Europa wil de waarheid niet zien

27

Ondank alle inspanningen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande zal het bereikte akkoord in Minsk het papier waarop het geschreven staat niet waard zijn. In feite waren de onderhandelingen een schaamteloze vertoning van Russische zijde. Putin heeft tot nu toe bij hoog en bij laag beweerd niets met de pro-Russische separatisten in de Oekraïne van doen te hebben. Maar waarom zat hij dan in Minsk aan de onderhandelingstafel en niet een vertegenwoordiger van de separatisten? Vandaag, nog geen etmaal na het nieuwe bestandsakkoord begint Rusland al afstand te nemen. Het Kremlin noemt de uitvoering van het Minsk-akkoord ‘niet onze zaak’. De separatisten hebben eveneens te kennen gegeven zich niet aan het bestand te willen houden.

poetin rusland

Europa wil de waarheid niet zien

In de nacht dat de onderhandelingen met de Russische president plaats vonden hebben onafhankelijke getuigen minimaal 50 Russische tanks en 40 stuks zware artillerie de Russisch-Oekraïense grens zien passeren, evenals 350 Russische militairen. Eerder zijn via de zogenaamde hulpkonvooien Russische wapens en manschappen de grens overgebracht.

Cynischer kan het machtsspel door Putin niet gespeeld worden. Onderhandelen en tegelijkertijd wapens naar de pro-Russische separatisten sturen. Een wapenstilstand afdwingen die pas 72 uur na het gesloten akkoord in werking zal treden. Hoe verzin je het. De man die openlijk spreekt over Noworossija.

De westerse wereld laat zich compleet voor de gek houden door Putin. Dat staakt het vuren zal, als het er al van komt, niet lang duren en dan begint de strijd opnieuw. Putin weet dat het westen bang is voor een confrontatie en maakt daar schaamteloos gebruik van. Zo heeft hij de Krim verleden jaar veroverd en zo zal hij ook het oostelijk deel van Oekraïne via de separatisten in zijn bezit krijgen. Het lijkt wel of Europa de waarheid niet wil zien.

Het uiteindelijke doel is Oekraïne als land destabiliseren. Rusland is militair de belangrijkste factor in de Oekraïense oorlog. In de Noordwestelijke Russische stad Pskow, vlak bij de grens met Estland zijn vorige week de lijken begraven van Russische parachutisten die bij gevechten in de Oekraïne om het leven zijn gekomen. De familie van de gesneuvelde soldaten worden monddood gemaakt. De begrafenissen vallen onder het Russische staatsgeheim.

Putin moet koekje van eigen deeg krijgen

Putin is op een kinderlijke maar gevaarlijke manier bezig het westen uit te dagen. Niet alleen door annexatie van de Krim en het ontketenen van een oorlog in de Oekraïne, maar ook door middel van het kat-en-muisspel dat de Russische luchtmacht met het westen speelt. Russische langeafstandbommenwerpers die hun transponders uitzetten en een gevaar voor de burgerluchtvaart vormen. Demonstratief maritiem vertoon in het Kanaal en rond de Baltische staten. Het schenden van de territoriale wateren van Zweden en de incidenten waarbij NATO jachtvliegtuigen Russische gevechtsvliegtuigen naar de uitgang begeleiden zijn niet meer te tellen.

De economische sancties van het westen maken op Putin weinig indruk. De erbarmelijke staat van de Russische economie is, in zijn optiek, de schuld van het westen en zorgt voor nog meer steun voor Putin. Hij heeft zijn handen vrij. De binnenlandse media zijn monddood gemaakt en de propagandaoorlog die in Rusland gevoerd wordt is ronduit schaamteloos. Ook op de westerse internetfora zijn Russische propaganda-activisten bijzonder actief.

Merkel & Co hebben te kennen gegeven dat Europa het conflict diplomatiek wil oplossen. Andere mogelijkheden, behoudens de economische sancties, zijn er niet. De bewapeningsoptie mag en kan niet. Dat is vreemd, zeker tegenover een machofiguur als Putin. De vrede tijdens de Koude Oorlog kon alleen bestaan vanwege een militair machtsevenwicht tussen het Warschau Pact en de NATO. Niet voor niets is het bekende gezegde ‘Wie de vrede lief heeft bewapent zich voor oorlog’.

Een appeasement houding tegenover het Rusland van Putin werkt averechts. Putin, met zijn primitieve instelling, kan alleen gestopt worden wanneer hij een koekje van eigen deeg krijgt. Het westen mag best de spierballen laten rollen, dat is de beste remedie om een werkelijk toekomstige oorlog te vermijden. Immers, wanneer een roofdier bloed ruikt en proeft is het niet meer tegen te houden. Ook Putin zal bij verdere successen overmoedig kunnen worden en dan zijn de poppen pas echt aan het dansen.

Joost de Weter, via Opinieplatform Citareg