Europa: Inflatie en werkloosheid blijven nagenoeg gelijk

Uit een publicatie van Eurostat blijkt dat het Europese werkloosheidpercentage in juli onveranderd is gebleven. Momenteel is precies 10% van de Europese beroepsbevolking werkloos. Een jaar geleden lag dit cijfer nog op 9,6%. Er zijn ruim 23 miljoen mensen werkloos in de 27 landen van Europa. In de eurozone zaten bijna 16 miljoen mensen zonder werk. Het aantal werklozen in Europa is met ruim 1,1 miljoen mensen toegenomen in de afgelopen 12 maanden. In de eurozone nam het aantal werklozen met 668.000 toe.

De verwachting van de inflatie in de eurozone kwam uit op 1,6% op jaarbasis in augustus. Dit is 0,1 procentpunt lager in vergelijking met vorige maand. Hoewel dit een verwachting is, blijken de cijfers vrij secuur te zijn. In de afgelopen 2 jaar kwam de verwachting van het europese inflatiecijfer 21 keer overeen met de daadwerkelijke inflatie. De definitieve cijfers worden 15 september gepubliceerd.

In het afgelopen jaar steeds in 22 van de 27 landen van Europa het werkloosheidspercentage. Slechts in 3 landen daalde de werkloosheid. De grootste daling was te zien in Duitland (van 7,9% naar 6,9%), Oostenrijk (van 5,1% naar 3,8%) en Malta (van 7,3% naar 6,5%). De werkloosheid steeg het snelst in de oostblok landen. In Letland steeg het werkloosheidspercentage van 13,5% naar 20,1% in een jaar tijd. Ook in Litouwen was de stijging groot, namelijk van 11,2% naar 17,3%.

Oostenrijk (3,8%) heeft van heel Europa het laagste werkloosheidspercentage, gevolgd door Nederland (4,4%) en Luxemburg (5,3%). In Nederland is de werkloosheid in het afgelopen jaar toegenomen met 0,8 procentpunt. Het hoogste werkloosheidscijfer werd gemeten in Spanje (20,3%), Letland (20,1%) en Estland (18,6%). De jeugdwerkloosheid (tot 25 jaar) in Europa kwam uit rond de 20%. Nederland (8,1%) heeft de minste jeugdwerkloosheid. In Spanje (41,5%) en Letland (39,5%) zijn in verhouding de meeste jongeren werkloos. De werkloosheid in Amerika ligt momenteel iets onder de 10% en in Japan is de werkloosheid op het ogenblik 5,2%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.