Op de website van de Engelse krant The Telegraph kwam ik een alarmerend artikel tegen. De Credit Default Swaps op obligaties van grote Europese banken zijn namelijk gestegen tot een historisch hoog niveau. De premies voor de verzekeringen liggen inmiddels hoger dan tijdens de kredietcrisis die volgde na de val van Lehman Brothers. Een Credit Default Swap (CDS) is een overeenkomst tussen twee partijen waarbij het kredietrisico van een derde partij wordt overgedragen.

In het geval dat de uitgever van de obligatie het geleende bedrag niet kan terugbetalen (default), zal de credit default swap dit verlies compenseren. Het is dus een verzekering die beleggers kan beschermen tegen een eventueel faillissement. De Credit Default Swaps op obligaties van onder andere BNP Paribas (Frankrijk), de Royal Bank of Schotland, de Deutsche Bank en Intesa Sanpaolo (Italië), stegen afgelopen week fors nadat de aandelenkoersen van de banken een duikvlucht namen.

In het artikel van The Telegraph komt een ‘senior bank executive’ uit Londen aan het woord: ‘Het probleem is een tekort aan liquiditeit. Hierdoor komen banken in grote problemen. Het voelt precies hetzelfde als in 2008.’ Een andere Europese bankier zegt tegen The Telegraph: ‘Ik denk dat we een enorme crash tegemoet gaan in september en oktober. De grootste crash die we ooit hebben meegmaakt’.

Normaliter zouden bankiers zoiets niet zeggen. Die zien namelijk altijd wel een positieve ontwikkeling, want ze moeten de moed erin houden. Hun business is voornamelijk afhankelijk van stijgende koersen, maar we hebben te maken met één van de grootste, zo niet dé grootste schuldencrisis ooit. Wat in 2008 begon als een huizencrisis en een kredietcrisis is inmiddels getransformeerd tot een crisis van schulden, valuta en vertrouwen. Beleggers blijven voorzichtig zolang er geen werkende oplossingen worden doorgevoerd. En de prijzen van verzekeringen, zoals Credit Default Swaps, blijven stijgen in een neergaande markt.

Dit komt overigens ook door het feit dat een CDS niet alleen als verzekering wordt gebruikt door financiële instellingen, maar ook als speculatie middel. Wikipedia meldt ons: ‘Credit default swaps kunnen worden gebruikt zonder dat men houder is van een obligatie ten laste van een debiteur wiens kredietrisico men wil verzekeren. In dit opzicht is het dus een een soort kansspelovereenkomst, waarbij er gegokt wordt op het al dan niet optreden van betalingsmoeilijkheden bij een bepaalde debiteur (in dit geval de Europese banken). Indien een marktpartij verwacht dat een bank in financiële moeilijkheden terecht zal komen, kan hij op basis daarvan een CDS ten laste van die onderneming kopen.‘ Er zijn dus partijen die flink geld verdienen aan het feit dat een bank in de problemen zit en het maakt het hierdoor alleen nog maar moeilijker om de problemen op te lossen.

Ook aan de andere kant in de wereld stijgen de Credit default swaps van banken. In Australië zijn de swaps van de grootste Australische banken in augustus met 50% gestegen. Het blijkt dus dat beleggers wereldwijd als de dood zijn voor de Europese schuldencrisis en de gezondheid van de Amerikaanse economie. De Credit default swap is een goede graadmeter om te zien hoe het ervoor staat met het vertrouwen, de economie en het banksysteem. Het is zeker de moeite waard om deze financiële indicator te blijven volgen. Lees ook: Credit default swaps head for worst month in Europe.


Koen Dil (@K_Dil)

22 reacties

  1. Wanneer de banken omvallen, is het maar de vraag of de in grote schulden zittende overheden de banken wel gaan redden! Ik denk dat we bij de grootste crash alertijden mee zullen maken dat banken dichtgaan, geldautamaten buiten werking zullen zijn, onze spaar- en pensioengelden verdampt zullen zijn en dat de supermarkten leeg komen te staan door problemen in de voedseldistributie.

  2. De overheden redden de banken en de banken redden de overheden. Hoe dat nou precies werkt ben ik nog steeds niet achter, maar ooit zal het een keer ophouden. De centrale banken printen nu voor twee, voor de overheden en voor de banken dus. Bernanke krijgt het nog druk in de laatste paar maanden van het jaar. Door deze financiele producten wordt de klap als maar groter wanneer deze komt, want er is steeds minder duidelijkheid wie wat nou aan wie moet gaan betalen.

  3. Tja was is nu wijsheid

    Mijn betaal- en en spaarrekening is al leeggehaald en omgezet in edelmetaal. Hierbij heb ik een grotere voorraad fysiek zilver dan goud aangehouden. Heb nog een zakelijke rekening, die ik ook voor 20% ga leegtrekken in cash ga omzetten.

    Ik voel aan mijn water dat er de komende maanden iets op handen is. Een bankrun ala DSB-bank sluit ik niet uit en dat kan het heel snel gaan. internetbankieren wat plat komt te liggen, bankholiday’s enzovoort.

    Toch ontgaat het naderend onheil de meute volledig. Of het lijkt zo.. Kijk zojuist uit het raam en men is lekker aan het shoppen op de koopzondag (woon in het centrum) en zit gezapig en tevreden op het terras, alsof er niets aan de hand is. Achja, ignorance is bliss

  4. Nu zelfs Christine LaGarde over een grote kans op een bankencrisis praat, is het zelfs verstandig dat iedereen nu alvast hun geld van de banken afhaalt? Wanneer de banken crashen, denk ik niet dat de overheid met garanties komt voor al het verdwenen spaargeld, want de overheid zit zelf in de schulden en is druk bezig met de noodzakelijke bezuinigingen.

    Stel dat voor Prinsjesdag het huidige systeem compleet is ingestort, al het geld is foetsie. Heeft het kabinet dan nog wel een begrotingstekort en staatsschuld, of zijn die dan ook verdwenen?

  5. De enige oplossing zonder al te veel problemen is een directe nationalisatie van de Nederlandse banken, waarbij direct buitenlandse belangen worden afgestoten.
    Verlies hebben we nu ook bij leningen aan de Grieken dus die nu stop zetten.
    Pensioenfondsen moeten direct alle Nederlandse woninghypotheken opkopen.
    Alle Nederlandse hypotheken opnieuw op een rente van 3,75% afsluiten geeft zowel de pensioenfondsen een zekerheid, de pensioengerechtigden, de hypotheek markt is solide en het Nederlands bedrijfsleven ook profiteren van deze overgenomen markt.
    Stresten brengen geen duidelijkheid en de speculaties moeten binnen 1 uur worden verboden.
    Als deze maatregelen niet uitgevoerd worden dan zal de speculant het laatste woord hebben.
    Griekenland is in 1 keer van alles af.

  6. Het IMF en de BIC/Fed hebben dit probleem bewust onoplosbaar gemaakt voor overheden met als gevolg een instorting waarbij grote geldstromen nog meer in handen komt van een klein aantal banken.

  7. Moet je nagaan dat wereldwijd de vastgoedzeepbel nog niet eens is geklapt. 2008 was alleen maar een voorproefje. Het meeste vastgoed staat namelijk nog steeds voor het volle pond in de boeken en zijn niet afgeschreven.

  8. @Michiel”: In Amerika en Ierland is het wel geklapt. Daar zijn de grootste dalingen voorbij, kan nog een beetje verder dalen natuurlijk. Maar in Nederland moet de grote klap inderdaad nog komen. Nu dalen de huizenprijzen nog met 2%, maar ik verwacht dat dit percentage snel zal oplopen tot 4 a 5%. Die afschrijvingen moeten eens worden gedaan, alles wordt nu nog onder het tapijt geschoven. Ze kennen nog veel boekhoudkundige trucjes.

  9. een paar duizend eeuwen was er niet eens geld

    dus nu niet klagen maar wel een klein beetje minder gulzig egoistsch zijn toch

    piskijkers heb je altijd maar heden zijn hun piemples zo veel gedeflatterd

  10. er moet mijsn inziens een nieuwe wereld munt komen voor om het vertrouwen opnieuw te kunnen herijken..verwachtingen zijn cultureel afhankelijk, terwijl voeding voor alle mensen in kcal./joules gelijk is!!!

  11. Er is al een hele tijd een stille bankrun gaande
    dat is o.a te zien aan de stijgende zwitserse frank en de edelmetaal prijzen het slimme kapitaal is al deels vertrokken uit de euro.

  12. @11: Een wereldmunt? We werden al slaaf van de euro en nu van de wereld? één orgaan voor de distributie van geld? Dat zal nooit gaan gebeuren. De anti-globalisten zullen dit tegen houden. In steeds meer landen zien ze de voordelen van lokale samenwerking. Alles groter maken, is alles moeilijker maken. Kijk maar hoe het nu afloopt met de euro.

  13. Het is opvallend dat een groot aantal economen, journalisten e.d. denktanks voor dit najaar weer een grote klap verwachten voor het financieringssysteem. De crisis zal dit najaar haar volgende fase ingaan. Bij iedere fase gaat er weer een deel van het huidige systeem ten onder.

    Voor nu is alleen de vraag waar en wie.

    Nu staan de banken weer kritisch. Tegelijk hebben we ook nog de landen crisis. (Griekenland e.d.) Verder weten we dat er erg veel lucht in de Amerikaanse bound markt geblazen wordt.

    Als één van de ‘markten’ instort (geheel of gedeeltelijk) dan zullen de andere ook gaan.

    Oja, het plan om Griekenland op korte termijn nog overeind te houden is volgens mij nog steeds niet definitief…

  14. En nu heb je geen spaargeld, alleen maar een hypotheek, ben je nu van alles af wanneer de banken ploffen? Wie heeft hier een zinnig antwoord op?

  15. Dit piramide systeem zal op een gegeven moment in moeten storten. Al in het voorjaar deed ik al een voorspelling voor een nieuwe recessie in het najaar en het ziet er na uit dat die voorspelling uit gaat komen.

    Dit riekt naar een scenario van crashes, herstel (maar dan onder het niveau van het vorige herstel) en dan weer een crash. Volgens mij zit er olie als probleem achter dat dit piramide systeem niet meer verder kan groeien, want voor groei van de economie en ook van dit soort piramide systemen heb je oneindige resources nodig.

    Daarbij is er door diversen ook al gewaarschuwd voor een nieuwe event a-la 9/11. Als dat mocht uitkomen zijn de rapen helemaal gaar.

    Dit bewijst des te meer dat deze neoliberale economie zonder regionale grond qua primaire levensmiddelen totaal onverantwoord is.

  16. @ 17 Hendrik

    Als je hypotheek verstrekker (bank) failliet gaat dan veranderd er voor jou in eerste instantie niets. De curator van de bank zal proberen om alles dat nog waarde heeft te verkopen. En daar hoort ook jou hypotheek bij.

    Stel je hypotheek is een ton, dan staat dat bedrag, plus wat rente als positief in de boeken van die bank. Je hypotheek zal dan aan een andere bank verkocht worden. Ook als die andere bank er geen ton voor wil geven heb jij er geen last van. Er is dan alleen minder geld voor de schuldeisers van de failliete bank.

    Op een gegeven moment zal je je rente en aflossing dus aan een andere bank gaan betalen. Tegen dezelfde voorwaarden.

    In heel extreme situaties kunnen er ook andere mogelijkheden zijn. Als je wel (veel) spaar geld zou hebben bij dezelfde bank als waar je ook je hypotheek hebt lopen. Dan zou men je spaargeld met een deel van je hypotheek kunnen verrekenen. Dus je hebt een ton aan hypotheek en 10K aan spaargeld. Dan wordt je hypotheek met 10k verlaagd tot 90K.

    Je heb dus eigenlijk gedwongen een deel van je hypotheek afgelost. Zoals ik al zij alleen in extreme situaties waarbij meerdere banken omvallen en de overheid het niet meer trekken kan, komen dit scenario’s in zicht. In dit soort situaties zou de overheid ook je hypotheek kunnen overnemen. De overheid gaat dan dus eigenlijk voor bank spelen. Ik denk eerder dat complete banken genationaliseerd zullen worden. Net zoals ze deden bij ABN-Amro.

    Het is overigens altijd belangrijk om in ieder geval een belangrijk deel van je spaargeld te spreiden en bij een andere bank onder te brengen.

    Dus… zolang jij instaat bent maandelijks je hypotheek lasten je betalen zal er voor wat dat betreft niets aan de hand zijn. Er is een veel groter risico dat je je baan verliest of dat je huis veel in waarde zal dalen. Maar dat is weer een ander verhaal. Net als overigens goud en zilver. Dit is de moeite waard om eens goed naar te kijken.

  17. @ hendrik

    Zeker niet, juist integendeel dan ben je juist de slaaf van de banken…

    Kijk er zullen banken failliet gaan, maar hun schuldeisers zullen die hypotheek overnemen…

    Er zijn dan een aantal scenarios:
    1. Inflatie, hier wordt je hypotheeksom relatief laag, maar om inflatie het hoofd te bieden stijgen de rentes. In de jaren 80 waren hypotheek rentes van 16% geen uitzondering. Gezien de omvang van wat ons nu te wachten staat kan dat zelfs nog stijgen.. je moet je dus afvragen hoe lang is mijn rentevaste periode? Kun je hem nu nog vastzetten voor 15 jaar? DOEN! ook al kost het geld dat is het straks dubbel en dwars waard!

    2 Deflatie: hier zal je hypotheek schuld alleen maar groter worden.. negatieve rentes zal de bank niet gaan gebruiken natuurlijk! het zal dus lastiger worden om je schuld af te lossen.. misschien dat de rente nog iets lager kan maar bij 0.5 op FED leningen en 1.5 op ECB verwacht niet al te veel coulantie van de banken..

    Nu denk je misschien: nou iedereen komt straks in de problemen dus ze zullen wel een oplossing vinden… mwja zou kunnen, maar neem niet aan dat je je huis gratis krijgt… miss mag je er blijven wonen (zoals nu in amerika gebeurd) of je wordt eruit gezet en je huis wordt gesloopt om de prijzen op de woningmarkt niet te ver te laten dalen (gebeurd nu in detroit en cleveland etc)..

    Al met al, het best is om geen schuld te hebben en je tegoeden om te zetten in zilver..
    Heb je al een hypotheek: ga hedgen! wat je aan spaargeld hebt: koop zilver, met de toekomstige rendementen kan je weer een deel van je schuld aflossen… Neem een rente vaste periode, dit geeft iig zekerheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: