´´Nu is het er de tijd niet naar om ons zorgen te maken over schulden´´:

Nog een achttal maanden schatten we en alvast de VS zal 30 trillion, biljoen, 1000 milljard, aan schulden hebben opgebouwd. De berg groeit en groeit…tot in de hemel? Maar hoe moeten we ons dat eigenlijk voorstellen, want hoe we het ook benoemen, in biljoenen of trillions, echt visueel of tastbaar of plastisch is dat bedrag niet echt:

3 reacties

  1. Betalen gebeurt via inflatie…die op een of andere manier straks wel het daglicht gaat zien. Natuurlijk gaan taksen/accijnzen en belastingen weer een stukje omhoog(zoals elk jaar….) maar op een gegeven moment is het nog moeilijk om veren te plukken van een kale kip toch? Overigens….elke veer die je plukt is een veer minder voor consumptie in de producerende economie. Gezien we in EU als aan een belastingsdruk zitten van 45 a 55% vh BNP denk ik niet dat daar nog veel te halen valt.
    Belastingen zullen wel nog wel wat stijgen maar de werkelijke terugbetaling gaat mi gebeuren met inflatie. Dat deze (nog) niet opspeelt is te wijten aan een steeds trager wordende omloopsnelheid vh geld (dus geld dat van hand tot hand gaat). Dit betekend dat we steeds minder consumeren en dat bedrijven, als ze nog wat willen verkopen, steeds met lagere prijzen moeten komen met steeds lagere inflatie natuurlijk. Dit zien ze (onze overheden) natuurlijk niet echt zitten….dus werken ze (met enorme schulden te pompen in onze economie) om hierin verandering te brengen. Een onderdeel hiervan zijn de checks in de US natuurljk maar daar stopt het niet mee. EU volgt binnenkort….
    Straks is het ‘vluchten kan niet meer, schuilen alleen nog wel’ maar zo ver zijn we (nog) niet…..dan toch maar immigreren?

  2. Even hardop denken (toch wel geïnspireerd door Degussa Markus Krall, die met zijn blogs zijn eigen goudhandel wellicht niet vergeet)
    Theoretisch eerst de periode van deflatie… niet alleen door prijsdalingen, maar ook doordat geld uit het systeem verdwijnt door afschrijving / kwijtschelding van schulden, huurinkomsten en belastingen en dat zal een enorm bedrag zijn, veel meer dan de 3000 miljard die frisse geest Biden er onlangs weer bijgepompt heeft.
    Als we maar voldoende geld in de economie pompen, dan compenseert het de deflatie en merkt niemand wat. Dan zodra de faillissementen zijn afgehandeld… de facto zijn de meeste bedrijven technisch failliet, maar draaien door… denk aan de zombiebedrijven, maar ook is het nog onzeker wat bijvoorbeeld een toekomst van bijv. KLM of booking.com of Vastgoedbedrijf Unibail Rodamco is of Theaters, etc..
    Het grote afschrijven is nog niet begonnen… Na het kwijtschelden van de schulden (op wat voor manier dan ook) is de deflationaire periode voorbij en moet de stimulus zo snel mogelijk afgebouwd worden, want anders ontstaat er (bij voldoende omloopsnelheid) wel inflatie (die er overigens wel is in sectoren waar geen zombiebedrijven zijn en die tijdens de Corona gewoon door mochten draaien).

  3. De realiteit is natuurlijk steeds meer vers geld printen gaat de output echt niet verhogen integendeel.

    Al deze geld creatie komt natuurlijk enkel ten goede van degene die harde assets en aandelen bezitten niet moeilijk te zien wie dat zijn.

    En als men nu nog steeds zo naief is om te geloven dat de overheid/banken
    die er een enorme puinhoop van gemaakt hebben dat uitgerekend zij de oplossing weten vergeet dat maar!

    Dr Markus Krall ziet het uitstekend, degene die geen fysieke waarden bezitten gaan gruwelijk onteigend worden daar ga ik vanuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: