EU: Euro 7,5% overgewaardeerd

0


De euro is volgens de Europese Commissie zo’n 7,5% overgewaardeerd ten opzichte van de dollar, de yen en het pond. Een verdere stijging van de euro zou reden tot ‘serieuze zorg’ zijn voor de open economieen in de eurozone.

De euro is sinds maart 2009 gestaag gestegen ten opzichte van de dollar, onder invloed van verbeterende economische omstandigheden. Die trend is de afgelopen weken echter doorbroken. De euro is momenteel zo’n 1,44 dollar waard.

Mede door onzekerheid over de fiscale positie van Griekenland maakt de Commissie zich zorgen. Ook andere Europese landen hebben te maken met een grote schulden. In de 16 landen van de eurozone is sprake van economisch herstel, dat nog wel fragiel is omdat de groei nog afhankelijk is van de stimlueringsmaatregelen van de overheden.

Er is inmiddels al vele miljarden in de financiele sector en de economie van veel Europese landen gestoken. ‘Deze steun zal uiteindelijk moeten worden afgebouwd, afhankelijk van het vermogen van de bancaire sector om het huidige niveau van kredietverstrekking aan de economie te vergroten’, aldus de Commissie in het rapport.