Een mens heeft, om zich echt levend te kunnen voelen, hoop op vooruitgang nodig. Perspectief op mogelijke verbeteringen door eigen inzet, door samenwerken, door saamhorigheid. Om meer zich te krijgen op en te voelen wat mensen motiveert=in beweging brengt heb ik een flink aantal uitzendingen bekeken van het programma “Ik Vertrek”. Leuk om te zien en vooral om te bestuderen, ook al zit ik als analyticus en controlefreak vaak met kromme tenen en de gedachte “Als dat maar goed afloopt”.

ik vertrek

Een knagend gevoel van onvrede

In de huidige crisisperiode leven we niet lekker. We voelen dat het niet goed zit, dat we iets missen. Zeker nu de vooruitzichten langdurig slecht zijn, men spreekt van een decline/ neergang van misschien wel tien jaar of meer, zijn er perspectieven nodig hoe we er persoonlijk of met de mensen om ons heen, het beste van kunnen maken.

Loslaten in het kwadraat

Wat opvalt bij alle “vertrekkers” is dat je los moet durven laten. Durf en idealen gaan mijlenver voor op zaken als planning, het leren van talen, risico-inschatting en meer van dat soort zaken. Passie, inspiratie, geestdrift, enthousiasme, doorzettingsvermogen, telkens weer opkrabbelen als je bent omgevallen en vooral een beetje gek zijn lijken de meest gedeelde waarden. In de diverse uitzendingen, waar terug werd gekeken naar de afgelopen jaren, waren er heel wat mensen die in hun hele leven nog nooit zo hard gewerkt hadden als in de periode na hun vertrek. Moe maar voldaan en vooral trotst op hun prestatie.

Niet ieder lukt het

Om eerlijk te zijn moet er geconstateerd worden dat het niet ieder lukt om voorelkaar te krijgen wat men voor ogen had. Soms neemt men direct een tweede aanloop, anderen keren terug naar Nederland, waar vaak, na een tijdje, toch weer de kriebels omhoogkomen. De onvrede met de situatie in ons land blijkt toch wel erg groot.

Europa en het loslaten om te vernieuwen

rollatorBij de regeringsleiders, politici, eurobonzen en  de vertegenwoordigers van de ECB, het IMF en anderen is er allesbehalve sprake van een “Ik vertrek mentaliteit.” Men kent maar één set gereedschap namelijk die van schulden maken,  het vasthouden aan veelal verouderde en, in de huidige crisis, niet meer werkende economische regels en principes en het adagio dat meer controle en controlerende instanties tot betere resultaten gaan leiden. Het streven naar machtsbehoud en machtsuitbreiding, op basis van het oude naoorlogse systeem houdt elke innovatie tegen, zorgt voor ouderdomskwalen als aderverkalking en kortademigheid. Het huidige Europa loopt met behulp van een rollator alleen weet men het nog niet.

Op naar het onverwachte

Bij de watersnoodramp in 1953 stonden veel van onze landgenoten met ogen vol ontzetting en onbegrip, hadden nooit gedacht dat zo iets zou kunnen. De leiders in Polen en DDR konden het ook niet bevatten. Wie kent niet de beelden van ongeloof en ontzetting bij de aanslagen op de Twin Towers op 9 november 2001. Mubarrak en Gaddaffi droomden van eeuwige macht en leven en zo zijn er nog vele voorbeelden.  Ook in Europa gaat men er kennelijk van uit dat oude structuren gewoon voort kunnen leven. Dat door het draaien aan wat knoppen en het schuiven met poppetjes het systeem in stand kan blijven. Terugkijkend in tijd en ruimte is zeker dat het zo niet zal gaan. Een miniem iets kan ook het grootste vliegwiel uit balans brengen. Een gebeurtenis waarvan mensen later zullen zeggen dat het wel leek of de tijd stil stond. Dat wat groot is, dus ook een groot Europa, valt met een grote klap in elkaar en de ontstane schade zal enorm zijn.

Nu is er nog een kans om het anders te gaan doen. De weg van kleine eenheden en gemeenschappen die samenwerken. Als er één ten onder gaat, blijven er nog vele andere die goed functioneren. Dán is er hulp en solidariteit mogelijk. Bij de groter dan groot is goed gedachte is het net zo iets als met de Titanic maar dan eentje zonder ook maar één reddingsboot.

