Er komt geen beurscrash: gratis geld en Big Tech geven zekerheid tot 2030

Veel lezers die een bezoekje brengen aan deze site zullen ongetwijfeld ook de beursberichten volgen. Misschien zijn er onder u meer beleggers dan ik denk. Zelf beleg ik niet. Ik denk zachtjes aan wel een uitzondering te zijn met mijn voorzichtige gedrag. Bijna iedereen waagt nu een gokje op de beurs. De beursindexen breken record na record. Af en toe een kleine dip om daarna weer een hogere top te zoeken. Momenteel vertoeven we in de langste stierenmarkt sinds tijden. Het is feest waarom zou je aan de kant blijven staan. Ik ben niet van de polonaise, word daar alleen onder dwang in mee getrokken. Ik spring ook niet op een rijdende trein als die tjokvol zit. Een soort van (on)natuurlijk gedrag, meelopen met de kudde ligt niet in mijn aard. 

Steunpakketten

Ik volg wel de beurspagina’s om te weten of mijn pensioenfonds wat verdient op de beurs. Is hard nodig want de huidige rekenrente waarmee pensioenfondsen hun dekkingsgraad moeten berekenen is te laag om de pensioenen indexeren. Al 12 jaar zijn de meeste pensioenen niet geïndexeerd. Vandaar dat mijn hoop is gevestigd op de beurs. Rendement moet uit de aandelen komen want de staatsleningen waar pensioenfondsen verplicht zijn in te beleggen kennen een negatieve rente. Ze beleggen ook in vastgoed, de verwachte leegstand van winkel- en kantoorpanden zal ze duur komen te staan. Vastgoedbeheerders zien alsmaar oplopende huurachterstanden in deze sector. Daarom is het zaak dat de beursindexen verder omhoog gaan. Gelukkig wordt daar aan gewerkt. De financiële markten krijgen steun van overheden en centrale banken. Het gratis geld van de steunpakketten vliegt de beleggers om de oren. Niet alleen in Europa maar ook in de VS. Daar kraste Joe Biden zijn handtekening onder een steunpakket van zomaar 1,9 biljoen dollar.

Niet naar Jan Modaal

De overheden doen ook hun best. Door de gezondheidscrisis worden bakken met geld de economie in gepompt door democratische regeringen die hun volk niet willen afvallen vanwege gedane verkiezingsbeloftes. Dat de kiezer uiteindelijk de rekening betaalt is van later zorg. De centrale banken begeven zich op de financiële markten met opkoopprogramma’s om staatsleningen van beleggers op te kopen. Het opkoopprogramma van de ECB is in december 2020 zelfs uitgebreid naar 1850 miljard euro. De bedragen die we voorbij zien komen gaan echter niet naar de behoeftigen die het dringend nodig hebben. Er is verzuimd om een verdeelsleutel te bedenken om daarmee noodlijdende mensen te bevoordelen. Als het geld van stimuleringspakketten wordt los gelaten boven de economie dan wordt het als een magneet aangetrokken door de financiële markten. Ten bewijze daarvan zien we een aanhoudende opgaande trend op de beurzen, maar helaas hebben Jan Modaal en Piet Pineut het nakijken.

Gelokt

Aandelen en cryptovaluta zijn erg in trek bij de jongere generatie. Omdat overtollig geld op de spaarrekening niet rendeert is een jonge generatie beleggers opgestaan die beleggen via de Reddit-app. Gewoon even downloaden en gaan met die banaan. Als ik dit zo overzie dan zie ik mezelf staan op een leeg perron. Iedereen is nog snel opgestapt in de stampvolle trein op weg naar het eindstation. Ach ja, ik had natuurlijk ook geen bagage om mee te nemen naar verre oorden. Ik gun iedereen een verre reis om daarna weer platzak terug te keren als het vakantiegeld er door is gejaagd. Ben altijd benieuwd naar de verhalen van de avonturiers wanneer ze berooid terugkeren van een lange reis. Het zit nu eenmaal in de genen van de mens om een keer van huis af te dwalen naar verre onbekende oorden, gelokt door de prachtige plaatjes in de glossy reisgidsen. Kilometers stellen niets meer voor, we gaan stukken sneller dan in de flower-power-jaren van de vorige eeuw.

Onder regie van Big Tech

Het decennium van 2020-30 is de tijd van de nieuwe hippies. Het is hip om alles via je smartphone of ipad te regelen. Gaat super snel en overal ter wereld kun je inloggen om je financiën en straks een gezondheidscheck te regelen. Het is toch mooi dat we Google hebben en Big Tech. De flower-power-tijd is geweest, het is nu Facebook en Youtube op het  snelle internet dat in handen is van Big Tech. Snel bij je geld kunnen en snel toegang krijgen op een app die aangeeft dat je in orde bent bevonden om te genieten van een evenement. Het is de nieuwe toekomst, een testsamenleving onder regie van Big Tech. De gezondheid van de mens wordt aangegrepen om ons te onderwerpen aan Big Brother die alles netjes voor ons regelt, mits je maar je privacy opgeeft en je identiteit bekend maakt. Een nieuwe wereld gaat voor ons open. De QR-codes op je telefoon geven toegang tot een nieuwe wereld in een (test)samenleving waarin we worden gekeurd. Mooi toch? Niet meer zelf verantwoordelijk zijn, de overheid en Big Tech zorgen goed voor ons. Van de wieg tot aan het graf.

Big Brother

Overheid + Big Tech = Big Brother. De mensheid gaat een schitterende toekomst tegemoet, de nieuwe deugmens als onderdeel van de Agenda 2030. Heel logisch natuurlijk in een wereld van totale perfectie, de ideale mens mag niets mankeren en zal het aan niets mankeren. De opmaat naar de robotmens. Ik blijf het herhalen en ik word er helemaal lyrisch van, het WEF als redder van de mensheid. Onder het schrijven van deze column ben ik van gedachten veranderd. Ik ga ook beleggen. In deze nieuwe wereld met gratis geld, Big Tech en Big Farma kun je risicoloos beleggen. Banken dwingen mij zelfs met hun bankkosten en negatieve rentetarieven. Centrale banken willen meer inflatie waardoor mijn banksaldo inteert. Ik zet al mijn geld op Big Tech. De koersen van Tesla en cs gaan door het dak. Tesla steeg 1185%, Zoom won 485% en Roku knalde 738% hoger! Moet alleen nog met mijn verkering overleggen. Hoe moet ik haar overtuigen van de agenda 2030 van het WEF? Hun website ziet er iets anders uit dan de Libelle en de Linda maar vrouwen zijn wel gevoelig voor mooie beloftes.

GW

9 reacties

 1. In de hoop dat de coronasteun is gegaan naar de mensen die het hardst werden getroffen door de crisis mogen de modale inkomens en vermogens zich opmaken voor het betalen van de coronafactuur. Logisch toch dat de arme medeburgers niet zullen moeten bijdragen. Hetzelfde geldt ook voor de rijken, want die hebben het al zo moeilijk met hun luxeproblemen. En de AOW-leeftijd kan gemakkelijk naar 70 of 75 jaar, in de hoop dat de meeste doodvallen voor hun pensioen. Wie kan daar wat tegen hebben?

  1. De coronafactuur is rekening Rijk. Wopke Hoekstra had toch diepe zakken? Toevallig was de staatsschuld erg laag en is de rente zelfs lager dan nul. We hoeven niet altijd het beste jongetje van de klas te zijn, gewoon lenen die hap. Terugbetalen doet de nieuwe generatie wel, de senioren zijn al 12 jaar gekort.

 2. hotverdomme welbergen, mee al je gezjeek, pak je pensioengeld en doe der wa leuks mee ouwe zuurpruume

  alles wat je nog rest is tijd,
  neem je vrouwe mee uit eten vandaag en doe nog eens wat je deed toen je 20 was.

  der is niks nieuws onder de zon, zegt de prediker

  https://youtu.be/C8Ff5OEUzd8

 3. ‘Beidt uw tijd’. Ouderwets gezegde. Betekent volgens het Spreekwoordenboek: Wacht altijd het goede moment af om zaken te doen.
  Materieel dus. Met zo weinig mogelijk inspanningen en offers zoveel mogelijk profijt binnenharken. Is dat ‘t? Een Tesla met stopcontact als ultieme levensdroom?

  Zag ooit ergens de spreuk boven de toegangspoort van een slachthuis staan. Uh? Koeien die er binnen gereden worden kunnen toch niet lezen? Ze verlaten het abattoir via een andere poort. In plastic verpakt, voor de supermarkt.
  Dat is de ideële betekenis van ‘Beidt uw tijd’. Alles is eindig; besteed je tijd dus nuttig.

 4. Beste Gerrit,

  Ik wil niet negatief zijn maar ik vrees dat een goed pensioen een echte illusie
  zal blijken. De beurzen blijven dan wel stijgen maar de koopkracht van de euro gaat steeds verder achteruit. Ik denk dat de euro al in 2023 zal verdwijnen omdat de schulden in de EU steeds verder oplopen, Target II, Corona hulpfonds etc, etc.
  Prachtige namen voor een betere naam namelijk: bankroet.
  De tijd zal het leren geniet nu nog zolang het kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.