Is er echt sprake van een economische opleving?

19

Het lijkt erop dat de Mainstream Media zich enkel laat informeren door een speciaal soort ras “economen” (enkel optimisten). Kleine plusjes waarnaar de media zocht in deze economische duistere tijden moesten met veel creativiteit uitgelicht worden om het volk van enige lichtpuntjes te kunnen voorzien. Het verbaasde waarschijnlijk veel mensen om de volgende berichten te lezen: “Het gaat sneller beter dan je denkt met de Nederlandse economie”, “Geloof in eurozone is hersteld”, “Merkel prijst Griekse strijd tegen schulden” of “Portugal herstelt sneller dan verwacht”.

https://3.bp.blogspot.com/_lHUGKO4gw8A/TDpdyaot-qI/AAAAAAAAAiY/QblIIUFzUZQ/s1600/happy_people.jpg

Het mirakel doet zich schijnbaar dus voor dat het nu inderdaad ‘lijkt’ alsof de economische motor weer aangezwengeld is, of beter gezegd: de motor van het systeem. Dat zou ook wel een keer mogen, immers verdrinkt deze motor zohaast in zijn eigen brandstof bestaande uit wereldwijde monetaire verruimingen. Aan de brandstof mag het dus niet liggen, maar is de volgende vraag: Kan deze motor het wel aan? Is de motor gezond, ook voor lange termijn?

Eén onderdeel van deze motor draait in ieder geval overuren. Dat is het tandwiel “Psychologische voeding via de Main Stream Media” en het tandwiel “Focus”. Ja, de media maakt wel degelijk een belangrijk onderdeel uit van het systeem. Blijf het gewoon zo vaak herhalen totdat de burger erin gaat geloven. Onderbouw waar mogelijk met data en grafieken ook wel “Lies, damn lies and statistics” genoemd. We vergeten dan maar dat de kindertjes in Spanje zojuist de armoedegrens bereikten vergelijkbaar met die van Roemenië.

Beter leggen we de focus op het “herstel” in de huizenmarkt hier in ons eigen land. Na een vrije val van enkele jaren lijkt de vergrootglas ineens overbodig. De Nederlandse huizenmarkt zit immers op het beste punt sinds het uitbreken van de crisis in 2008. In januari en februari dit jaar schoten de verkoop van huizen met 42 procent de lucht in! Wat een enorme getallen! Het is maar vanuit welk perspectief je deze getallen bekijkt. Ondertussen zal tweederde van de hypotheken die nu onder water staan over 10 jaar nog steeds niet boven water geraken. Dat zijn er miljoenen. Ruim 1,4 miljoen huishoudens hadden begin 2013 een fiscale hypotheekschuld die hoger was dan de waarde van de eigen woning. Onderwaarde: gemiddeld 61 duizend euro! Zo goed gaat het dus met de Nederlandse huizenmarkt.

De vraag is dus niet of de economische opleving blijvend is, de vraag is: “Is er überhaupt sprake van een economische opleving”. En natuurlijk zijn er meer factoren dan enkel een huizenmarkt. Maar de vraag is meer “Is de opleving die de media ons doet vermoeden wel een daadwerkelijke opleving?”. Lees meer op GoudPortal

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie