EU: Het blijft een stiekem en warrig gedoe

De Troika-inspecteurs die in Griekenland de stand van zaken bekijken, hebben tien dagen pauze genomen. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Ook als je een prachtig salaris en een hoge onkostenvergoeding hebt dan kunnen deze na een tijdje niet meer opwegen tegen een toenemende spanningspijn in de maag, steeds weer opkomende gal van ergernis en een voortdurend gevoel van het steeds verder wegzakken in drijfzand. Datgene wat even opluchting zou kunnen brengen namelijk keihard roepen “Nu is het genoeg” “Wij zullen de wereld eens even laten weten hoe het er echt voorstaat” is verboden. De stand van zaken moet geheim blijven omdat er oneindig veel verborgen agenda’s zijn. Het IMF, de ECB, de EU-commissarissen, regeringsleiders, ja ook die er in verte bijvoorbeeld de VS en China. Ieder heeft vele redenen om het geheel onder te dompelen in een mistig landschap. De markten en het volk moeten niet onrustig worden gemaakt. De politiek gaat voor. Met eerlijkheid is niemand gebaat.

Snapt u het nog?

Er moet snel een politieke- en een bankenunie komen. Nee het moet niet zo snel. Volgens Kanzler Merkel gaat nu kwaliteit opeens voor snelheid. Griekenland moet zeer waarschijnlijk meer tijd krijgen. Ja, misschien, maar niet meer geld. De Grieken hebben tientallen miljarden extra nodig. Nee echt niet. De crisis is voorbij. De crisis is nog lang niet voorbij. Italië en Spanje zullen geen hulp vragen. Spanje wil een deel van de 100 miljard die voor de bankenredding is uitgetrokken nu voor sanering van de staatsschuld gebruiken. Het is net als in een emmer met palingen, een hevig gewriemel. Personen en meningen gaan alle kanten op. Als je even niet oplet dan komt Rajoy, Monti, Hollande, Samaras, Draghi of één van de andere hotemetoten weer met een nieuwe list. Op weg naar een volgende ronde van nee, ja, misschien.

Martin Schulz

Schulz, voorzitter van het Europese Parlement, maakte het deze week helemaal bont toen hij, met naast zich staand twee Arabieren, reageerde op het actuele moslimfilmpje. Hij kwam niet op voor de vrijheid van meningsuiting aangevuld met de vaststelling dat het wat hem betreft een flutfilmpje was, maar reageerde o.a. als volgt:

 • “En ik veroordeel ten strengste niet alleen de inhoud ervan, maar ook de verspreiding van zo’n film die vernederend is voor de gevoelens van veel mensen op de hele wereld. Ik wil graag onderstrepen tegenover u, leden van de pers, dat noch geweld noch vernedering acceptabel is.”

Dat er vanuit de Arabische wereld dagelijks een stortvloed van de meest verschrikkelijke verwensingen en geweld richting Christenen en ongelovige… gaat en dat de Moslim-reacties wel heel erg overtrokken zijn daar hoorden we hem niet over.

Nee voor mij is het geen vraag of we blij moeten zijn met zulke vertegenwoordigers. Op de een of andere manier lijken de Europese bonzen los te komen staan van de dagelijkse werkelijkheid van de gewone burgers. Ze leven in een eigen roze wereld waarin alleen zij weten wat goed is voor ons. Dat de waarheid, openheid en het democratische gehalte van ons zijn daarbij voortdurend te kort komt dat deert hen niet. Dat is de last die ze moeten dragen om te moeten gaan met zo veel gewone mensen.

Rust in Euroland?

Het lijkt er op dat het allemaal wat rustiger aan het worden is. In hoofdlijn zijn er twee meningen over de oorzaak. De ene groep roept dat de genomen maatregelen effect lijken te hebben, dat er meer en meer greep komt. De andere groep is van mening dat we ons in het oog van de storm bevinden en dat het binnenkort weer hevig zal gaan stormen.

Politiek gezien lijkt er in Nederland een positieve sfeer te zijn ontstaan, waarin men bereid lijkt flinke stappen te zetten. Aan de zijlijn zijn er echter nog vele politici, ook vanuit de PvdA, die menen dat negatieve opmerkingen helpen. Te hopen is dat er in relatief korte tijd een kabinet komt dat duidelijk en open durft te zijn. Van alle heilige huisjes de deuren open gaat zetten en met een frisse aanpak Nederland weer in beweging brengt. Weg van navelstaren en een vijf min niveau op naar achten en negens.

Laatste Nieuws

De inspecteurs van de Troika hebben ook hun eigen agenda’s. Langzaamaan sijpelt naar buiten dat Griekenland zijn besparingen nog minder gehaald heeft dan gedacht en genoemd. Het tekort van tien miljard blijkt al weer gegroeid te zijn tot twintig miljard en is stijgende. Er komt geen eind aan. Kennelijk ziet men nog meer zwarte wolken aan de horizon want, nu de stoelen van de Duitse rechters nog warm zijn, moet de slagkracht van het ESM, met enige spoed, “opgepompt” worden van 500 naar 2000 miljard. Ook Spanje en Italie – de landen die absoluut geen bail out nodig zouden hebben- moeten in geval van nood gered kunnen worden. Frankrijk laat men voor het gemak nog maar even buiten beschouwing, maar het zal vast niet al te lang gaan duren voor ook dit land, eerst fluisterend, en daarna hardop genoemd zal gaan worden. Hoe was de titel van dit artikel ook al weer? O ja. Het blijft een stiekem en warrig gedoe.

From Mish Golbal Economic – France Set to Implode

France wants to give Greece more time because it needs more time. Of course France will not admit that, instead insisting it will meet its deficit targets, primarily by hiking taxes. Forget about it. France has no chance of meeting its deficit reduction targets because ridiculous tax hikes in the middle of a recession, while simultaneously making it harder for businesses to fire workers are exactly the wrong things to do. Instead of meeting its targets, I propose Hollande’s policies have made it highly likely France is poised to implode. It should not take more than a few months, if that. Bron: Global Economic Analysis

 Ben H.J. Bennink

14 reacties

 1. Ja, het wereldwijde spel van landje-pik (spelregels: zie Albert Pike) komt tot een climax. Niet alleen Schulz, ook Obama trekt steeds meer partij voor de Islam, onlangs nog een uitnodiging van Netanyahu naast zich neergelegd en tergelijkertijd geen sancties geven aan Iran. Wat denken wij nou met zijn allen? Dat dit alles (en daarmee bedoel ik niet alleen de nederlandse / europese economie, maar ook en vooral de spanningen die momenteel heersen in onze wereld) allemaal wel goed komt? Dat wij na de WOII nooit meer oorlog gaan kennen?
  De wereld staat in brand, en wij ons hier maar drukmaken over de renteaftrek of zo`n relletje in Haren…

 2. Wie twijfelt er nou serieus aan dat we ons in het oog van de storm bevinden?
  Er zijn toch geen problemen opgelost?
  De storm zal weer oplaaien in Griekenland dat als katalysator fungeert waardoor de storm straks uitgroeit tot hurricane van de vijfde categorie.
  De inspecteurs weten natuurlijk allang ( roep ik al tijden ) hoe de zaken er voor staan in Griekenland. En als we de vastgestelde regels hanteren, kunnen de Grieken zelfs fluiten naar een volgende tranche. Exit Griekenland, dat in haar val Spanje en uiteindelijk de hele EU mee de afgrond in sleurt.
  Dat is wat er gaat gebeuren als de regels toegepast worden, maar aangezien de Troika net zo corrupt is als de Griekse elite gaan ze maanden lang overleggen, regels anders uitleggen, liegen en bedriegen om Griekenland overeind en binnen de euro te houden.
  Maar dat zal niet makkelijk gaan want ik heb zojuist gelezen dat de politici alweer gelogen hebben over het tekort. Dat blijkt zo maar twee keer zo hoog te zijn. En dat terwijl de economie al steeds sneller implodeert dan voorzien.
  Nee, ze zullen heel lenig met woorden moeten zijn om het volgende hulppakket te rechtvaardigen. In de rijke EU landen zal de frustratie hierover verder toenemen.
  Binnen een jaar zal blijken dat alle kapitaalinjecties ten spijt Griekenland ten onder gaat. Vreselijk voor het onschuldige volk.
  Spanje zal ook verder het moeras in zakken, het volk zal de snoeiharde bezuinigingen, met nog meer oplopende werkeloosheid niet meer pikken. Een ware volkswoede zal het gevolg zijn. En dan zal het niet lang meer duren voordat de hele Europese economie in een minstens tienjarige depressie belandt.

 3. @Verontruste Burger: dan heb ik een trieste mededeling….dat volgende pakje geld, gaan ze gewoon krijgen. Let maar op. Duitsland, en met name Merkel, zal het simpelweg niet toestaan dat onder haar bewind de EU gaat vallen. Ik ga met Jim Rogers’ stelling mee: na de verkiezingen in Duitsland…en die zijn pas in de herfst van 2013…stapt Duitsland er uit.

 4. @3 Gaengphed Dld stapt nergens uit. De SPD zal de verkiezingen winnen in Dld gevolg een Hollande en een nog meer pro-EU achtige koers. Dld zal precies zoals Nld voor 2015 zijn soevereiniteit geheel hebben weggeven. Verkiezingen zijn daarna niet meer van belang. De EU wordt de een museum voor de rest van de wereld en haar (en van de individuele landen) rol is definitief uitgespeeld.

