Europa aan het dollar infuus

10

De gecoördineerde actie van de grootste centrale banken ter wereld toonde maar weer eens aan dat we te maken hebben met een groot probleem. Wereldwijd hebben banken blijkbaar moeite om in dollars te kunnen financieren. De rente voor dollar swaps wordt daarom ook verlaagd van 100 basispunten naar 50 basispunten. Vanaf maandag 5 december 2011 zal de wijziging worden doorgevoerd. Deze gezamenlijke actie zorgde voor enorme opluchting op de beurzen. De AEX-index steeg zelfs even boven de 300 punten.

Dat de financiële markten zo euforisch reageerden is op zich best gek, want deze actie van de centrale banken geeft eigenlijk aan dat de kredietcrisis weer helemaal terug van weggeweest is en dat banken elkaar helemaal niet meer vertrouwen. Het schijnt dat Amerikaanse banken liever helemaal geen zaken meer doen met Europese banken en financiële instituties in de eurozone.

Dinsdagavond werd bekend gemaakt dat kredietbeoordelaar S&P de kredietwaardigheid van maar liefst 37 banken heeft afgewaardeerd. Hieronder de fameuze triple A beoordeling van de Rabobank, tot voor kort nog de enige met zo’n status. Dit heeft weinig te maken met de solvabiliteit van de bank zelf, echter meer met de omgeving waarin ze opereert, namelijk de eurozone.


Het is echter onjuist om te veronderstellen dat de stap om dollars goedkoper te laten circuleren genomen is na de afwaardering door Standard & Poors. Bloomberg kwam namelijk met het nieuws dat er maandag al een stemming had plaatsgevonden bij de Federal Reserve over het al dan niet nemen van dit besluit. In een tijd dat het verspreiden van ‘inside information’ verboden is, komt dit nog steeds voor.


Dinsdag kwam er ook al een fantastische verhaal uit van Businessweek uit over Hank Paulson, voormalig Minister van Financiën van de VS, die met hedgefund managers en ex-collega’s van Goldman Sachs informatie deelde over het toekomstige lot van de genationaliseerde hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac. Ook keek Zerohedge woensdag nog maar eens naar de vreemde koersstijging van de Amerikaanse aandelenmarkten. Zou er een verband zijn? Niets mag worden uitgesloten.

Dat de nood echter wel erg hoog moet zijn geweest, blijkt uit een verhaal van het Amerikaanse Forbes. Dit blad kwam met het gerucht dat een grote Europese, vermoedelijk Franse, systeembank op het randje van omvallen stond dinsdagnacht. Ook Jim Cramer, host van het hilarische CNBC tv programma Mad Money, twitterde dat het zeker was dat er een Europese bank zou omvallen indien deze actie niet genomen werd.

De vraag is echter wat de volgende stappen zijn nu de markt de weg naar boven weer even hebben gevonden. Peter Tchir van TF Market Advisors is tot op dit moment nog niet onder de indruk: “Niemand praat meer over het EFSF steunfonds en het IMF gerucht die een deal zouden hebben met de Italianen lijkt ook van tafel. De aankondiging van de dollar swaps is voornamelijk symbolisch en geen gamechanger.” De grote vraag is of de financiële markten en de politici deze gecoördineerde interventie als een structurele oplossing zien.

Ruben van der Gun