In 2011 raakte een jonge programmeur, software ontwikkelaar, geïnteresseerd in bitcoin. Zijn naam is Vitalik Buterin (Rusland, 1994). Dat bracht hem op het idee van een alternatief platform. Niet alleen geschikt voor financiële transacties maar voor elk type van gedecentraliseerde applicaties (d’Apps). In 2013 schreef Buterin er een white paper over. Tezamen met Dr Gavin Wood en Joseph Lubin, en dankzij een succesvolle crowdfunding campagne, werd in 2015 Ethereum opgericht. Wat zijn de vooruitzichten voor dit nog piepjonge bedrijf, dat al zo’n prominente plaats heeft ingenomen in de crypto & blockchainwereld?

Verschillen met bitcoin

Buiten het feit dat beide op blockchaintechnologie draaien en gedecentraliseerd zijn, hebben ze weinig gemeen. Bitcoin is een digitale munt bedoeld voor financiële transacties. Ethereum is een platform en heeft zijn eigen betaalmiddel, een token. (Dat is een soort identificatie, een tegoed, een bewijs van recht hebben op.) Namelijk de ether (ETH). Ethereum biedt een vereenvoudigde manier om programma’s te schrijven binnen de blockchain. Genoemde d’Apps maar ook zogenaamde smart contracts. Deze zouden een enorme toekomst hebben, en bijvoorbeeld notarissen en banken overbodig maken. Bedenkt u eens hoeveel dààrmee dan uitgespaard kan worden…

Smart contracts

Iets een keer extra uitleggen kan geen kwaad, dus vandaar. Er zijn websites met alle terminologie die gebruikt wordt in de crypto/blockchainwereld. Eens iedereen méé is, wordt alles veel duidelijker en meer begrijpelijk. U vindt ze onder meer hier, hier en hier. Smart contracts zijn dan best te beschrijven d.m.v. een voorbeeld. Wanneer u iets koopt moet u bijna altijd op voorhand ervoor betalen. U bent uw geld al kwijt en moet maar hopen dat de tegenpartij haar belofte nakomt. (Af)levering in goede orde bijvoorbeeld. Bij een smart contract wordt een soort van derden-rekening geopend. Uw geld wordt pas vrijgegeven wanneer de aankoop naar wens is verlopen.

Eindeloze mogelijkheden

De techniek kan gebruikt worden door zowel overheden, bedrijven als particulieren. Ze worden meest in het ethereum netwerk vastgelegd vanwege de enorme capaciteit. De transactiekosten zijn dan te betalen met ether. Het is één van die reusachtige mogelijkheden die blockchain biedt in het algemeen, maar wel een hele belangrijke naar de toekomst toe. En al volop in gebruik nu. Net als tokens. Zowat alles wat je maar bedenken kunt, kan tokenized worden, en smart contracts kunnen eveneens voor zowat alles en overal gebruikt worden. Hier wordt de technologie in meer detail uitgelegd. Maar ook een eigen crowdfunding starten, digitale munten ontwerpen, een veiling houden of zelf een organisatie oprichten. Eindeloze mogelijkheden, we zeiden het al…

Wat brengt de toekomst?

Op Uitlegblockchain.nl wordt héél ver doorgedacht. In feite kennen we nog maar een fractie van wat allemaal mogelijk is in theorie, maar vlugger dan je denkt ook in praktijk zal komen. We laten het aan de geeks en nerds over en houden het bij concrete feiten. De realiteit van nu. Dan is woensdag 16 januari 2019 een belangrijke datum. Dan wordt namelijk een nieuwe fork gecreëerd. Een hard fork. Kort gezegd: het is een vernieuwing van het oude. Dat oude blijft bestaan indien er genoeg ontwikkelaars mee bezig blijven. Het nieuwe gaat dan zijn eigen weg. Dat gebeurde bij ethereum al eens in 2016. Ook bijvoorbeeld bij bitcoin vonden hard forks plaats. Er ontstonden zo bitcoin cash (BCH) en bitcoin gold (BTG). Dat ging nog gepaard met grote onenigheid over eigendomsrechten. Dergelijke problemen worden nu niet verwacht voor ethereum.

Constantinople

In 2016 vond de Byzantium-fork of update plaats bij de ‘oude’ en ontstond Ethereum Classic (ETC). Op 16 januari 2019 zal de Constantinople-fork het licht zien. ‘Mensen die Ethereum (ETH) hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. Zoals bij andere forks, krijg je crypto’s van beide blockchains. Met een beetje mazzel blijft de oude chain bestaan en heb je er een nieuwe crypto bij en anders houd je in ieder geval je ETH’s.’

Koersverloop

Ethereum (ETH) staat midden januari 2019 genoteerd aan $125. In dezelfde periode een jaar geleden was dat nog bijna $1400. Net als voor alle digitale munten was 2018 dan ook een zeer slecht jaar. Keren we echter nog een jaar terug, naar januari 2017. Dan noteerde ETH aan 8! U ziet maar, stranger things have happened. Of je winst maakt met crypto’s hangt zeker af van wanneer je bent ingestapt. De langetermijn belegger is best af met de buy-and-hold (of hodl) methode. Kopen en houden dus. Met dien verstande dat alles wat hier neergeschreven wordt, géén beleggingsadvies is. Biflatie en haar medewerkers kunnen nooit verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele verliezen. U moet uw eigen onderzoek doen. Dat spreekt dachten we?

Importantie

Naar marktkapitalisatie is het de derde belangrijkste munt. Die vaak haasje-over doet met Ripple (XRP), een andere cryptomunt met een grote toekomst. Deze bespreken we eerstvolgend trouwens. Een van de beperkingen van ethereum is de snelheid. Daarom overweegt het bedrijf over te stappen van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Bij PoW moeten mijners het bewijs leveren van gedane arbeid. De wiskundige puzzel opgelost hebben, zo en zoveel transacties goedgekeurd, om als beloning een aantal cryptomunten te ontvangen. Bij Proof-of-stake wordt veel minder energie verbruikt. Men mijnt virtueel en elk apart, wordt ook willekeurig geselecteerd maar wel naar het aantal cryptomunten in bezit. Hoe ‘belangrijker’ je bent, des te meer transacties mag je valideren. En des te hoger de beloning. Het nadeel van PoS is dat er nog veel fraude is en misbruik. Het is veel minder veilig dan PoW, dat wel 100 procent safe is. Maar daar wordt duchtig aan gewerkt. Wat ook in populariteit begint te stijgen is het crypto staken.

Ontwikkelingen

De overgang van de ene soort van mijnen naar de andere wordt het Casper project genoemd. Ethereum heeft nog meer in de pijplijn zitten zoals Sharding en Plasma. Deze moeten de snelheid van het platform nog ferm opdrijven. Zie het als The Lightning Network voor bitcoin: een soort van tweede laag leggen boven de bestaande blockchain. Alles om de schaalbaarheid en snelheid te verhogen. Er staat dus veel te gebeuren, al zal alles waarschijnlijk niet in 2019 klaar geraken. Net als gàns de crypto/blockchainwereld. Het is o.i. een never ending story van steeds maar verder ontwikkelen en verbeteren. Met vallen en opstaan soms. Maar deze industrie heeft zeer capabele mensen, met enorm veel fantasie ook. Kijk naar oprichter Buterin, die in zijn jeugd al hoogbegaafd bleek. In ieder geval denken we dat Ethereum de smart contract sector zal blijven domineren. Dat is haar geweldige troef. En nieuwe technische moeilijkheden zullen altijd ontstaan. Maar de sector in zijn geheel leert steeds bij, en ook steeds vluger. Ethereum heeft een verdiende derde/tweede plaats in de top tien der cryptomunten (hoewel het dus zelf geen munt is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: