Slecht nieuws voor de Europese leiders. De waarde van de Europese munteenheid ten opzichte van de Amerikaanse dollar is naar het laagste punt van de afgelopen twee jaar gedaald. De wisselkoers van de EURUSD noteert inmiddels $1,22. Een slecht teken voor Europa, beleggers hebben dus liever de dollar in bezit dan de euro. Een lage euro is echter wel een goed teken voor de Europese export.

Vrees voor hyperinflatie in Congo

Afgelopen week was op de website DeWereldMorgen.be te lezen dat de Democratische Republiek Congo deze week nieuwe bankbiljetten met hogere waardes zal introduceren. Het gaat om biljetten van 1.000, 5.000, 10.0000 en 20.000 frank. Volgens de directeur van de Congolese Centrale Bank, Jean-Claude Masangu zijn die bedoeld om de ‘dollarisering’ van de economie tegen te gaan. Economen en handelaren zijn echter bang voor inflatie of zelfs hyperinflatie.

Griekse economie krimpt bijna 7% in 2012

Volgens de economische denktank IOBE zal de Griekse economie in 2012 met 6,9% krimpen. In april ging het instituut nog uit van 5% krimp. “If our recession forecast is confirmed, we will have lost about 20% of our GDP in the last five years,” aldus econoom Angelos Tsakanikas van IOBE.  Het werkloosheidspercentage werd naar boven bijgesteld van 20% naar 23,6%. Wat blijft er nog over van Griekenland?

Spaanse rente weer in de lift

De rente van de tienjarige Spaanse staatsobligatie is maandag 9 juli 2012 wederom boven de 7% gestegen. Bijna twee weken na de eurotop piekte de Spaanse 10y op 7,11%. De Italiaanse rente steeg maandag tot 6.18%.Terwijl de Europese leiders hadden gehoopt dat er rust in de tent zou komen en dat de rentes van Spanje en Italië dus zouden dalen, blijkt nu het tegendeel. Ze moeten lijdzaam toen hoe de Spaanse rente langzaamaan het recordniveau van weer opzoekt. Op 18 juni steeg de Spaanse rente tot 7,28%. Dinsdag 10 juli dalen de rente van Italië en Spanje voorzichtig.

30 miljard voor Spanje om banken overeind te houden

De Spanjaarden krijgen voor het einde van juli €30 miljard om in de Spaanse banken te pompen. Die staan er namelijk nogal belabberd voor. De dat eerste tranche van een groter noodpakket kan worden overgemaakt is maandag besloten na de EU-meeting in Brussel. Zoals wij eerder lieten weten, bleek uit de stresstest dat Spaanse banken tot €62 miljard nodig zullen hebben om aan de kapitaaleisen te kunnen voldoen. niet veel goeds. Waarschijnlijk zijn deze 30 miljard euro dus slechts het begin.

Productie van de industrie krimpt

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in mei 2012 zo’n 0,5% onder het niveau van mei 2011 lag. De lichte krimp volgt op een kleine toename in april. Bijna alle branches in de industrie produceerden in mei minder dan een jaar eerder. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en in de elektrotechnische en machine-industrie nam de productie het meest af. De productie van de aardolie-, chemie-, rubber- en kunststofverwerkende industrie was als enige hoger dan in mei 2011.

9 reacties

  1. Natuurlijk voorspelt een lagere koers weinig goeds, maar feit blijft dat de overheden wereldwijd in deze huidige valuta-oorlog graag een goedkope munteenheid hebben, omdat dan de export in ieder geval op gang blijft. Overal wordt kwantitatieve verruiming toegepast, in China, Japan, Europa, Amerika, ga zo maar door. Ze willen een goedkope valuta hebben! Voor Nederland overigens ook belangrijk, want De Nederlandse export is ongeveer 30% van het totale bbp.

    De Duitse export naar andere Europese landen mag dan zijn afgenomen met 3,6% (niet zo verwonderlijk, want geen geld meer / bezuinigingen), de export naar Aziatische landen steeg in april op jaarbasis met 10.3%, internationaal gezien wordt Europa dus steeds aantrekkelijker (c.q. goedkoper) om spullen vandaan te halen.

  2. Goed voor de grote bedrijven, das waar, en voor de gewone man?

    De eu is ook zo goed geweest voor ons allen zeggen ze…voor banken en internationale bedrijven ja. kijk maar in dit stukje:

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3269249/2012/06/11/Nederlandse-economie-zal-komende-twee-jaar-nauwelijks-verbeteren.dhtml

    Huishoudens zien hun inkomens, gecorrigeerd voor inflatie, volgens DNB tot en met eind volgend jaar nog eens met 4 procent dalen. Dat betekent dat het inkomen tussen 2000 en 2013 niet vooruit is gegaan. ‘Dat is verbazingwekkend lang’, zei DNB-directeur Job Swank in een toelichting. ‘Het is heel opvallend dat we er in 13 jaar niets bij hebben gekregen.’

  3. @5 Gaengphed, en dat zal een klap geven 😆

    Even een vraag aan iedereen, wat exporteert nederland nou daadwerkelijk (kaas en tulpen??)? Ik heb er over nagedacht maar ik kan eigenlijk niet echt grote dingen bedenken, behalve wanneer je het hebt over het doorvoeren van spullen via de havens.

    Ik heb zelf wel wat kunnen vinden maar van die 120 varkens kunnen we toch nie leven?

    http://www.youtube.com/watch?v=ir0BnpDrVPc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: