‘Er komt geen recessie in de Europese Unie’ (maar…?)

4

We mogen op onze beide oren slapen als Europeanen. (Hoe je dàt precies doet moet iemand ons nog eens uitleggen trouwens.) Zowel een lid van de Raad van bestuur van de ECB als de president van De Nederlandsche Bank verzekeren ons dat. Respectievelijk zijn dat Ewald Nowotny, tevens centraal bankier van Oostenrijk, en Klaas Knot. Die ook nog bestuurslid is van de BIS, de centrale bank der centrale banken. Welingelichte lieden toch, zou je zeggen. Maar Heren, waarom kopen zoveel centrale banken dan de grootste hoeveelheid goud sinds 1967?

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Da’s een leuk, populair, ouderwets spelletje.

SPELUITLEG

DOEL: Durf ik verder zien dan mijn neus lang is? En ben ik bereid hierover aan anderen iets te vertellen zodat ook zij meer kunnen zien?

Wat weten deze centrale banken wat wij niet (mogen) weten?

Centrale banken kochten 651,5 ton goud in 2018. De tweede grootste hoeveelheid sinds het jaar 1971, toen de Amerikaanse dollar niet meer omgeruild kon worden voor goud. Dat lezen we in het jaarlijks rapport van de World Gold Council. ‘Annual gold demand gained 4% on highest central bank buying in 50 years.’ Dan moet er toch wat serieus aan het handje zijn, niet? Welke centrale banken precies? Die van Rusland, Turkije, Kazachstan, India, Irak, Polen en Hongarije. Nou nou…

Waarom koopt men goud?

Voornamelijk als hedge, tegengewicht, voor barre economische tijden. Dat zal nu dus ook wel het geval zijn. Voor technologische doeleinden, maar die vraag kromp einde 2018. Als investering, in munten en baren. Deze vraag steeg en flink ook. In de vorm van ETF’s en soortgelijke instrumenten, maar die bestemming nam af. Voor juwelen, sieraden; hier bleef de vraag stabiel tot lichtjes dalend. Conclusie: particulieren kochten veel meer gouden munten dan tevoren. 236,4 Ton om precies te zijn, wat de grootste hoeveelheid is in 5 jaar. En centrale bankiers zijn somber voor de (wereld)economie. Maar publiek spreken ze dit tegen! Of menen bepaalde bewindvoerders misschien dat WestEuropa een eiland is…?