En wanneer gaat QE3 beginnen…?

Ben Bernanke heeft vorige week een nieuwe helicopter gekocht. Deze is niet uitgerust met machinegeweren, nee er zitten geldpersjes aan de zijkant en er is zelfs een heuse geldkraan ingebouwd. De komende 8 maanden is de economie van Amerika enigszins gered. Het kan rekenen op 600 miljard aan liquiditeiten (lees: uit het niets gecreëerde dollars). Verdeeld in porties van 75 miljard per maand zal de Fed onder andere staatsobligaties gaan kopen. Ze moeten wel, want China houdt de hand op de knip. Tevens zal de Federal Reserve nog 300 miljard extra de economie inpompen via de zogenaamde Open Market Operations. Er gaat dus in totaal 900 miljard dollar worden gestimuleerd. De financiële markten reageerden euforisch. Er zal immers heel wat geld het financiële systeem binnenrollen. De AEX-index steeg donderdag een kleine 2% en heeft eindelijke de weerstand van 343 punten doorbroken. Vrijwel alles stond in de plus, behalve BAM (-7%), die met een winstwaarschuwing kwam. De huizenmarkt in Nederland ligt volgens het bouwbedrijf nog steeds op z’n gat. Op Wallstreet ziet alles groen, omdat er meer greenbacks bijkomen. De Dow Jones en de S&P 500 staan op moment van schrijven zo’n 2% hoger.

De waarde van de dollar daalde flink door de plannen van de nieuwe stimuleringsmaatregelen. Door QE2 steeg de euro fors ten opzichte van de dollar. Donderdagmiddag rond 15.00 uur bereikte de koers een nieuwe top van 1,4283. Niemand denkt meer aan de eurocrisis van 5 maanden geleden. Griekenland bijna over de kop en opeens stond de EUR/USD onder de $1,20. Nee, nu zijn alle ogen weer gericht op de dollar. De ECB hield de rente vandaag op 1%. Die kunnen dus nog 4 keer 25 basispunten zakken als het echt moet. De Federal Reserve heeft echter al zijn kruid al verschoten en komt nu met steeds onorthodoxere maatregelen. Vrijwel alle dollargerelateerde grondstoffen werden duurder. De ene grondstof in minder mate dan de ander, maar de trend was up. De olieprijs steeg tot bijna $87,-, en ook de prijs van mais, soyabonen, koper en tarwe steeg fors.

Winnaars van de dag, zoals iedereen eigenlijk al een beetje had verwacht, waren de edelmetalen. Goud én zilver stegen naar nieuwe records. Zilver stond woensdag nog op $24,-, maar is momenteel meer dan $26,- waard. Vandaag steeg het ‘goud van de armen’ al met meer dan 5,5%! De goudprijs staat ook ruim $44,- hoger (+3,2%). Zijn de beleggers bang voor het inflatiespook? De stijging van de goudprijs kwam vandaag voor $8,- voor rekening van de dalende dollar, maar voor $36,- door ‘predominant buying’ zoals dat zo mooi staat geformuleerd op Kitco.com, één van de grootste websites voor goud en zilver ter wereld.

QE2 zal nog wel even duren, maar er wordt al weer gesproken over hoe nu verder. Ben en consorten kunnen niet eeuwig de economie vooruit blijven duwen met alle kwantitatieve verruimingen. De balans van de ‘centrale bank’ van Amerika is inmiddels opgelopen tot 2,3 biljoen dollar (dat ziet er zo uit in cijfers: $2.300.000.000.000,-). Toch wordt er nu al weer gespeculeerd over QE3. Indien het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten hoog blijft en het consumentenvertrouwen laag kan de balans van de Fed vast nog wel wat honderden miljarden oplopen. Inkt en papier genoeg.

Koen Dil

19 reacties

 1. Heel goed stukje Koen.
  Alleen nog een kleine toevoeging.
  Iedereen (ook in mijn beleggerclubje) is blij en opgelucht. Crisis is voorbij, enz.

  Hoe gruwelijk QE2 in werkelijk is schijnen maar weinigen door te hebben.

  Het NIET meer kunnen verkopen aan de markt van staatsobligaties is dramatisch. Letterlijk ELK land die dit in de afgelopen 100 jaar heeft gedaan, was binnen enkele jaren totaal failliet en belandde in hyperinflatie. o.a. Weimar-Duitsland en Zimbabwe.
  Ook Mexico en Argentinie begonnen zo, maar deze werden gered door de toen nog sterke VS en de USDollar.
  De VS weigert zelfs nu nog om de extreem oplopende overheidstekorten terug te dringen. Dat betekent dat er steeds meer en meer QE’s nodig zijn.

  Alle critiek op Bernanke is daarom totaal onterecht.
  Bernanke heeft totaal geen keuze!
  Zonder QE2 is de VS volgende maand al failliet…

 2. .
  Eindelijk een goede Nederlandstalige site gevonden met overeenkomstige inzichten.

  Biflatie is zelfs beter gekozen woord als hyperinflatie.

  Ik ken tot nu toe maar drie Nederlandstalige website’s die op het goede spoor zitten, naast de betaalde site van Middelkoop. Een schande voor de Nederlanders.

  Hyperinflatievkblog, goldonomic.be en nu biflatie zitten op het goede spoor.

  Deze site’s verdienen dezelfde aandacht als Hartgeld.com en Maxkeiser.com, maar de Nederlander is in het algemeen een kritiekloos en volgzaam schaap.

  Goed gezien van die 900 miljard. Het lag zo voor de hand maar wordt nauwelijks genoemd in de reguliere media.
  Open Markets Operations is pure fraude en marktvervalsing.
  .

 3. De fed geeft de banken geld. Dat geld kan door de banken niet worden uitgeleend, want de consumenten zijn de schulden aan het afbouwen. De economie groeit, door de toenemende schulden. Nu steeds meer mensen liever een schuldenvrij bestaan willen leiden, is er steeds meer manipulatie van de fed nodig. Noodzakelijk wel, want ze hebben geen andere keus, maar het lost het probleem niet op!

 4. @1 Gerard: Merci. Ze moeten inderdaad wel, want ze hebben geen andere keus. Ik bedoel, niemand hoe het nu zou zijn als ze in eerste instantie niet met QE1 waren begonnen. Er is nog genoeg liquiditeit, de reserves van grote bedrijven zijn groter dan voor de kredietcrisis. Maar er is geen vertrouwen, want de economische toekomst is zeer onzeker. Niemand weet nog wat voor effect QE2 op de lange termijn zal hebben.

  @3: Hyperinflatieblog: Die 35 miljard per maand aan open market operations is vrijwel permanent. Is natuurlijk ook gewoon stimulans.

  @4 Bob: Dat is inderdaad het grote probleem. De banken krijgen meer geld, maar kunnen het niet kwijt, want de mensen willen het niet hebben. Ze willen er juist vanaf!

 5. Klopt wat Bob zegt.
  Een economie kan niet groeien indien schulden worden afgelost. Dat is tevens de kern van het probleem (of de fout) van een economie.
  D.w.z. omdat schulden niet kunnen worden afgelost, heeft de economie altijd een start en een einde. Na de start beginnen we weer bij NUL, en niet met een schuldenberg. Dit is een 70-jarige cyclus, omschreven in de Kondratieff-cyclus.
  Deze 4e cyclus is begonnen in 1949.
  De logica is als volgt:
  In de 50er jaren was schuld hebben een grote schande.
  In 1998 was je achterlijk indien je geen schulden had. Dat geldt overigens ook voor de overheden. Indien je een gepaalde grens over gaat kunnen schulden nooit meer afgelost worden. Hierop kan een economie niet meer verder.
  De oplossing van de vorige cyclus was WO2. Niemand weet hoe de volgende cylsus weer op NUL gezet moet worden.
  De hoop is gevestigd op Bernanke omdat hij een kenner is van de 30er jaren. Maar ik vrees dat hij ook geen gepaste oplossing voor een nieuwe start heeft.

 6. Ik denk dat amerika de wereld in gijzeling houd,en dat men het gewoon moet slikken dat amerika een staatschuld heeft,wat het nooit kan aflossen.Dus ook niks te verliezen heeft.Hun enigste doel,en dat is ook wat je ziet aan uitgaven aan het leger,is hun 700 millitaire basissen wereldwijd te beschermen in die landen wat het bezet.Falliet kunnen ze nooit zijn,omdat zij die olie in handen hebben wat een economie alleen maar staande kan houden.Ook al zou de dollar in mekaar klappen,zij de olie hebben,wat een economie kan opbloeien.Zeker vergeten hoe duitsland na wo1 de afgrond is ingedreven door engeland en amerika.En de rekening gepresenteerd kreeg van die oorlog en ook met een hyper-inflatie te maken hadden.Wat bankers creeerde toen een nieuwe deutsche mark en de tent kon weer draaien.En bouwde een machtig rijk,waar het een oorlog mee begon.Dus het maakt geen bal uit of die dollar in mekaar dondert of niet.Doel is ook een nieuwe munteenheid,wat een wereldmunt zal worden,in handen van die bankers.
  Het is gratis boodschappen doen,met geld wat niet gedekt is.Zolang de olie maar vloeit.Wie dat laatste beetje onder controle heeft,heeft ook op dat moment de macht en controle.Vandaar ook dat wij erachter aan hobbelen.En deze scam nooit zullen openbaren voor de bevolking.Het is een illussie,het geld-systeem.Black magic kan je het ook noemen.Iets creeeren,uit het niets,en anderen doen geloven dat het iets is.
  Ach ja,men kiest uiteindelijk zijn eigen “leiders”.

 7. Het is de vraag hoe meer je de Fed haar ontstaan en werkwijze en haar methodes bestudeert dat ze heel goed weten weten wat ze doen.

  Achter al de QE easings zit een plan, een doel, een visie welke beslist NIET uitgesproken mag worden omdat ze waarschijnlijk te onbeschoft en grof en dodelijk is voor veel mensen.

  De Fed heeft een historie in het scheppen van oorlog WWII, inflaties, hyperinflatie en depressies…
  Zie ma Rotschild net voor zij stierf…
  http://www.illuminati-news.com/2007/0113b.htm
  http://www.iamthewitness.com/DarylBradfordSmith_Rothschild.htm

  ´Whoever controls the volume of money in our country is absolute master of all industry and commerce…and when you realize that the entire system is very easily controlled, one way or another, by a few powerful men at the top, you will not have to be told how periods of inflation and depression originate.”

  Deze lieden maken zich geen enkele zorgen om wat er zich afspeelt het is alles according to plan.

  Om te controleren of het… according to plan…gaat zijn er meerdere hulpmiddelen.

  Die geheimhouding past n.m. uitstekend bij de werkwijze van Bilderberg, Bis,ECB, Fed, Skull and Bones e.a. welke achter alle media, economie, etc ect werkzaam zijn.

  Mensen werkzaam in deze organistatie spreken over een circuit waar wij geen enkel weet van hebben.

  Op zich maakt t nu niet meer uit of je een EU-idioot bent en straks een Wereld-idioot doch de controle en leiding is in handen van lieden die zich als een ubermensch zien en wanen.

  Wij spelen voor untermensch en daar ze mee wat ze wensen…

 8. Het is te volgen indien een seriemoordenaar of dief of overvaller of ..
  volgen vaak een gelijk patroon in hun werkwijze planning uitvoering etc, etc…
  Een ziekte als bijv kanker ontstaat immer vanuit een vast patroon van voeding, leefwijze, gedrag, karakter afkeer en voorkeur van de patient.
  Lees bram Balfoort en zijn onderzoek naat mesen die recupereerde van hart ziskte …opvallende gelijkenissen op fysiek mentaal emotioneel e.a. gebied.

  Ben Bernancke helikopert en blijft helikopteren er is een gelijkend patroon in zijn werkwijze, planning, uitvoering e.a. waar te nemen.

  Goldmans Sachs,de banken Bis ,Ecb,de aandelenwereld steunen en juichen bij zijn voor ons mallemolen gedrag.

 9. Een ziekte als bijv kanker ontstaat immer vanuit een vast patroon van voeding, leefwijze, gedrag, karakter, afkeer en voorkeur van de patient.
  Lees bram Balfort en zijn onderzoek naar mensen die recupereerde van hartziekte …opvallende gelijkenissen op fysiek mentaal, emotioneel e.a. gebied.

 10. Ti ta tovergeld…
  Om te ontdekken hoe.. hoe.. deze seriemoordenaar Ben Bernacke te werk gaat en wat zijn doel is met QE, de rente op nul to 0,25 % etc.

  Hij geeft zelf de meest onzinnige redenen voor zijn handelswijze …
  Is goed voor… om de werkeloosheid te beteugelen… de inflatie tegen te gaan…om t economische herstel aan te wakkeren ..to boost the fragile recovery etc.. ect..
  Jij gelooft t nog ik en velen niet …

  Allen drogredenen en pure onzin welk jij moet geloven als er maar meerdere zijn dat wordt dit een soort groepsgeloof of geloof van en onder velen
  Dit geloof gaat een eigen leven leiden en de Goedgelovige lopen er zo in.
  GOEDGELOVIGHEID daar rekent Ben op…en dat werkt in de usa.

  Al zijn argumeten zijn met bewijsvoeringen zo onderuit …

  Er blijft niets van over dus waarom dit Alibi …deze verklaringen zijn haast belachelijk en in China lachen de studenten een Geithner dan ook terecht midden in t gezicht uit als hij met deze sprookjes komt …
  Die zijn niet goedgelovig …

  Achter deze lachertjes welke door veel nederlanders, economen en goedgelovige amerikanen nog worden geslikt steekt een andere motief of beweegreden …
  Dat motief wil hij niet vertellen daar wringt de schoen en wijst op minder positieve berichtgeving en plannen.

 11. Doorgrondt zijn -alleen zo positieve motieven ten gunste van t volk de burger-.

  De negatieve kanten belicht hij nooit dat wordt hem verboden.
  Heb ooit een lezing van Ben mogen meemaken en je weet al snel dat hij een ieder bij de neus neemt en rekent op Goedgelovigheid van de toehoorder..

  Alleen Goedgelovigheid en een Naam …
  Kritische vragen kunnen niet worden gesteld.
  De inhoud van wat hij verteld is te zielig voor woorden en heeft niets met enig doorgronden of economische inzicht te maken ..

  Na de lezing in gesprek blijkt dat hij is gekozen voor deze baan omdat hij Jood is en goed kan liegen… met een staal gezicht mensen kan voorliegen.

  Er zit iets niet goed met de FEd, haar intenties en werkwijze, doelstellingen en toekomstvisie.

  Laat je haren recht overeind gaan staan bij wat deze man doet. Voor wie, door wie en voor welk resultaat…

 12. @maxdepax,
  Wat te denken van de gewone burgers? Die zijn even schuldig.
  Zij kiezen de politiek die het meeste geld “wegsmijt”. Politieke partijen die het wat zuiniger aan wilde doen en begrotingen op orde wilde brengen konden hun zetels na de verkiezingen in hun gleuf steken!
  Wij zijn dus even zo schuldig!
  Bovendien wilde iedereen een zo hoog mogelijke hypotheek want dan hadden ze een belastingvoordeeltje.
  Vooral linkse overheden blijven vandaag de dag nog steeds met geld smijten, ondanks dat ze failliet zijn. Met goedkeuren van hun kiezers!
  Uiteindelijk zijn we allemaal schuldig, overheden, banken en zeker ook de burgers.

  Bernanke, die kan niets anders. Hij heeft absoluut geen enkele keuze! Hij moet wel.

 13. Goedgelovigheid Gerard
  Ben zegt..”Ons primaire doel is om in de Verenigde Staten prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid te bewerkstelligen.”
  Hoe goed hij is in liegen blijkt.

  Schuld en Boete en Goedgelovigheid gaan goed samen.Deze zitten al eeuwen in de nederlander ingebakken.

  Of anders gesteld …neem een goed doel op je testament voor een betere Fed.. wereld.. Eu..na je dood.

 14. @Max,
  Vertrouwen! Alles draait op vertrouwen.
  Vertrouwen in geld, economie, beurzen, enzovoort.
  Indien onze wijze economen “eerlijk” zouden vertellen hoe de vlag erbij hangt, dan ligt de wereld vanmiddag al plat.

  Ook onze wijze economen/journalisten hebben hierin niet zoveel keuze.

 15. Ja Gerard, dat klopt. Er is geen vertrouwen meer, want de burgers geloven het niet. Het wordt goed gepraat, maar het kan niet meer goed komen. Niemand wil dat inzien, nu wordt alles vooruit geschoven tot de volgende crisis en de klappen worden steeds groter. En het vertrouwen blijft maar dalen.

 16. Gaarne uitleg omtrent waarom Bernancke niet anders kan….

  Natuurlijk kan Bernancke anders doch jij en ik moeten geloven dat dit niet zo is ..

  Ook dat vat ik onder goedgelovigheid …
  of een overtuiging .
  De media, magazins en de Fed e.a. helikopteren de overtuiging uit dat het niet anders kan ..nee nee.

  Waarom kan t niet anders …hoe en waarom kan t wel anders .
  Twee jaar en het is verandert…
  Goedgelovigheid en overtuigingen lopen hier door elkander en onderbouwen elkaar…

 17. Je gaat er vanuit dat de economie bepaalt dat is nog uit de studie tijd …de mens bepaalt de economie etc.. ect.

  Lees toch… very easy controlled
  Ik plaats deze regels niet voor niets.. ze betekenen iets.. ze betekenen veel zeer veel… ze bevatten alle informatie.

  ´Whoever controls the volume of money in our country is absolute master of all industry and commerce…and when you realize that the entire system is very easily controlled, one way or another, by a few powerful men at the top, you will not have to be told how periods of inflation and depression originate.”

  Velen geloven gewoon niet wat hier staat …begrijpelijk hoor..
  Goedgelovigheid-overtuiging-ingnorance beletten dit.

  Begrijp daar zit o.a. en zeker de economie vast en Bernancke houdt dit natuurlijk in stand ….

  Be aware

 18. Vertrouwen! Alles draait op vertrouwen.
  Vertrouwen in geld, economie, beurzen, enzovoort.
  Voor jouw en met jouw enkelen ..

  Goedgelovigheid…Alles draait op goedgelovigheid betreffende geld, economie, beurzen…

  Vertrouwen is zo dood als een pier…geen enkeling heeft nog vertrouwen en dat is zeer positief ..

  Vertrouwen is P.R. Public Relations van Ben en die Elite..
  Anders was er angst. Geen enkele amerikaan heeft vertrouwen in Ben Bernancke… niet een.

  De ambtenaar, of beurshandelaar of rechter of politicus glimlachen erom want ze is een media tool,voor de kranten, de Tv, de make up, gewoon een werktuig, vervoersmiddel om ergens te komen .

  Begrijp iets van P.R. ..lees Edward Bernays.

  sla deze berichten eens op en herlees later in de tijd..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: