Al een tijd lang is het stil in Europa. De Eurocrisis is langzamerhand naar de achtergrond verdwenen. De Portugese rente op de tien-jaar staatsobligatie steeg begin juli nog wel even naar de 7,5 procent, maar dat is vele malen lager dan de ruim 15 procent die begin 2012 werd bereikt. Sindsdien daalde ook de Italiaanse, Spaanse en Ierse rente op de 10 jaar. Ook de Italiaanse, Spaanse en Ierse rente op de 10 jaar begeven zich nu in veilige(re) vaarwateren.

activa passiva ECB

Kredietschaarste

Investeerders lijken weer vertrouwen te hebben in de Europese probleemlanden. Vorig jaar juli zei de president van de ECB, Mario Draghi, nog ferm er alles aan te doen om de euro te redden. Daarvoor had de ECB de LTRO-leningen verstrekt aan banken om de kredietschaarste tegen te gaan. Hierdoor liep de balans van de ECB behoorlijk op, maar de banken kregen daardoor weer even wat adempauze. Dit jaar zijn de banken al begonnen met het terugbetalen van deze leningen, waarvan de looptijd eigenlijk drie jaar was. De balans van de ECB wordt daardoor momenteel weer verkleind.

Schuld-tot-bbp ratio EU stijgt

De indruk die nu wordt gewekt is alsof de overheidsfinanciën weer op het juiste spoor terecht zijn gekomen. Maar niets is minder waar als we de statistieken van de Eurostat (PDF alert) moeten geloven. De schuld-tot-bbp ratio van de Eurozone is in het eerste kwartaal van 2013 juist verder opgelopen naar 92,2 procent. In het laatste kwartaal van 2012 was dit nog 90,6%. Tussen het eerste kwartaal van 2012 en het eerste kwartaal van 2013 hebben zich bij een aantal landen behoorlijke stijgingen voorgedaan van deze belangrijke indicator. In diezelfde periode daalde juist de rente bij veel van deze probleemlanden.

Ierland & Griekenland

Ierland en Griekenland waren de sterkste stijgers. De Ierse schuld-tot-bbp ratio liep op van 106,8 procent naar 125,1 procent en die van Griekenland steeg van 136,8 procent naar 160,5 procent, maar ook bij de Spanjaarden ging de ratio van 73 procent naar 88,2. De Portugezen bleven eveneens niet gespaard. Daar steeg de ratio van 112,3 procent naar 127,2.

Monetariseren van schulden

Het ziet er dus vooralsnog niet naar uit dat het huidige beleid veel vruchten heeft afgeworpen. De overheidsfinanciën in deze landen zijn verre van gezond. Het vertrouwen dat financiële markten geven kan bedrieglijk zijn, want het kan van het één op het andere moment verdwenen zijn. Het is waar dat de ECB dan kan ingrijpen, maar een wenselijke structurele oplossing kan de ECB niet bieden. Ik zeg wenselijk, omdat de ECB wel één structurele oplossing kan bieden: het monetariseren van de schulden. Maar dat ligt in Noord-Europa erg gevoelig en zal door Duitsland met alle macht bestreden worden. Toch biedt ook het huidige beleid geen structurele oplossing, want de schuld-tot-bbp ratio’s blijven maar oplopen. De kans dat dus vroeg of laat de ECB haar balans weer moet vergroten is daarom nog steeds aanwezig.

9 reacties

    1. Juist! Door die hulpparketten voert de politiek geen structurele hervormingen door. Op een dag gaat het toch mis. De vraag is wat er dan gaat gebeuren: opsplitsing eurozone, gierende inflatie?

  1. Is dat niet het japan-scenario ? Schulden laten oplopen tot 200 % of verder ???
    Welke basel-akkoorden zijn hier van toepassing ?

    Oh ja Misschien is er al een basel 4 in de maak met een hefboom op het tier 1 kapitaal. 😉

    Wat is dan de volgende zotte zet voor ons, een “belasting-hypotheek” van 30 jaar. Ik zal ze maar niet op ideeën brengen zeker.

  2. Er is geen medicijn voor teveel schuld.
    Het financiële systeem heeft groei nodig om te overleven en die groei is er niet dus wordt het met geld printen gecreëerd om tijd te rekken van de implosie. De belangen voor de centrale planners en hun macht zijn te groot om het te laten klappen al weten ze dat dit proces onvermijdelijk is.
    Mijn inziens kopen ze tijd om de middenklasse armer te maken (en dus meer macht te hebben), de armen blijven arm en zijn al volledig afhankelijk van ze middels voedselbonnen en uitkeringen, en het goud te verdelen naar verhoudingen van deze tijd (Europa/het Westen zal een stuk armer worden ten koste van Azië)

  3. De bom ligt vooral onder de bankensector.
    Naast de toch al gigantische schulden en de risico’s via het derivatencasino is een nieuwe dreiging verschenen.
    De opkomende economische grootmachten (BRIC-landen), samen verantwoordelijk voor meer dan 60% van de wereldeconomie, maken zich op voor een ‘hard landing’.
    De biljoenen-investeringen van – alleen al – de Europese banken, maar ook de export van Noord-Europese staten, komen daardoor nadrukkelijk in gevaar.

    Het is zomer, de zon schijnt, vakantiestemming.
    Maar de rust is bedrieglijk.

  4. Las een stukje Jim ‘zijn tijd ver vooruit’ Willie; er zou een deel piggs staatschuld buiten beeld zijn gebracht via currency swaps door o.a. Deutsche Bank geensceneerd. De blootstelling van DB aan derivaten is ongeveer €56 biljoen. In verhouding tot Duitslands BBP ziet dat er ongeveer zo uit:

    http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2013/04/German%20GDP%20vs%20DB%20Derivatives_1.jpg

    De rookgordijnen schijnen te functioneren, maar zoals Floesh aangeeft; teveel schuld is onoplosbaar.

  5. Is het erg, dat het bank systeem en landen onhoudbare schulden hebben?
    Dat is toch hun probleem, of van de C.B.
    Papier geld heeft toch geen waarde meer.
    Dat is onderhand wel bekend.
    Systematisch genoeg eten en spullen aanschaffen, lijkt me geen slechte optie.
    Regelmatig op koopjes jacht gaan loont wel.

  6. Als onze bewindslieden treinmachinisten waren dan waren ze al lang door de bedrijfsarts afgekeurd op grond dat ze een gevaar voor zichzelf en de passagiers zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: