Europa in het doolhof verdwaald

29

doolhofSpanje vindt dat de ECB álle staatobligaties moet opkopen. In Griekenland, waar de schulden al weer met zo’n 23 miljard zijn toegenomen, wil men minstens twee jaar besparingsuitstel en daarom ook nog eens een enorm bedrag aan extra ondersteuning. In Frankrijk houdt Hollande zich muisstil nu duidelijk wordt hoe het land er echt voorstaat. De Finnen en de Oostenrijkers houden het wel voor gezien met de euro, vinden het trekken aan een dood paard. En in Italië, met een schuld van meer dan 2000 miljard, verkopen de rijken en masse hun Ferraris en andere boliden nu de belastinginspecteurs het bezit van zo’n auto  als een prachtige aanleiding zien om eens te kijken naar het opgegeven belastbare inkomen.

Terugkijken in de tijd

Wie zo’n vijf jaar in de tijd teruggaat en analyseert wat er in die periode allemaal is gezegd, gedaan en nagelaten, die kan niet anders dan enorm verwonderd zijn. Meningen, maatregelen en standpunten, telkens weer veranderd, bijgesteld, opnieuw vertaald, geïnterpreteerd. Spelers die kwamen en gingen. Niets lijkt te hebben geholpen. We zijn met zijn allen alleen maar dieper in de put terechtgekomen en de schuldenberg groeit nog dagelijks.

Economische groei als wondermiddel

Nu gebleken is dat besparen en het verhogen van lasten de problemen alleen maar groter maken moet er een ander paard van stal worden gehaald. Dit paard moet de economische groei aanzwengelen.  Economische groei is o.a. verbonden met begrippen als meer verkopen, meer winst maken, meer besteden, meer investeren en vooral niet te vergeten snijden in de kosten en lasten. In Duitsland is bijvoorbeeld een groot deel van de groei bereikt door mensen aan de onderkant van de samenleving flink in de tang te nemen. Vele vaste banen werden omgezet in , veel slechter betaald, tijdelijk werk via uitzendbureaus . De druk om te gaan werken werd door de Harz-wetgeving enorm opgevoerd. Ook kwamen er zogenaamde 400 euro of mini-jobs, waarbij men in principe geen belasting verschuldigd is en ook niet onder de sociale verzekering valt. De mini-jobs waren bedoeld om mensen aan werkervaring te helpen. De bedrijven zagen er echter al snel een kans in om de loonkosten enorm terug te brengen. Met een sneltreinvaart werden dan ook flink wat gewone banen geschrapt en vervangen door de voor bedrijven lucratieve 400 euro baantjes. Inmiddels werken 7,5 miljoen mensen in dergelijk jobs waarbij aan het eind van de rit ergens tussen de 2,50 en 5 euro aan uurloon uit de bus komt. Niet verwonderlijk dus dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer.

Op naar een masterplan?

Duidelijk is dat alle tot nu toe genomen maatregelen om de crises te beslechten niet echt geholpen hebben. Er moeten gewoon te veel verschillende heren en dames gediend worden. Men leeft bij wijze van spreken van dag tot dag en heeft eigenlijk geen ander plan dan dat de schulden omlaag moeten. Afbetalen van de schulden is echter al lang geen optie meer omdat de bedragen inmiddels zo hoog zijn opgelopen dat er op die manier geen redden meer aan is.


Het afgelopen weekend riep de Duitse ex-minister van Buitenlandse Zaken Fischer op om tot een masterplan te komen. “Joschka” een groot voorstander van een federaal Europa, vindt dat Merkel een ontstellend gebrek aan leiderschap toont, er niets van brouwt. Het moet daarom allemaal heel anders en daarmee zijn we op het echte punt gekomen waar het allemaal om draait volgens mij, namelijk: “doorgaan met de euro en de eurozone , op de wijze waarop het nu gaat of niet?”

Nu beslissen -meer of minder- Europa

We zien langzaamaan de politieke arena in Europa veranderen. Overal is de oppositie van mening het veel beter te kunnen en zullen doen dan de bestaande machthebbers. In nogal wat gevallen wordt daarbij een federaal Europa als de reddende weg gezien. Over vijf jaar zullen we weten hoe het is gegaan. Eerlijk gezegd ben ik er niet al te gerust op.