Euro op laagste niveau in 2 jaar

9

Slecht nieuws voor de Europese leiders. De waarde van de Europese munteenheid ten opzichte van de Amerikaanse dollar is naar het laagste punt van de afgelopen twee jaar gedaald. De wisselkoers van de EURUSD noteert inmiddels $1,22. Een slecht teken voor Europa, beleggers hebben dus liever de dollar in bezit dan de euro. Een lage euro is echter wel een goed teken voor de Europese export.

Vrees voor hyperinflatie in Congo

Afgelopen week was op de website DeWereldMorgen.be te lezen dat de Democratische Republiek Congo deze week nieuwe bankbiljetten met hogere waardes zal introduceren. Het gaat om biljetten van 1.000, 5.000, 10.0000 en 20.000 frank. Volgens de directeur van de Congolese Centrale Bank, Jean-Claude Masangu zijn die bedoeld om de ‘dollarisering’ van de economie tegen te gaan. Economen en handelaren zijn echter bang voor inflatie of zelfs hyperinflatie.

Griekse economie krimpt bijna 7% in 2012

Volgens de economische denktank IOBE zal de Griekse economie in 2012 met 6,9% krimpen. In april ging het instituut nog uit van 5% krimp. “If our recession forecast is confirmed, we will have lost about 20% of our GDP in the last five years,” aldus econoom Angelos Tsakanikas van IOBE.  Het werkloosheidspercentage werd naar boven bijgesteld van 20% naar 23,6%. Wat blijft er nog over van Griekenland?

Spaanse rente weer in de lift

De rente van de tienjarige Spaanse staatsobligatie is maandag 9 juli 2012 wederom boven de 7% gestegen. Bijna twee weken na de eurotop piekte de Spaanse 10y op 7,11%. De Italiaanse rente steeg maandag tot 6.18%.Terwijl de Europese leiders hadden gehoopt dat er rust in de tent zou komen en dat de rentes van Spanje en Italië dus zouden dalen, blijkt nu het tegendeel. Ze moeten lijdzaam toen hoe de Spaanse rente langzaamaan het recordniveau van weer opzoekt. Op 18 juni steeg de Spaanse rente tot 7,28%. Dinsdag 10 juli dalen de rente van Italië en Spanje voorzichtig.

30 miljard voor Spanje om banken overeind te houden

De Spanjaarden krijgen voor het einde van juli €30 miljard om in de Spaanse banken te pompen. Die staan er namelijk nogal belabberd voor. De dat eerste tranche van een groter noodpakket kan worden overgemaakt is maandag besloten na de EU-meeting in Brussel. Zoals wij eerder lieten weten, bleek uit de stresstest dat Spaanse banken tot €62 miljard nodig zullen hebben om aan de kapitaaleisen te kunnen voldoen. niet veel goeds. Waarschijnlijk zijn deze 30 miljard euro dus slechts het begin.

Productie van de industrie krimpt

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in mei 2012 zo’n 0,5% onder het niveau van mei 2011 lag. De lichte krimp volgt op een kleine toename in april. Bijna alle branches in de industrie produceerden in mei minder dan een jaar eerder. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en in de elektrotechnische en machine-industrie nam de productie het meest af. De productie van de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofverwerkende industrie was als enige hoger dan in mei 2011.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.