 5. @3 Gaengphed, ja dat denk ik ook. Ze zullen wel heel wat uit te leggen hebben, met name richting Duitsland.
  Want wie gelooft er nu nog bijvoorbeeld in de begrotingsregels?
  Het tekort in Spanje, lees ik net, valt voor de zoveelste keer hoger uit en volgens de regels, zelfs ruimdenkend uitgelegd, zou Spanje een miljardenboete tegemoet kunnen zien. Maar dat gaat vast en zeker niet gebeuren, dat snapt iedereen. Het begint duidelijk te worden dat de boete nooit en te nimmer uitgedeeld gaat worden, aan niemand niet.
  Want laat heel duidelijk zijn dat het allemaal een achterlijk spelletje is dat iedereen meespeelt.
  Als ze ooit zo dom zouden zijn een boete op te leggen is het ‘game over’ voor de euro.
  Als In Spanje de crisis zich nog verder verdiept, de werkeloosheid nog verder stijgt door asociale bezuinigingen opgelegd door de EU, de bevolking crepeert, dan zal het effect van een boete gelijk zijn aan dat van een lont in een kruidvat.
  Het gaat dus allemaal nergens over en daarom zal het nooit wat worden met die euro.
  Beetje bij beetje wordt de gehele geloofwaardigheid van die hele EU een lachertje.
  Dat kan zelfs de grootste eurofiel niet ontkennen

 6. @Verontruste Burger: Volgens mij bedoel je het tekort in Greece met 20 miljard toch?
  Eens kijken hoe de heren hoge piefen daar mee om gaan de komende weken. Ben benieuwd wat de volgende smerige (belastingverhogende) truck gaat worden.

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/robkoenders/12984181/__Grieken_hebben_20_miljard_tekort__.html
  Ah kijk…ik citeer:
  ” In de weekendpers zijn ook berichten verschenen dat de eindconclusies van de trojka niet op 8 oktober zullen worden gepresenteerd maar op verzoek van de Amerikaanse president Obama over de presidentsverkiezingen van 6 november worden getild. President Obama wil geen grote financiële schokgolven door de markt in de weken voor zijn mogelijke herverkiezing. Weet hij meer? “

 7. Niet klagen, slechts een op de 10 nederlanders heeft PVV gestemd. De rest laat zich vrijwillig naar de Europese slachtbank leiden.
  Schultz is slagersbaas.
  Natuurlijk moeten die domme europeanen buigen voor de islam.
  Daar zal Obama en het EU parlement wel bij helpen!

 8. Europa stevent af op een dictatuur, lees ik op http://www.eindtijdprofetiespeurder.nl.

  Daar lees ik:

  [quote]EU on Verge of Dictatorship, Israel All Alone

  The President of the United States will not meet with any Jew during the UN General Assembly. It is so bad that the Israeli Prime Minister may cancel his address to the UN General Assembly. The Iranian President and Obama both said the Israeli concern over Iran’s nuclear weapons is noise and chatter. The world is giving a blind eye to the concerns of the Jews, and once again the world is letting another holocaust to be set up, but this time, God will send His Son Jesus Christ, but not before a lot of heartache and bloodshed for the Jew and those around the world.

  I talked to a friend of mine who knows someone in the IDF, and he stated something is going on in the Middle East, and war is in the air. No details were given, but reading reports from around the Middle East and the world, it is not dangerous to predict that war is an eventuality in the days to weeks to come. Israel is left all alone, and the major power player, the United States, is absent from any meaningful help to Israel. Prepare your hearts, and ask God to open your eyes, because you will not be able to understand what is going on with your own understanding. His wisdom will be need in these days we live.

  The EU is on the verge of a dictatorship. The Czech President stated that democracy in Europe is at its end, and dictatorship is soon to follow. We read in Scriptures the Antichrist will rise when it subdues three kings from the ten who gave the Beast, or EU, its power. The Western European Union, or ten kings, gave the Beast its power in its military and economic strength, but when all of that has evaporating, the Antichrist will convince seven of the ten to crown him dictator. However, three will fight his dictatorship, but they will not prevail for the Scriptures must be fulfilled.

  I wish I had more evidence of exactly what will happen in the near future, but we do have a picture. A wise person is one who sees God’s great majesty, and understand the times and seasons. We are at a season of change where darkness will envelope the earth, but eternity is right around the corner. [/quote]

 9. Je kijk op de financiële wereld zal nooit meer hetzelfde zijn
  De documentaire Radar Extra: De Schuldvraag vertelt je alles wat je altijd al wilde weten over geld en schuld, maar nooit durfde te vragen. Exclusieve interviews en verhelderende animaties leggen moeilijke economische begrippen voor iedereen begrijpelijk uit. Tegelijk biedt deze speciale dubbelaflevering van Radar verrassende inzichten die je kijk op de financiële wereld voorgoed zullen veranderen.

  Online première: unicum in Nederland
  Radar Extra: De Schuldvraag wordt uitgezonden op maandag 23 en maandag 30 december. Een week eerder zullen beide delen van de documentaire echter ook al integraal op deze website te zien zijn – een unicum voor een journalistiek programma in Nederland. Vanaf dat moment kun je fragmenten uit de reportages en de animaties ook zelf delen met vrienden.

  Trailer
  Nieuwsgierig naar een voorproefje? Bekijk hier de trailer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: