Is er echt sprake van een economische opleving?

Het lijkt erop dat de Mainstream Media zich enkel laat informeren door een speciaal soort ras “economen” (enkel optimisten). Kleine plusjes waarnaar de media zocht in deze economische duistere tijden moesten met veel creativiteit uitgelicht worden om het volk van enige lichtpuntjes te kunnen voorzien. Het verbaasde waarschijnlijk veel mensen om de volgende berichten te lezen: “Het gaat sneller beter dan je denkt met de Nederlandse economie”, “Geloof in eurozone is hersteld”, “Merkel prijst Griekse strijd tegen schulden” of “Portugal herstelt sneller dan verwacht”.

https://3.bp.blogspot.com/_lHUGKO4gw8A/TDpdyaot-qI/AAAAAAAAAiY/QblIIUFzUZQ/s1600/happy_people.jpg

Het mirakel doet zich schijnbaar dus voor dat het nu inderdaad ‘lijkt’ alsof de economische motor weer aangezwengeld is, of beter gezegd: de motor van het systeem. Dat zou ook wel een keer mogen, immers verdrinkt deze motor zohaast in zijn eigen brandstof bestaande uit wereldwijde monetaire verruimingen. Aan de brandstof mag het dus niet liggen, maar is de volgende vraag: Kan deze motor het wel aan? Is de motor gezond, ook voor lange termijn?

Eén onderdeel van deze motor draait in ieder geval overuren. Dat is het tandwiel “Psychologische voeding via de Main Stream Media” en het tandwiel “Focus”. Ja, de media maakt wel degelijk een belangrijk onderdeel uit van het systeem. Blijf het gewoon zo vaak herhalen totdat de burger erin gaat geloven. Onderbouw waar mogelijk met data en grafieken ook wel “Lies, damn lies and statistics” genoemd. We vergeten dan maar dat de kindertjes in Spanje zojuist de armoedegrens bereikten vergelijkbaar met die van Roemenië.

Beter leggen we de focus op het “herstel” in de huizenmarkt hier in ons eigen land. Na een vrije val van enkele jaren lijkt de vergrootglas ineens overbodig. De Nederlandse huizenmarkt zit immers op het beste punt sinds het uitbreken van de crisis in 2008. In januari en februari dit jaar schoten de verkoop van huizen met 42 procent de lucht in! Wat een enorme getallen! Het is maar vanuit welk perspectief je deze getallen bekijkt. Ondertussen zal tweederde van de hypotheken die nu onder water staan over 10 jaar nog steeds niet boven water geraken. Dat zijn er miljoenen. Ruim 1,4 miljoen huishoudens hadden begin 2013 een fiscale hypotheekschuld die hoger was dan de waarde van de eigen woning. Onderwaarde: gemiddeld 61 duizend euro! Zo goed gaat het dus met de Nederlandse huizenmarkt.

De vraag is dus niet of de economische opleving blijvend is, de vraag is: “Is er überhaupt sprake van een economische opleving”. En natuurlijk zijn er meer factoren dan enkel een huizenmarkt. Maar de vraag is meer “Is de opleving die de media ons doet vermoeden wel een daadwerkelijke opleving?”. Lees meer op GoudPortal

19 reacties

 1. Onderstaande artikelen zijn van de laatste drie maanden. Maar staan weggedrukt in een hoekje. Want inderdaad bederven ze het sentiment. En de NOS en de MSM hebben maar een opdracht : vergroot elk lichtpuntje, hoe klein ook. En zwijg over bewijzen van een nog grotere ellende die eraan komt.

  • Voedselbanken Nederland is dringend op zoek naar structurele toevoer van goede voeding. Het aantal huishoudens dat gebruik moet maken van de noodhulp van voedselbanken is in een jaar tijd met 30% gestegen. Inmiddels ontvangen 35.000 huishoudens wekelijks een voedselpakket.
  • Hoewel ABN AMRO denkt dat het beschikbaar inkomen in 2014 licht zal stijgen, zorgen hoge vaste lasten ervoor dat de vrije bestedingsruimte toch niet toeneemt. Omdat veel huishoudens eerst hun financiële positie willen verbeteren, zal er volgens ABN AMRO pas in 2015 ruimte komen voor een beginnend herstel van de uitgaven door huishoudens. Met een stijging van 0,3 procent zal dit herstel echter zeer bescheiden zijn. Ook in de retail is in 2015 ruimte voor een positieve volumeontwikkeling. Net als de huishoudelijke uitgaven zal deze volgens ABN AMRO bescheiden inzetten, met ongeveer 0,5 procent.
  • In 2014 gaan circa 9.500 bedrijven in Nederland failliet. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes in zijn meest recente Economic Outlook. Vooral bedrijven in de bouw, dienstensector en handel krijgen het wederom zwaar. Het aantal faillissementen stabiliseert voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Wereldwijd zullen zeven uit tien landen in 2014 een aantal faillissementen laten zien dat hoger is dan voor de crisis van 2008. In 2014 is in Nederland voor het eerst sprake van stabilisatie sinds 2008. Het afgelopen jaar nam het aantal faillissementen nog fors toe, met 10 procent. In 2012 was de toename zelfs 21 procent.
  • Oninbare restschulden blijven groeien. Aantal restschulden wat niet opnieuw gefinancierd kan worden blijft stijgen. Het aantal restschulden dat bij (gedwongen) verkoop oninbaar is bij de woningeigenaren, blijft groeien. Dat blijkt uit cijfers die Minister Blok van Wonen bekend heeft gemaakt in een update aan de Tweede Kamer over de restschuldproblematiek. Bij de banken steeg het aantal restschulden die op geen enkele manier door de schuldenaren voldaan konden worden, van 3.700 naar 4.500 in 2013.
  • De economie van Rotterdam groeit dit jaar naar verwachting met maximaal driekwart procent. Maar de werkloosheid blijft stijgen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Economische Verkenningen van de gemeente Rotterdam. Volgens de prognose groeit de Rotterdamse economie dit jaar tussen de 0,25 en 0,75 procent. Dat is ongeveer net zoveel als in de rest van Nederland.

  Maar de economen, die een crisis pas ontdekken als ze er midden in zitten, zien een herstel al een jaar vantevoren aankomen. Hoe geloofwaardig ben je dan nog. Maar ze moeten het spelletje meespelen, anders liggen ze eruit. Hetzelfde bij die klimaatprofessor die het spelletje over de vermeende opwarming van de aarde niet meer mee wilde spelen: afgeserveerd!! En dat terwijl Al Gore afgelopen winter zowat doodgevroren is in Amerika…

 2. Het UWV betaalde in 2013 21,4 miljard aan ww uitkeringen. 22 % meer werklozen dan 2012 en het gaat nu maar ietsie pietsie de goede kant op.

  1. momenteel begint de eerste groep van de geboortegolf 1948-1954 met pensioen te gaan, en toch loopt de werkloosheid nog iets op, dit is heel tegenstrijdig, door de vergrijzing zijn er toch meer arbeiders nodig toch?

  1. opvallend bij de website http://www.werkloosheidsmeter.nl/ is de tabel,
   als je deze bestudeert zie je dat vanaf het jaar van de invoering van de
   Euro (2001) de werkloosheid ieder jaar hoger is geworden, dus zo goed is de euro niet geweest voor de werkgelegenheid
   invoeren euro = oplopen werkoosheid

 3. Net EU data gepubliceerd…..industriele produktie Nederland -/-8,9% …en je vindt het nergens terug….
  Annual comparison by main industrial grouping and by Member State
  The increase of 1.7% in industrial production in the euro area in February 2014, compared with February 2013, is
  due to production of intermediate goods rising by 4.2%, capital goods by 4.0% and non-durable consumer goods
  by 2.8%, while production of durable consumer goods fell by 0.6% and energy by 8.5%.
  In the EU28, the increase of 2.1% is due to production of intermediate goods rising by 4.6%, capital goods by
  4.5%, non-durable consumer goods by 2.7% and durable consumer goods by 1.5%, while production of energy fell
  by 7.2%.
  The highest increases in industrial production were registered in Slovakia (+9.0%), Romania (+8.9%) and
  Hungary (+8.2%), and the largest decreases in the Netherlands (-8.9%), Finland (-5.4%) and Lithuania (-2.1%).

 4. Duurzaam economisch herstel vereist een geldscheppingssysteem gebaseerd op gezonde productieve schuldposities die toekomstige kasstromen genereren. De huidige véél te hoge schuldenberg is voornamelijk improductief. Daarom is het bankwezen insolvent en stagneert de geldschepping via nieuwe kredietverstrekking.

  Economische data blijven n deze fase van de schuldencyclus slechts de statistische ruis van een hardnekkig financieel-economisch depressiespook, zolang deze niet-productieve schuldenberg in het banksysteem blijft hangen.

  http://www.economie-macht-maatschappij.com/the-great-depression.html

  1. Jazeker em,
   En deze ingeslagen weg ,zal eerst helemaal afgelopen moeten worden,vooralsnog een nieuwe verkeerde weg bewandeld gaat worden.
   De meeste intelligente mensen zijn zooo dom!!
   Dat komt,omdat ze zeer zelf ingenomen zijn en geen oor en oog voor anderen hebben.

  1. Ik denk dat het Westen nu d.m.v. de Oekraïne-crisis een grote oorlog aan het opstarten is om zo de economie weer aan de praat te krijgen d.m.v. de wapen- en oorlopgsindustrie!

   1. @Drm
    Inderdaad. Hoe zouden de gigantische wereldproblemen anders moeten worden opgelost?
    Jan Doedel moet (en zál) weer geloven dat het gaat om een ouderwetse knokpartij tussen cowboys en indianen. Terwijl de partijen geen vijanden van elkaar zijn, maar SAMEN hetzelfde doel nastreven, onder dezelfde opdrachtgever, de Wall St Family.

   2. Dat lijkt mij toch sterk….de tijden zijn veranderd….een “grote oorlog” nu zal idd aardig zijn voor de oorlogsindustrie….maar de “gewone”economie zal het tienvoudige in elkaar donderen….dat is onvergelijkbaar met WO I en II ….de economie is nu veel en veel meer op vertrouwen gebaseerd….

  2. Ja, gaat lekker daar. Zo irrationeel allemaal. De VS zijn kwetsbaar met hun dollar, Europa met haar energievoorziening en toch lijkt het wel of heel doelgericht een confrontatie met Putin en Rusland wordt gezocht. Nu weer met die vervalste satelietbeelden van zogenaamde troepenopbouw van de Russen. Zelfs De Hoop Scheffer kon er niet omheen dat het allemaal wel een beetje vreemd was.

 5. De europeesche defribilator, Ecb genoemd,vindt nu eenmaal in torenhoge private en vooral staatsschulden een uitstekende manier om alles onder de duim te houden,gijzeling en slavernij dus.Wat zullen de meeste nederiglanders toch weer gaan stemmen in mei?Helaas,helaas,we weten het al.De eu uit nederigland dus,nu!

 6. Vergeet niet dat ondanks de positieve stemmingmakerij van onze staatsmedia er toch zeker wel een negatieve spiraal is waar te nemen tussen al die opwekkende berichten door. De oplettende waarnemer zal zien dat tegenover de stimulansen een onwederlegbare afbraak plaats vindt in de vorm van toenemende onaflosbare particuliere schulden. De verzoeken om schuldsanering groeien maar velen worden afgewezen door strengere toelatingseisen. Hierdoor moeten o.a. bij het MKB steeds meer verliezen genomen worden door afschrijvingen op oninbare vorderingen. Hetzelfde gebeurt in toenemende mate bij de banken als blijkt dat na verloop van tijd al weer nieuwe huizenbezitters snel in de problemen geraken. We zien al jaren dat een groot spanningsveld ontstaat tussen arm en rijk en tegelijk een grote boekhoudkundige onbalans. Grote vorderingen op de balansen die op termijn als oninbaar moeten worden afgeschreven. Op bepaald moment worden de verschillen te groot en ontlaadt de spanning. Donkere wolken trekken samen en opeens knalt de bliksem er uit en snel staan we totaal onder water.

 7. het economische verhaal is verkiezingsretoriek voor de komende EU verkiezingen, recent heeft de EU de berekeningsmethode voor economische cijfers aangepast, na de verkiezingen blijkt het zo slecht te gaan dat de EU met drastische maatregelen gaat komen om de mensen bezig te houden, over 2 a 3 jaar een Europese dienstplicht voor jongeren om te zien hoe ‘leuk’ Europa is, dit in het kader van ideologische vorming, om de afhankelijkheid van het Russische gas te verkleinen gaat er op grote schaal naar schaliegas worden geboord, (milieuaspecten doen er niet meer toe) Nederlandse pensioenen onder beheer van de EU want we leven niet meer in landen maar in provincies van de EU.

  er zullen nog vele EU noodmatregelen gaan komen

  vandaag een van de grootste gotspes gezien sinds enige tijd: de verkiezingsposter van de partij van de arbeid voor de europese verkiezingen. De pvda gaat het volgende doen: “Het tegengaan van de oneerlijke verdringing van werk” hahahahahahaha, als er een partij is naast D66 die oost europese werknemers hier aan de slag laat komen dan is de pvda het wel,

  hoe dom kan het nederlandse volk zijn? geen antwoord svp, want ik weet het al.

 8. Het is 1 grote circus voorstelling, met illusionisten,niets is wat het lijkt.
  Alleen heb de voorstelling al tig keer gezien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.