ESM: Waar blijven de Nederlandse professoren?

32

In Duitsland gaat het hard tegen hard, Nadat de 172 professoren rond IFO-chef Sinn hun zorgen rond het hele ESM gebeuren kenbaar hadden gemaakt kregen ze verbaal een draai om de oren van Kanzler Merkel en Minister Schäuble. Ze zouden het allemaal niet juist zien en alleen het volk bang willen maken.

Merkel en Schäuble ondervonden echter nog meer weerstand. Vanuit een geheel onverwachte hoek, namelijk President Gauck, kregen ze te horen dat ze toch echt meer aandacht zouden moeten besteden aan verdieping en uitleg aan het Duitse volk. Gauck gaf zelfs aan blij te zijn met de klachten over het ESM bij het hoogste Duitse gerechtshof, omdat hierdoor meer duidelijk zou komen.

Eurofielen

Vanuit de Eurofielen wordt er op dit moment moord en brand geschreeuwd. Zij zien hun wereld bedreigd, verwijten de rechters ondeskundigheid en het niet terzake kundig kunnen zijn rond het ingewikkelde Europese gebeuren. Eigenlijk vinden ze zelfs dat net als in Nederland de rechters dergelijke Grondwettelijke toetsingen verboden zouden moeten worden. Nou daar kunnen wij burgers echt blij van worden.

Terug naar Sinn en de zijnen

Sinn raakte door de draai om de oren van Merkel nog meer gemotiveerd en reageerde met een uitgebreid en op de ESM-verdragstekst gebaseerd weerwoord. Op basis van de verdragstekst zou Duitsland zijn eigen beslissingsvrijheid geheel gaan of kunnen verliezen. Dat Merkel en Schäuble de tekst anders interpreteerden was wat hem betreft van geen enkele waarde omdat uit diverse toetsingen was gebleken dat vele anderen, wereldbreed, de uitleg van Sinn en de zijnen steunden. Duitsland en daarmee de Duitse bevolking gaan een enorm risico lopen. Vooral in de bankensector zou het gaan om enorme schulden, wel drie keer zo hoog als alle staatsschulden bij elkaar opgeteld.

En in Nederland?

Buiten  professor Tissen, die ons regelmatig zijn visie en zorgen kenbaar maakt, gebeurt er in ons land eigenlijk nauwelijk iets. Er is een groep bloggers en volgers die het hele gebeuren rond Europa en de wereld met bijzondere aandacht, bezorgdheid en vaak ook woede volgt en daarmee houdt het dan ook wel zo’n beetje op. Voor de Nederlanders zal waarschijnlijk gelden dat ze er pas achter gaan komen als het te laat is. Als de Europa-vrachtauto komt voorrijden met de klep open en borden op de zijkant alles inladen wat ook maar van enige waarde is. Als Duitsland zal moeten gaan betalen dan zal het zeker voor Nederland gelden.

PS. De bangmakerij van de rechters gaat door. De druk wordt opgevoerd. Zelfs minister Schäuble doet er aan mee.

Schäuble warnt Richter vor „Verwerfungen“

32 REACTIES

 1. In nederland rijden de professoren rondt in hun ribbroekjes met hun mcgregor truitjes in hun oldtimercabrio.
  En als de vrachtwagen stopt zoals in het laatste stukje omschreven wordt zeggen ze : Varrek man,hoe kan dat nou , joh!

 2. Tja, bij gebrek aan een Constitutioneel Hof en het verbod op toetsing aan de Grondwet ligt in Nederland het laatste woord bij de parlementariërs. Die mogen zichzelf beoordelen of ze de Grondwet schenden. De slager keurt hier zijn eigen vlees. Helaas.

 3. @2 idd, zoals een demissionair kabinet het esm der doorjaste weet je al hoe het zit.
  Zoals ik al eerder schreef, Het echte protest zal wel vanuit Duitsland of Finland beginnen want nederland is het land van de broekepoepers ….met mark pruttel voorop.

 4. Daarnaast het gegeven alleen al dat in Nederland het parlement in principe niet meer bijeen komt voor 12 september!! terwijl we in een enorme Europese crisis zitten…

 5. [quote]…kregen ze verbaal een draai om de oren van Kanzler Merkel en Minister Schäuble. Ze zouden het allemaal niet juist zien en alleen het volk bang willen maken.[/quote] [b]Gevalletje zelfprojectie?[/b]

  De Nederlandse professoren, die lopen weg met de EU, zij zijn veelal afkomstig uit de grote partijen, CDA, VVD en PvdA. Welke allen tunnelvisie jegens de EU vertonen, zover je ook maar over visie zou kunnen spreken. Want politici en politiek hebben niets met visie of idealisme te maken, het zijn de punten en komma’s waar het ze om te doen is, ze laten de oren hangen naar de lobbygroepen welke ten nadele van anderen voordeeltjes t.a.v. wetgeving en subsidies willen behalen.

  Het zal je niet verbazen dat er geen lobbygroep bestaat welke tegen de EU is, en dus voor uittreding uit EU/euro lobbyen. Lobbygroepen leven van centralisatie, meer en meer regelgeving en de inefficiëntie van subsidies, en dat is nu net waar de EU voor staat, welke op zijn beurt ook weer z’n oren naar de lobbygroepen laten hangen. Het CDA, de VVD en de PvdA zijn nu ook net de partijen, samen met d66 met die verschrikkelijke pechtold [i](wat een kwal)[/i] voorop, de partijen die mensen bang maken met allerlei oneliners en twittertweets. Waar is de inhoud? En bovendien als ze al met inhoud komen blijkt die nergens op te slaan en alleen maar als doel heeft de mensen het zand in de ogen te strooien, te verwarren en angst in te boezemen.

  Waarom stemmen op partijen die er niet toe doen? Ze allemaal zo’n beetje hetzelfde beloven; beter dit…, meer dat… En je aan hun gedrag ziet dat hun woorden niets waard zijn.

  Stemmen heeft tot doel de illusie in stand te houden dat men invloed heeft op wat er gebeurt, wat dus niet zo is, én dit de politiek/democratie legitimiteit geeft, want men -de meerderheid van de stemgerechtigden- heeft immers gestemd. Wat nu als de mensen -de stemgerechtigden- eens de ogen beginnen te openen, en allereerst doen besluiten niet meer aan dit circus mee te doen, en de overgrote meerderheid niet meer zal stemmen dan wel -met voorkeur- z’n stembiljet ongeldig doet laat verklaren door ‘r iets op te schrijven? Dan zal duidelijk worden dat het op z’n end loopt, het democratische proces, en dan met name waar het voor door moet gaan, een farce is en dus niet langer ondersteund wordt. Democratie heeft immers niets met vrijheid en welvarendheid te maken, eerder het tegenovergestelde.

 6. Grappig dat er alles aan gedaan wordt om de PVV met de meest misselijk makende middelen onderuit te halen. Is de Nldse politiek + de msm zich bewust dat als PVV en SP meer dan 50 zetels gaan halen het uit is met het suikerook spelletje in Nld. Voor nieuwe wetgeving heb je 2/3 meerderheid nodig. PVV+SP zijn de partijen die consitent tegen de EU stemmen, nu operatie zoveel tegen PVV lijkt te zijn gelukt, zitten SP+PVV net op 49 zetel in de peilingen… Waarom de VVD continue stijgt is mij onduidelijk, blijkbaar mag Rutte doen wat ie wil omdat de msm hem altijd weer als aardig en lachend afbeelden.

 7. @6 Pe, was mij ook al opgevallen….de vieste truukjes worden uit de kast gehaald en markske staat er met zen paardelach naast.

 8. Of we willen of niet , we zullen toch eerst naar ons zelf, ons eigen ik, moeten kijken. We schrijven, doen dus iets maar we gaan niet de barricaden op. Organiseren geen protest van een miljoen Nederlanders. Gaan niet zelf aan de verkiezingen deelnemen. Sturen niet elk uur duizenden e-mails naar de politici. Daarbij komt:

  In onze kranten gebeurt er nauwelijks wat. Alle kritische verslaggevers zijn kennelijk weggerationaliseerd;

  De TV is in collectieve zomerslaap. Enzovoort;

  Als we niet niet tot leven komen als bijvoorbeeld de vijf sterren beweging dan hebben we eigenlijk ook geen recht van spreken. Zijn we als makke lammeren.

 9. @Pe, ik ga je (misschien helaas) uit de droom helpen: SP is NIET tegen de EU, wel kritisch. En daarnaast hebben ze een samenwerkingsverband gestart met ik meen de PvdA.

  Helaas, PVV staat er alleen voor als het op anti-EU aan komt.

 10. @Ben, loop maar eens naar je koelkast en doe die open. Wat zie je daar? Juist…we kunnen er nog wel even mee voort. Zodra die koelkast bij jou leeg is en dat een paar dagen blijft…zie ik je wel op straat 😉

 11. De eurofielen krijgen vandaag van de president van het Duitse hof Andreas Voßkuhle flinke draaien om de oren. De grondwet geldt volgens Voßkuhle ook, of zeker, in in tijd van crisis,

  Dit is kennelijk tegen het zere been van veel politici en eurobonzen. Onder het motto “Het Moet” zijn ze tot alles bereid. Dat zou ons toch enorm te denken moeten geven.

  Het hof geeft ook aan zich niet gek te laten maken en de tijd te nemen die nodig is. Zeker is dat het meer dan spannend is. Zowel de zaak zelf als de uitkomst.

  @Gaengphed. Onze supermarkten hebben elke dag bevoorrading nodig. Na 3 dagen zijn de winkels leeg en zal de paniek zeker in ons land groot zijn. Laten we hopen het niet mee te hoeven maken.

 12. @9 Ik ben ook niet tegen Europa, alleen wel tegen de manier waarop het nu allemaal (ondemocratisch) door onze strot wordt gedouwd. SP heeft tot nu toe een heel consistent stemgedrag tegen Europese zaken als de ESM getoond. Ik verwacht dus wel degelijk een ander gedrag van de koers mochten beide partijen meer dan 50 zetels halen. Juist als ze niet in de regering zitten als kan dit gedrag compromisloos doorgezet worden, zolang ze maar meer dan die 50 zetels hebben.

 13. [quote name=”Ben H.J.”]Als we niet niet tot leven komen als bijvoorbeeld de vijf sterren beweging dan hebben we eigenlijk ook geen recht van spreken. Zijn we als makke lammeren.[/quote] Makke lammeren zijn we. Maar recht van spreken houden we. Omdat we politici hebben die alleen maar verkeerde beslissingen blijven herhalen en wij niet in staat blijken in actie te komen en deze lieden van hun kamerstoel te trappen. Dat zij iets fout doen en wij (nog) niet in opstand komen hoeft niet te betekenen dat wij dan maar beter meteen onze mond hierover moeten houden. Alsof we daarmee stilzwijgend ze alle legitimiteit meegeven om maar van alles te doen.

  Dit is net zoiets als tegen iemand zeggen dat wanneer hij besluit niet te stemmen, hij ook niet het recht heeft er iets tegen in te brengen, er niet over mag klagen, want dan had hij maar moeten stemmen. (Oftewel democratie is geen keuze, het is een politieke stroming -en bijna religie- waaraan je verplicht bent mee te doen, is dat nu vrijheid?) Dit is net zoiets als je erbij neerleggen dat er nadelig beleid jegens jou wordt uitgevoerd, en je er maar bij neerleggen daar er nu eenmaal een meerderheid in de kamer is en er gestemd is en je het dus maar te accepteren heb. Stemmen is niks.

  Decentralisatie, kleinere regio’s. Stemmen met de voeten, je trekt daarheen waar de samenleving en het beleid (hoe men met elkaar en de omgeving omgaat) jou het meeste aanstaat. En als men dan toch zo zin heeft in een soort van democratische vertegenwoordiging, wat mij betreft socialisme, kapitalisme en alles daar buiten en er tussen dan moeten ze dat maar zelf weten maar dan lokaal zodat men een keuze heeft door naar een andere regio te trekken, zo ontstaat concurrentie, en laat men het wel uit hun hoofd om allerlei negatief beleid jegens de inwoners uit te voeren wat enkel tot doel heeft om kleine elite-groepen tevreden te stellen en te houden.

  [quote]Als we niet niet tot leven komen als bijvoorbeeld de vijf sterren beweging…[/quote]

  Je hebt gelijk er mag weleens een beweging opgang komen, de mensen eerlijk informeren over de problemen, de alternatieven en de mensen activeren.

 14. [quote name=”Pe”]@9 Ik ben ook niet tegen Europa…[/quote]

  Ik ben ook niet tegen Europa, wel tegen de EU. Ik ben voor vrijheid en open grenzen; vrij verkeer van mensen, diensten en goederen. Daar hebben wij geen EU voor nodig, dit was al geregeld voordat Brussel ondemocratisch werd. En ze blijven maar met het opgeheven vingertje andere landen en regio’s (onder)wijzen over hoe het allemaal moet. Ongelofelijk.

  Laat ze daar in Brussel maar telkens nieuwe verdragen blijven bedenken en onderhandelen, waar geen van de 27 landen zich tezamen ooit aan gehouden hebben. Overtredingen en uitzonderingen op diezelfde verdragen. En als Finland/Nederland aangeeft het niet eens te zijn met de interpretaties van de schijnheilige smiechten van Rompuy en Barroso, deze twee daarop direct moord en brand schreeuwen en aangeven dat Nederland en Finland zich aan het verdrag te houden hebben; het verdrag zoals dat door hun uitgelegd wordt. Andersom zul je ze nooit horen over Italië, Spanje en Griekenland en de verdragen/afspraken waar ze zicht niet aan houden. Oftewel alles wat gebeurt komt ze goed uit en hebben ze gewoon laten gebeuren, hey… je zou bijna beginnen te twijfelen: zouden ze soms wel visie hebben?

 15. [quote]Niet tegen een Kader-Europa[/quote]

  Ik ga er van uit dat bijna alle Nederlanders vóór een bepaalde mate van samenwerking in en soort van Europa van de grote kaders zijn.

  Wat weerstand en weerzin oproept is de wijze waarop het nu gaat. We geregeerd worden door de waan van de dag en de bonussen van de bankiers.

  Er kunnen wel tien soorten ESMs komen en dat zal niet helpen. Niet kunnen helpen als niet de oorzaken worden opgelost. Wat duidelijk is gebleken dat is dat beroepspolitici ons niet echt kunnen vertegenwoordigen. Te veel belangen hebben die niets met probleemaanpak, visie en de gewone man en vrouw te maken hebben.

 16. Wij als inwoners van dit land lijken wel kikkers in een grote pan het vuurtje opgestookt en wel, en we voelen niks. en doen niets
  en heel langzaam worden we gekookt en blijven zitten totdat alles voorbij is. en de politiek verantwoordelijken ? bla bla bla

 17. @17

  The time has come. Be the change you want to see in this world.

  Ja een goed filmpje, inspiratie en motivatie.

 18. @19 het vervelende is is dat je als eenling zo machteloos bent. En dat de protestwegen bijna volledig zijn dichtgetimmerd door de heersende macht.
  Daarbij is er zon verdeeldheid onder de mensen gecreeerd via het kapitalisme, dat belangen bijna nooit leiden tot protest van een grote groep, tenzij er op een gegeven moment een situatie ontstaat die zo extreem is dat de massa wel verbroederd en gaat protesteren.

  Wat ik niet begrijp, is dat er in landen als de vs, spanje, portugal, griekenland, italie, niet meer protesten zijn….die zijn er toch al erger aan toe als nederland zou ik zo zeggen…

 19. [b]Schaeuble Says ESM Delay Could Cause Market Uncertainty [/b]

  [quote]”A considerable delay of the ESM could mean further insecurity on markets, and a loss of confidence in the euro-zone,” Mr. Schaeuble told the court, warning that delay could exacerbate the problems of weak euro-zone members and therefore pose “unforeseeable dangers” to the German economy. [/quote]

  Meer: http://english.capital.gr/News.asp?id=1554170

 20. @21
  Dat is toch precies waar het in de huidige europolitiek om gaat.
  Beslissingen worden met geweld doorgedrukt onder het motto [b]Dat het Moet, anders…. [/b]Niemand weet meer waar bangmakerij en werkelijkheid beginnen en eindigen. Ieder leeft in zijn eigen wereld voor zijn belangen. Duitsland en Frankrijk zijn groot dus moet elk besluit uiteindelijk in hun voordeel uitpakken. Morgen krijgt Italië een koek en overmorgen Spanje.

  Dat noemen ze een mission impossible, of met een ander woord het Europa van nu

 21. De grieken storten hun geld weer terug op de banken, kopje op nu punt nl,

  reactie van een griek hierop:

  I do not know what they say in The Netherlands about Greeks and the money returning back. I am Greek living here and I know what I hear from my friends in Greece. More than 2500 people suicide there the last months because they cannot afford to buy food or pay the house rent. In Athens the number of homeless people is increasing everyday, they search in garbage bins outside the super markets for expired groceries and the unemployment rate for the young people below 25 is 50%. I am not sure who’s idea is the financial programme implemented in Greece, but it seems to me that this is a non stop crime… my regards to all the officials in Brussels… god save the EU!

  Lees meer: http://www.nujij.nl/economie/grieken-storten-weer-geld-op-hun-rekeningen.17888504.lynkx#ixzz20EE4IJNA

  ik werd er zelf een beetje stil van.
  Ik heb nog enige reacties van deze man gelezen(of vrouw, weet ik nie) en daar wordt je ook echt niet vrolijk van, en het laat WEER zien hoe de msm liegt en kleurt volgens de eurofiele normen.

 22. Vergeten we Ad Broere niet? ok geen professor, maar dat zegt lang niet alles. Een wijze econoom en die zijn er niet zoveel.
  Adbroere.nl voor veel info over ESM. Verder http://www.courtfool.info . Een onafhankelijke onderzoeker, die meer dan alleen ESM onderzoekt.

 23. Ach, waarom make we ons druk om het esm?
  Ik heb net even bij adbroere op de site gekeken en het esm gaat er voor zorgen dat de geldproductie weer kan beginnen!
  De kondratief cyclus kan de prullebak in, geen financieel armagedon. Het esm gaat als badbank fungeren.
  Okay, okay de belastingbetaler zal dit hoe dan ook gaan betalen maar dat doet er even niet toe.
  Banken konden met minder dan 5 % eigen geld 95 % geld uitlenen. Het esm dus ook.
  En als die schulden die het esm gaat opkopen minder waard blijken te zijn dan kunnen ze dit afboeken op hun eigen vermogen. En als dit eigen vermogen van het esm niet toereikend is dan kan het esm gewoon meer belastinggeld opeisen bij alle euro-lidstaten/esm-lidstaten.

  Ik zeg: geldknop aan
  Hieronder de tekst die ik vond bij adbroere.nl:
  Bij een gestort kapitaal van 80 miljard heeft het ESM in dat geval een uitleencapaciteit van meer dan 1.000 miljard en als het kapitaal is volgestort en 700 miljard euro bedraagt dan wordt de uitleencapaciteit zelfs 9.300 miljard. Ik zie de financiële markten al juichen als de lobby dit voor elkaar weet te krijgen.

 24. Zoals een ieder weet met een heel klein beetje verstand. De Nederlander behoort tot de domste en meest onnozele inwoner van deze planeet. Veel geleerd wil toch echt niet zeggen slim of zelfstandig kunnen nadenken. Kijk onze professoren en geleerden , proest !! Kijk naar onze JanKees (lees Yankee). Het niveau van onze politici en kamerleden (een voorbeeld , Sharon Dijksma) is toch om te huilen. De eerste de beste oud-ijzerboer is slimmer. Maar het allerergste in dat wij geen journalisten meer hebben. Zo verrot is alles.Ik geef het op, laat het volk maar creperen. Ze willen het !

 25. @HansPolderman : ik heb je zojuist een ‘duimpje’ gegeven voor je bijdrage. Dik verdiend !

  @dagobert : het ESM is ‘gewoon’ een bailout voor banken die de gehele economie onder schot houden. De Europese versie van TARP 2. Pure chantage dus. En de politici openen welwillend hun bilnaad en knijpen er alvast een tubetje in leeg.
  In het ‘belang van het volk’, dènken ze dan ook nog.
  Die gehersenspoelde & corrupte bende.

  Alleen moet de gewone man daar nog achter komen, maar dat gaat helemaal vanzelf met het komende koopkrachtverlies ( inflatie,prijsstijgingen) en onvermijdelijke belastingverhogingen, dus maak je niet druk.
  De gemiddelde NL-er heeft er alleen een jaartje of 2 meer voor nodig dan de gemiddelde Europeaan, dat is alles.

  Vraag maar aan de gemiddelde Griek ; die heeft al z’n tubetjes onderhand leeggeknepen heh-heh …

 26. @29 @30
  Ik ben het met jullie eens dat het volk er zelf voor kiest om over enkele jaren te creperen. Onwetendheid is een keuze en vele kiezen ervoor naar “the voice of” te kijken ipv eens te googlen naar ESM of iets dergelijks.

  Het vervelende is alleen dat het volk met hongerige buikjes omhoog kijkt of er niet weer een leider is die hen helpt. ipv zelf iets te ondernemen. We zien wel…ik geloof dat vele bezoekers van deze site wel redelijk voorbereid zijn in ieder geavl niet verrast zullen zijn als het echt los gaat.

 27. Het zal vanuit de mensen zelf komen, vanuit de mensen die wakker zijn dan 🙂
  Je kunt ook een blanco stem uitbrengen, deze wordt niet aanj de grootste partij gegeven zoals wordt gedacht…
  Of anders een heel groot rood kruis over de gehele bladzijde!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.