17 reacties

  1. Helemaal juist Ben. Mooi geschreven, weg met de technocraten kolonie van schuldslaven. De fik erin! De parasiterende ambtenaren en bankiers, de multinationals en hun lakeien gaan hun Waterloo nog wel beleven. We zijn beroofd, van onze grenzen, cultuur, munt, waardigheid en respect. Met grove leugens en bedrog probeert men de zaak te rekken. Regeringsleiders en centrale bankiers vervangen door de usual suspects en de laatste druppels uit de burger wringen, dat is wat er nu gebeurt. Griekse toestanden in heel Europa is wat ons wacht.

    Haal je geld van de bank, reken alles contant af, koop lokaal geproduceerd, leen niets, koop zo weinig mogelijk en repareer veel beste Biflaten. Dwing ze op de knietjes.

  2. Ik, ongeschoolde zeg het al jaren. Perspectiefloze jeugd. Stelende elite en oliedomme onnozele inwoners. Tijd voor een big bang. Hierna kunnen we weer opbouwen en dan hopelijk zonder parasieten. ( bestuurders, ambtenaren en andere landlopers.) Voor de juiste toekomst voorspelling kom ik toch uit op de Bijbel.

  3. @1, Mooi geschreven houtskool en allemaal een waarheid als koe. We zijn beroofd van onze grenzen en daarmee willen ze ook onze identiteit vernietigen.
    Nederland houdt straks op te bestaan als het aan die landverraders in Den Haag, en een groot deel van het ongeinteresseerde onverschillige volk ligt.
    Wat een treurigheid, terwijl jij en ik ons druk maken over grote maatschappelijke, politieke en culturele dilemma’s zitten deze lieden opgewonden en vol passie naar een voetbalpartijtje op de tv te kijken.
    Ondertussen zijn ze in Brussel allemaal complots aan het smeden tegen het volk.
    Over voetbal gesproken, die sport is net als het wielrennen en alle andere grote sporten tot op het bot verrot en corrupt. Nog erger dan de politiek.
    Ik stel dus vast dat al die gastjes die roepen dat ze de politiek niet volgen vanwege de leugens en bedrog zelf de grootste leugenaars en bedriegers zijn.
    Diezelfde gastjes zitten namelijk volgend jaar met de Tour du Dope weer aan de buis gekluisterd als die junkies weer om de hoofdprijs strijden, die ongetwijfeld een paar jaar later weer ingeleverd kan worden.
    Dat hele circus is in de volle breedte verziekt. Ploegleiders zijn pooiers, ploegartsen zijn dealers, renners junkies.
    Kijk, en dan zeggen ze niet, laat maar zitten het boeit me niet meer.
    Het is dus een excuus en niet een reden om de politiek niet te volgen om je een mening te vormen.
    Dit volk vindt in werkelijkheid corruptie geen halszaak, of het nou in de politiek of in de sport is.
    Als ze maar lol hebben. Nou die lol zal ze snel vergaan, en dan heeft iedereen het gedaan behalve zij.
    Stelletje ongesgoolde hypocrieten.

  4. @4
    Yep vb. Wat is er niet verrot. Sport=geld. Dus ook verrot. De verkoop van Fiat auto’s daalde met 38% in Europa tov 2e kwartaal 2011. Fiat geld daalt straks met 100%. En daarmee is het spel afgelopen. Vooralsnog. Op naar de tweede helft.

  5. Ik lees op dit forum vaak zeer negatieve berichten en maak mij ook zeer veel zorgen over de toekomst.
    Maar deze angstgevoelens hadden de mensen in de jaren 70 en 80 ook als gevolg van de Koude Oorlog, er waren zelfs mensen die schuilkelders onder hun huizen lieten bouwen, gelukkig is het nooit zover gekomen. Maar wat nu als die grote economische klap die telkens hier gepredikt wordt niet komt. En ook is angst nu een goede of een slechte raadgever ?? Ik spaar me onderhand de Jan Tandjes.

  6. @7 RR,
    Is zijn algemeenheid zou ik zeggen dat angst mits gegrond een zinvolle emotie is die ons helpt te overleven.
    Welnu ik ben van mening dat er zeer goede argumenten zijn aan te voeren voor de stelling dat we aan de vooravond staan van een totale inéénstorting van de economie en ik denk zelfs de huidige ‘beschaving’.
    Het is alleen nog zaak deze argumenten in de hoofden van al die dromerige schaapje te planten, zodat de angst kan groeien, en misschien nog zijn nuttige werk kan doen.
    Ik vrees echter dat de argumenten op onvruchtbare grond landen waar alleen Europees onkruid gedijd.
    PS Klinkt voor velen als bangmakerij, maar dat zijn de echte negatievelingen. Voor positievelingen klinkt dit slechts als het wijzen op gevaren. Bij het wijzen op gevaren mag je best een gevoel van urgentie meegeven.
    En laten we wel wezen, het gaat wel ergens over, de beschaving staat op het spel. Niets meer en niet minder.

  7. Ik loop al tientallen jaren over dit te fantaseren, maar dit echt nooit serieus genomen. Zeker ook ivm mijn eigen persoonlijke problemen. Toch krijg ik deze gedachte en zeker met de verwachting dat dit economisch gestuntel niet goed gaat aflopen kriebelt het gewoon en nu harder dan ooit. Een mens vecht altijd voor zijn eigen (over)leven.

    Mijn conclusie is dat je ook kunt vertrekken en in Europa blijven. Europa heeft zelf nog voldoende gebieden waar je kunt vestigen waar je geen last hebt van het stedelijk gedruis en de zogenaamde zombieculuren. (grote steden vol mensen, die denken dat deze crisis zichzelf wel oplost en de kater wel later komt.)

    Ik geloof zelf steeds meer in een vervoersmiddel en dat is een fiets. Dit geeft je vervoer zonder dat je van olie of electra afhankelijk hebt. en kleine gemeenschappen zijn idd het antwoord. En al rondfietsend kan je diverse van deze gemeenschappen ook bezoeken of mensen ontmoeten, die ook zoiets willen.

    Een gemakkelijke weg is het beslist niet. Het doen van een body-suspension [https://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_(body_modification)] met alle mentale / fysieke voorbereiding erom heen is echt een eitje vergeleken om zo een vertrek project goed en met succes uit te voeren. Een vertrek project vergt een giga zware voorbereiding.

    Denken aan perspectieven is mijninziens alleen mogelijk als je de theocratische groeigedachte los kunt laten. Immers oneindige groei om een eindige planeet is onmogelijk. Juist het star vasthouden aan de gtoeigedachte is mijninziens een van de grootste redenen van de verstikkende sfeer hier.

  8. @9, S7P, goed verhaal, eens en om echt los te komen van de obsessie met goei is een SCHOKTHERAPIE nodig. Dat biedt de meeste kans op genezing.

  9. te veel zijn afhakelijk van de overheid.
    1. ambtenaren (overheid, provincie, gemeente, semi nuts etc)
    2. belasting specialisten (kpmg, deloitte etc.)
    3. administrateurs (kpmg, deloite etc)
    3. soldaten, marechausee
    4. politie (ook dieren politie)
    5. gevangenis bewaarders
    6. aow’ers
    7. bijstand gerechtigde
    8. asiel zoekers beglijders
    9. grote bedrijven via allerlei subsidies o.a. ontwikeling samenwerking gelden die in euro’s worden uitgekeerd en dus besteed moeten worden in euro land lees grote bedrijven
    10. politici
    11. etc etc etc.
    12. als je hier niet binnen werkt ben je er wel indirect van afhankelijk. dus ook afhankelijk.

    alleen groep 12 is de groep die het gelag betaald. zorg dat je niet in groep 12 zit. dan is alles okay en rij je een grotere auto dan groep 12 en ga je meer op vakantie als groep 12

  10. @11 Je geest niet in die sfeer hebben kan al heel wat betekeken. Remedie is dus (wederom) opkrassen en wachten totdat de ontnuchtering in de steden vol verslaafden komt. Persoonlijk wens ik voor de grote shocktherapie al clean en op een prettige locatie te zijn. Ik hoef die zombies niet te zien….

    @12
    1) Politie en gevangenbewaarders is grossomodo hetzelfde. Alleen is het werkterrein van een gevangenbewaarder de officiele gevangenis en de andere de grote (half-)open gevangeninrichting, die Nederland heet. 😉

    2) Besef wel dat een steeds complexer, formeler en vervreemderde systeem meer bureaucraten vraagt en meer mensen oplevert, die op welke manier dan ook uit het systeem vallen.

    3) Buiten dat creert dit systeem ook steeds meer werklozen. Immers [s]onze poppies komen uit Afghanistan uuh[/s] electronische gadgets komen uit de Oost Aziatische landen. Net als veel andere werkgelegenheid is uitbesteed en na de huizenbubbel is de bouw en luxe woonlust ook een stuk minder. etc. etc…. Zowel de ouderen als de jongeren komen steeds meer zonder werk te zitten.

    Waanzin handhaven kost eenmaal geld.

  11. Het is een verleidelijk idee om Europa in haar schuldensop te laten gaarkoken en te vertrekken naar opkomende continenten met lange termijn perspectief.

    Ik ben echter wel van mening dat men dan wel over een ‘ overlevingsmentaliteit’ dient te beschikken. Nergens ter wereld zijn namelijk de sociale voorzieningen zo goed geregeld als in Noord-Europa. Lage collegegelden, toeslagen, subsidies, uitkeringen, bijstand etc. Ondanks de crisis is het vangnet nog steeds riant.

    In Azie bijvoorbeeld betekent geen werk geen geld. Je familie is je ‘ sociale uitkering’. In Mexico betaal je voor een gemiddelde hogeschool of uiversiteit 40.000 dollar collegegeld.

    Daar staat tegenover dat de perspectieven in beide landen en continenten goed zijn. Er zijn veel kansen en mogelijkheden, maar dat betekent wel dat avontuurlijke europeanen bereid moeten zijn om het idee van ‘ verzorgd en opgevangen te worden’ geheel moeten loslaten.

    Wie daartoe bereid is, heeft perspectief en kan een kansje wagen.

  12. @15:

    [quote]Ik ben echter wel van mening dat men dan wel over een ‘ overlevingsmentaliteit’ dient te beschikken. Nergens ter wereld zijn namelijk de sociale voorzieningen zo goed geregeld als in Noord-Europa. Lage collegegelden, toeslagen, subsidies, uitkeringen, bijstand etc. Ondanks de crisis is het vangnet nog steeds riant. [/quote]

    Wat dat betreft, zijn de bezuinigingen op uitkeringen en toeslagen maar een luxeprobleem, wanneer ik zie dat er in veel landen helemaal geen uitkeringen bestaan.

    “Je familie is je ‘ sociale uitkering'”, dat is een krachtig wapen tegen individualisme, egoïsme en vereenzaming. Naats je familie zouden kerken en andere particuliere instanties weer bijv. armenhuizen kunnen oprichten waar je als werkloze of arbeidsongeschikte opgevangen kunt worden.

  13. Ik kwam gisteren bij een klant van ongeveer 80 jaar.

    Die vertelde mij over de tijd toen mensen nog een waterbron hadden, en een hout of kolenkachel. Met andere woorden, onafhankelijk waren van de grote energie-water leveranciers….

    We hebben ons afhankelijk laten maken, en nu zijn we de lul.

    Wil je weer onafhankelijk worden. Koop een boerderij met land waar het nog kan.
    En leer jezelf te voorzien van eten drinken onderdak en warmte. Want dat gaat nodig zijn beste vrienden.

    Het huidige kapitalistische systeem is niets anders dan een valstrik gebaseert op gelukkig worden door materialistisch gewin..ook daar wordt op aangestuurd door de elite …de lage drift van afgunst en jalouzie en bezit.

    Je hebt als mens niet veel nodig, maar de media/reklame, bestuurd door de elite probeert ons gek te maken, enkel voor hun eigen winst.

    Europa en ook de rest van de wereld zou eigenlijk een netwerk moeten zijn van groepen zelfvoorzienende mensen.
    Maar ja…..dan is de macht verdeeld he. En dat wil de elite niet…en daarom willen ze centralisatie. En zo gaat dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: