Eurocrisis over? NL: 26 bedrijven per dag failliet; Frankrijk: 166 bedrijven per dag failliet

In mei 2013 zijn er volgens het CBS in totaal 796 Nederlandse bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Het komt erop neer dat er in mei gemiddeld 26 bedrijven per dag over de kop gingen. Het is het grootste aantal faillissementen in de afgelopen 32 jaar. Het CBS begon in 1981 met de meting van het aantal faillissementen. Er wordt dus wel geschreven dat het aantal faillissementen op het hoogste niveau in 32 jaar ligt, maar in werkelijkheid zou het wel eens 40 jaar, of 50 jaar kunnen zijn. Ondanks dit geeft het in ieder geval aan hoe het er anno 2013 voorstaat met de meso-economie.

hollande eurocrisis

Hollande is gek geworden

We weten niet wáár Hollande het vandaan haalt, maar volgens ons zijn dit geen tekenen aan de wand dat de eurocrisis voorbij is. Maar, laten we niet te snel oordelen, want misschien gaat het wél goed bij de Franse bedrijven? Euhm, niet echt dus. Volgens cijfers van Coface zijn er in de afgelopen 12 maanden gemiddeld 4.969 bedrijven per maand failliet gegaan in Frankrijk. Dat zijn er gemiddeld 166 per dag. Waarschijnlijk heeft Hollande deze cijfers even gemist, want de cijfers duiden in de verste verte niet op het einde van de eurocrisis of iets in die trant.

De Franse werkloosheid

De faillissementen van Franse bedrijven hebben geleid tot het verlies van 191.183 banen de afgelopen 12 maanden. Hierdoor is het werkloosheidspercentage inmiddels gestegen tot het hoogste punt in 15 jaar! In totaal hebben 3,25 miljoen Fransen momenteel geen werk, wat neerkomt op ongeveer 11% van de beroepsbevolking. Ook de jeugdwerkloosheid in Frankrijk blijft maar stijgen. Inmiddels noteert het jeugdwerkloosheidspercentage rond 26,5%. Het lijkt dus wederom op wishful thinking van Hollande. In december vorig jaar riep hij ook al dat ‘het ergste achter de rug’ zou zijn. Hollande kan beter dit artikel even lezen: “France Is On The Brink of A Secondary Depression

failliet bedrijven record

7 reacties

 1. Kun je het Hollande kwalijk nemen dat ie ietwat positief is ten aanzien van de eurocrisis?
  Die beste man heb die hele eurocrisis niet eens zien aankomen, laat staan dat ie kan inzien hoe ernstig het nog kan worden.
  Bovendien vanuit zijn functie moet ie toch ook wel positief zijn…
  Stel dat ie zou zeggen waar het economisch gezien opstaat. Dan zou dat inhouden dat ie het economisch probleem onderkent en dan ook met oplossingen moet komen (die er zijn).
  Helaas zijn er belangen gaande die zijn struisvogelpolitiek kunnen verklaren.

  1. In grote lijnen gelijk Eric.
   Maar Hollande is eerder op de hoogte van de actuele cijfers dan wie ook.
   Deze man is ook maar een gekozen “poppetje”.
   Hij probeert ook z’n Presidentstermijn uit te zitten.
   Maar de Feiten en de Werkelijkheid, zullen zo iemand altijd inhalen, ook het Franse volk.
   Dat is de Wet van het Universum.
   Daar ontkomt niks en niemand aan.
   We zijn nu in de tijdsfase aanbeland, dat dat de waarheid en de openbaring van feiten, de leugens en bedrog aan het inhalen zijn.
   Stel uw leugens en bedrog naar wiskundige en universele waarden bij en u kunt het eindresultaat van uw doen en laten nog positief beinvloeden.
   Dit is niet op geloofsovertuiging bedoeld.
   groet van,
   Een voor allen.
   Allen voor een.

  2. In grote lijnen gelijk Eric.
   Maar Hollande is eerder op de hoogte van de actuele cijfers dan wie ook.
   Deze man is ook maar een gekozen “poppetje”.
   Hij probeert ook z’n Presidentstermijn uit te zitten.
   Maar de Feiten en de Werkelijkheid, zullen zo iemand altijd inhalen, ook het Franse volk.
   Dat is de Wet van het Universum.
   Daar ontkomt niks en niemand aan.
   We zijn nu in de tijdsfase aanbeland, dat dat de waarheid en de openbaring van feiten, de leugens en bedrog aan het inhalen zijn.
   Stel uw leugens en bedrog naar wiskundige en universele waarden bij en u kunt het eindresultaat van uw doen en laten nog positief beinvloeden.
   Dit is niet op geloofsovertuiging bedoeld.
   groet van,
   Een voor allen.
   Allen voor een.
   ok, kon m’n plaatsing eerst niet zien.

 2. Wanneer Franse banken omvallen vallen ook US banken om. Daarom blijft de Fed sproeien met money out of nothing, ook richting de EU. ’t Blijft dweilen met de kraan open en doorgaans leidt dit soort acties tot oorlog.

  “Dit mag nooit meer gebeuren” sentimenten zijn dan ook lachwekkend gekeken naar het gedrag van de moderne, hoogmoedswaanzinnige atheïstische mensch.

 3. Waarom lezen we nooit ergens het cijfer INCLUSIEF eenmanszaken.
  In Nederland is de toename van eenmanszaken / ZZP-ers explosief (geweest). een trend die in andere landen, vaan noodgedwongen, ook zichtbaar is. Iedereen weet dat hier weer velen van moeten stoppen. Deze groep is daarna ook niet meer zichtbaar in de WW cijfers.
  Kortom, wanneer we kijken naar de economische bedrijvigheid onder met name MKB zou ik wel eens complete cijfers willen zien.

 4. Verwacht ongekend veel faillissementen tussen maart en september 2013 !
  Deze 6 maanden zullen alle records breken niet alleen in aantallen faillissementen maar zeker ook in de opgetelde verliezen die ze veroorzaken.

  We hebben geen “geldsysteem”, de fysieke economie wordt uitgebuit door een SCHULDENFABRIEK. Uit het niets wordt geld geschapen en tegelijkertijd ook uit het niets verschijnt er een schuldenberg groter dan de geldmassa. Zolang dit geldsysteem aanblijft zullen de schulden steeds groter worden ten opzichte van het beschikbare geld.
  Er zijn nu al ruim 4,75 jaar sinds de cash crunch begon en sindsdien zijn de banken structureel minder kredieten aan het geven. Alles wat wij geld noemen is de hoofdsom van een lening. Rente en commissies hebben geen dekking in het huidige geldsysteem. De bankiers wisten voor enkele eeuwen deze fundamentele tekortkoming van het geldsysteem te verhullen door telkens grotere kredieten te verstrekken. Zo heeft het positieve verschil tussen de opgetelde latere en eerdere kredieten de liquiditeit geschapen om de rente en commissies op de eerdere kredieten te dekken. Sinds 15 september 2008 zijn de kredieten structureel aan het afnemen. Dit resulteert in een economie breed tekort aan liquiditeiten om hoofdsommen, rente en commissies te vergoeden.
  Afgezien van hypotheken, de meeste kredieten hebben een gemiddelde duur van 5 jaar. We komen nu in de laatste 6 maanden van een 5 jaar gemiddelde krediet cyclus en in deze 4,75 jaar zijn er niet genoeg kredieten verstrekt om de oude – in aflossing zijnde – kredieten te vervangen. De economie wordt zo uitgehongerd door een tekort aan liquiditeit. Een eerste zware golf onaflosbare kredieten dienen tussen nu en eind september zich te melden (lees een ongekend golf faillissementen). Een zeer vervelend bijkomend effect van de liquiditeitstekorten is een abrupte daling van de omzetsnelheid: men stelt elke aankoop zo lang mogelijk uit dankzij de onzekerheid. De onverwachte daling van de omzetsnelheid verergert de problemen die primair ontstaan zijn door de verminderde kredietverlening. Dit creëert een desastreuze, onbeheersbare dynamiek van de krimp. Het kan zeer snel gaan en lieden als Knot, Rutte, Dijsselbloem, Barroso etc. volledig verrassen. Ze begrijpen het geldcreatie-geldvernietiging circuit niet voldoende om deze dynamiek te anticiperen. Met een mathematisch onhoudbaar geldsysteem, een dalende kredietverlening en zulke bewindslieden is het element van verrassing een constante geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.