“Er is een economische oorlog gaande”

0

Hervé Falciani is een 41-jaar oude computer technicus uit Monaco wiens leven zich ontvouwt als een ware James Bond film, met hemzelf in de hoofdrol. Hij was in dezelfde functie werkzaam bij de bank HSBC alwaar hij inmiddels is ontslagen op grond van het doorspelen van gevoelige informatie omtrent witwaspraktijken en het noemen van namen van belastingontduikers op het hoogste niveau. Hij heeft middels zijn ontfutselde informatie over 130.000 geheime rekeningen en diens houders zaken blootgelegd over de schimmige wereld van het schaduwbankieren.Er is een economische oorlog gaande.

Legaal belasting ontduiken

Zwitserse bankregulatie is zo ontworpen en omvat zo veel verandering van regulering dat het constant belastingontduiking toestaat.” Verschillende rekeninghouders wachten in grote angst nieuwe onthullingen af. Sinds 2008 is hij op de vlucht en de eerste keer dat hij informatie lekte was aan de Amerikaanse autoriteiten. Zij gebruikten de data om HSBC aan te klagen voor het ‘versoepelen’ van regels omtrent witwassen. Ze zijn destijds een schikking van 1,9 miljard overeengekomen.

Lagarde’s List

Ook komt de fameuze “Lagarde’s List” uit de koker van de Falciani. Lagarde’s List is de lijst waaruit bleek dat ten tijde van de ineenstorting van de Griekse economie, Griekse politici miljoenen euro`s naar Zwitserse rekeningen doorsluisden. Ook het schandaal rondom belastingontduiking van de president van de Spaanse bank Banco Santander komt voort uit zijn onthullingen.

Op eigen houtje

Alvorens hij in Monaco voor HSBC heeft gewerkt, kwam hij terecht bij de Genova vestiging van HSBC. Daar gaf hij voor het eerst aan dat het een grote zorg van hem was dat er mazen in de wet waren, waardoor de privacy van rekeninghouders in het geding kwam. Toen zijn zorgen niet werden opgevolgd door zijn supervisors, begon hij de grote hoeveelheden data te verzamelen om zijn gelijk te bewijzen. De bank zelf ontkent hem ooit te hebben gehoord over zijn geuite zorgen.

Klokkenluiders

Nadat hij de informatie aan meerdere internationale instanties heeft gegeven, of volgens sommige partijen heeft verkocht, is hij nu betrokken bij een Frans onderzoek naar de hele gang van zaken rondom zijn onthullingen. Hij wacht nu in angst voor zijn leven de zaak af. “This business represents thousands of billions of euros,” zei hij. Doordat hij de onthullingen heeft gedaan is er in zijn huis ingebroken en is zijn vrouw ontslagen. “From my side, I`m frightened.Hoe lang zal het nog duren voordat de stroom van informatie van klokkenluiders wereldwijd niet meer te negeren is?