Europa, Poetin, en het gebroken geweertje

75

Nooit meer oorlog is dé doctrine van de Europese leiders en overige EU-bonzen. De euro, elk verdrag, elke afspraak, elk niet nakomen van een afspraak worden direct of indirect opgehangen aan het schrikbeeld van miljoenen doden. Angela Merkel: “De geschiedenis leert ons dat landen die een gemeenschappelijke munt hebben geen oorlog met elkaar voeren.” EU-president Herman van Rompuy: Met de euro valt de Unie, en daarmee de grootste garantie op vrede.” Nooit meer oorlog een prachtige en edele slogan om de democratie in Europa buiten spel te zetten én net te doen of de wereld niet groter is dan dat kleine groepje landen waarvan de leiders voortdurend praten en overleggen, interpreteren en herinterpreteren, zich van regels en afspraken feitelijk gezien niets aantrekken. Europa dé veilige haven in een woelige zee!?

poetin rusland

Liever dood dan krijgsgevangene van de Russen

Wie de documentaires ziet over de afloop van WOII. Boekverslagen leest over de val van bijvoorbeeld Berlijn, die krijgt telkens weer het zelfde beeld. Voor de Duitse soldaten leek er niets ergers dan gevangen genomen te worden door de Russen. Oog om oog tand om tand. In de jaren na de bevrijding werd bekend dat de optrekkende Russen een gigantisch spoor van verkrachte vrouwen achter zich hadden gelaten. Duits of niet Duits had daarbij geen enkel onderscheid gemaakt.

We zijn veilig dus…..

Om de vrede te bewaren mogen er geen al te grote economische verschillen zijn tussen de EU-landen. Het gevolg van deze opstelling is een enorm vertakt subsidie- en premiestelsel. Honderden miljoenen Euro’s schuiven daarbij dagelijks door heel Europa. De behoefte aan geld en nog meer geld is onuitputtelijk. Vanwege die behoefte aan geld en het zogenaamde wegvallen van de oorlogsdreiging hebben de EU-landen al vele jaren flink bezuinigd op de krijgsmacht. Feitelijk gezien heeft geen enkel Europees land nog een echt leger. Ook van de slagzin “Samen sterk”, één Europese defensiemacht is niets terechtgekomen. Voor één defensiemacht moet je immers ook een gezamenlijk beleid voeren over het buitenland, over samenwerking met de VS, de NAVO en nog zo heel veel meer. En… als je al een gezamenlijk leger zou hebben, wie zou het dan aan moeten voeren, wie zou het voor het zeggen hebben? Ziet u het al voor zich? Fransen, Britten en Duitsers in één vat. Kikkers die alle kanten op springen!

Europa is boos op president Poetin

Al die mooie gedachten en verhalen blijken de afgelopen weken knap waardeloos, als zich een speler op het wereldtoneel meldt die niets heeft met die prachtige Europese gedachten van vrede en nooit meer oorlog. President Poetin trekt al heel lang zijn eigen plan en zou maar al te graag de vroegere Sovjet-Unie in ere hersteld zien. Met de politieke omwenteling van de afgelopen weken keerde Oekraïne Rusland de rug toe. Poetin accepteert die machtswisseling niet en zoekt naar breekijzers, waarbij het schiereiland, De Krim, als speelbal dient.

Europa en de VS vinden Poetins optreden maar niets. Het brengt onzekerheid en economische instabiliteit. Europa wordt ineens met de neus op de feiten gedrukt. Poetin heeft in vergelijk met de EU een behoorlijk groot leger. Europa is voor 60% van zijn gas import aangewezen op Rusland. Met name Duitsland is meer dan afhankelijk. Als president Poetin de gaskraan dichtdraait dan wordt het in de BRD heel erg koud, want voorraad is er niet.

De andere wereld

Europa had het zich zo mooi uitgedacht. Altijd vrede. Geen leger meer. Praten en overleggen als ultiem middel. In de echte wereld is macht, geweld, dreiging en intimidatie echter nooit weggeweest. Machtshebbers als Poetin laten zich niet snel bang maken hanteren nog steeds het oog om oog en tand om tand principe. Europa is als een watje, een praatclub van voornamelijk heren. In en wereld met toenemende economische instabiliteit hebben watjes geen lang leven. Het ligt in de natuur van een buldog om een buldog te zijn. Wie dat principe vergeet of terzijde schuift die komt er opeen bepaald moment vanzelf achter. Maar dan is het te laat.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie