Er is nog leven buiten de Cryptowereld, en wát voor…

…en daarvoor hoeven we echt niet naar Mars te trekken. Gewoon de financieel-economische pagina´s van ons dagblad (nou ja…) openslaan. Dit betreft dan niet de digitale wereld van blockchain technologie en cryptocurrencies, maar de meer…tastbare zeg maar. Degene die we voelen, en dat zelfs aan den lijve. Het oogt daar ook eigenlijk niet echt fraai…

De Fabriek van de Wereld: terug Open for Business

Laat ons starten met toch wel wat positief macro economisch nieuws. Het feit dat China in het eerste kwartaal van 2021 een record groei wist neer te zetten. Zo één waar wel heel de wereld jaloers op zal zijn (voor zover we Chinese cijfers – eigenlijk álle overheidscijfers – mogen vertrouwen natuurlijk.) Het Nationale Bureau voor de Statistiek toont bijna een vijfde meer groei van het BNP, het bruto nationaal product, en dat is geleden van 1992. 18,3 Procent om precies te zijn, alstublieft! De gevolgtrekking kan dan ook worden gemaakt dat de Corona pandemie er zo goed als bedwongen is, en kan aangeknoopt worden met hernieuwde groei. Al blijft het Bureau toch aanmanen tot voorzichtigheid: 

“The national economy in the first quarter presented continued momentum of stable recovery. However, we must be aware that the COVID-19 epidemic is still spreading globally and the international landscape is complicated, with high uncertainties and instabilities … long-standing structural problems remain.”  

Stagflatie

Kijk, wanneer overheden het zo formuleren; realistisch, met voorbehoud, dan is dat groeicijfer van bijna 20 procent toch een heel stuk geloofwaardiger. Wanneer we aannemen dat China alive and kicking is, waarschijnlijk ook door een toegenomen binnenlandse, Aziatische vraag? Wanneer het een feit is dat het land zijn prijzen voor goederen verhoogt – te wijten aan hogere grondstofprijzen? Dan doemt in het Westen toch weer die schrik op voor hogere inflatie. Een stagnerende groei, toch, in onze contreien; gekoppeld aan hogere prijzen – hoe benoemen we dit fenomeen? Het is deels deflatie, deels inflatie; we zouden kunnen zeggen Biflatie… Maar het lijkt verdomd veel op Stagflatie. En dat is een heel andere Tijger om te proberen temmen! Over tijgers gesproken; Bank Nagelmackers schreef er onlangs nog over, met als titel:

´Het post-COVID-tijdperk: nemen de Aziatische tijgers opnieuw een voortrekkersrol?´

Voortrekkersrol, voortrekkersrol – allemaal goed en wel maar wie van ons Westen gaat ook volgen?! Door hogere prijzen voor ´alles-en-nog-wat´ dan nog te betalen?! 

Dag Londen!

Nieuwe cijfers tonen aan dat zoveel als 1,4 trillion, biljoen dollar, 1 trillion pond, uit de Londense City is weggevloeid. Dat is of was dan hét financiële centrum van Europa. Waar naartoe? Naar andere EU hoofdsteden maar toch voornamelijk naar Ierland. Dichtbij, belangrijk strategisch als een knooppunt of nieuw centraal punt, en zich snel ontwikkelend ook nog. 

All is NOT quiet on the…Eastern front

Collega Gerrit Welbergen was trouwens de eerste om op Biflatie alvast te wijzen op dubieuze ontwikkelingen aan de Europese oostgrens. We kijken met z´n allen naar links, de VS, terwijl we eigenlijk stante pede aandacht voor de rechterkant moeten hebben, zegt hij. Die rechterkant…hmm, dat is het voormalige links, politiek gezien, kunt u nog volgen? Nou ja – het Oosten dus, en dan wat tussen Rusland en Oekraïne gebeurt. Dat heet dan wapengekletter en mogelijk nog veel erger?!

Bald eagle versus Russian bear

Tulsi Gabbard waarschuwt voor wat wel eens op een nucleaire nachtmerrie kan uitdraaien, daar aan de grens met Rusland en Oekraïne. ´Unless the world wants to see loved ones “burned alive in a nuclear holocaust,” politicians should cut out the “macho” act and begin to deescalate. That’s according to former US congresswoman Tulsi Gabbard, a US Army veteran.´ Stop met dat machogedrag roept zij terecht, en dat is direct tot president Biden en president Poetin gericht. Hebben beide toppolitici niet al genoeg op hun bord in eigen land? Joe die de VS er economisch terug bovenop moet krijgen; een Gargantueske taak, en zeker ook trachten het vertrouwen in de Amerikaanse Politiek binnenhuis te herstellen? ´t Is niet met een robbertje vechten of armworstelen aan de andere kant van zijn wereld dat ´t gaat lukken!

 

Vladimir Poetin, Man van Staal

Idem dito voor Vladimir, de Russische Beer in persoon. Heel dapper hoor, en zo ongenegeerd en openlijk ook, koudweg, als een IJskoning zoals hij daar op zijn Rode Troon zit. (Nou ja, het communisme is ook al niet meer wat het geweest is natuurlijk, hoewel massamoordenaar Stalin, Iosif Vissarionovich Dzhugashvili, er nog altijd postuum gerespecteerd wordt, God weet waarom, want Joost weet het dus aboluut niet?!) Alexei Navalny, de oppositieleider in gevangenschap voor een drogreden, gaat ondertussen zijn derde week van hongerstaking in, en is zonet naar een hospitaal gebracht. Dat hospitaal ligt in…Vladimir (echt waar) dus we veronderstellen dat deze Held nu in…euh…goede handen is…NOT! Maar of Joe hierom met Vladimir een oorlog gaat riskeren…? 

 

We kunnen het niet laten, dus nog ééntje om het af te leren. In de grootste economie van Afrika, Nigeria, is de inflatie opgelopen tot, slik, 18,7 procent. Is het een wonder dat nergens in het continent cryptomunten zo populair zijn als in Nigeria? Idem dito voor andere inflatiehaarden, zoals in Turkije, Argentinië, Venezuela,… De reactie van alvast de Turkse en Nigeriaanse overheden? Digitale munten verbieden. Trachten te verbieden dan. Want wakkere burgers weten altijd wel een uitweg te vinden, nietwaar? Wat u?

Tot slot geven we nog even de economische vooruitzichten mee van april 2021:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: