Europa: Is de Duitse beer ontketend?

5

Premier Monti van Italië verkneukelde zich, en met hem de Italianen. Had hij die eigenwijze Merkel toch maar eens even een heel mooi lesje geleerd. Wat dacht ze wel. Een en ander werd nog eens onderstreept door de voetbalresultaten. U weet wel: “Voetbal is oorlog”. Ook daar had Italië even laten zien wie er de baas was. Merkel en daarmee de Duitsers werd het er nog eens flink ingewreven door de krant Libero. Vaffanmerkel. Of wel Merkel “Fuck You”.

italie duitsland

 

Duitsers kennen geen humor

Het grote leedvermaak van Monti en de Italianen heeft onze Duitse buren meer dan pijn gedaan. De Pruisische aard is niet die van humor en amicaliteit. Velen zinnen op wraak. Zelfs de zeer gematigde en serieuze krant “Die Welt” kwam met een hoofdartikel onder de kop. “Europa greift nach unserum Geld”. De sfeer is kortgezegd goed verpest en Monti zou binnenkort ’s nachts wel eens gillend wakker kunnen schrikken, nat bezweet en angstig uitroepend wat heb ik toch gedaan?

Bundestag

geldkraanOok het Duitse parlement was niet blij met de gang van zaken op de EU-top. Premier Merkel moest, voorafgaande aan de stemming over het ESM verdrag, haar uiterste best doen om uit leggen dat er, rond het openzetten van de geldkranen, nog niets definitiefs besloten was. Dat vele drempels zouden worden opgeworpen voor landen en banken die dachten even gemakkelijk een greep in de kas te kunnen doen.  In de uiteindelijk stemming kreeg Merkel, met de steun van een deel van de oppositie, wel de vereiste meerderheid. Er waren echter vele maars. Diverse leden van haar eigen partij stemden tegen. Anderen gaven aan alleen maar te hebben voorgestemd om te voorkomen dat de coalitie uiteen zou vallen.

Karlsruhe – Bundesverfassungsgericht

Ten opzichte van Nederland kent Duitsland iets bijzonders. Het Constitutionele hof in Karlsruhe, het hoogte rechtscollege in Duitsland, heeft als taak om de grondwettelijke rechten te beschermen. Het hof heeft al meerdere keren laten weten behoorlijk kritisch te staan ten opzichte van de besluitvormende procedures in Europa. Vrij vertaald is men van mening dat de democratische principes, onder het mom van het moet of het kan niet anders, nog al eens geweld worden aangedaan. Inmiddels hebben meerdere Duitse parlementariërs bij het hof klachten ingediend over de hele ESM wetgeving. Door het ESM worden naar hun mening het parlement en het Duitse volk buiten spel gezet. Nemen Europa en de eurofielen de macht over zonder enige vorm van democratische inbreng of controle.

Ten slotte: Is de Duitse beer losgemaakt?

Door de manoeuvres op de laatste top zullen veel Duitsers, nog meer dan voorheen, van mening zijn dat zij moeten bloeden voor fouten en gebrek aan inzet van de zuidelijke landen. Als deze landen ook nog eens de macht kunnen grijpen dan is het hek van de dam en de beer los. Genug ist genug (Genoeg is genoeg) zal waarschijnlijk een steeds meer gehoorde kreet gaan worden.

Wij ook!

Tekenend is dat de Grieken zich al gemeld hebben voor een soortgelijke behandeling als van Italië en Spanje. Het zal vast niet lang duren of Portugal, Ierland en anderen zullen zich ook melden. Allen één. Schulden oplossen door meer schulden. Het zal me een feest worden. Alleen blijft de vraag wie er aan het eind de rekening krijgt?

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie