Zojuist hebben de Europese regeringsleiders besloten om het Europese Stabiliteits mechanisme tot een permanent hulpfonds voor problematische staatschulden te maken en dat fonds meteen ook substantieel uit te breiden: een veelkoppig monster. Vanaf  2013 komt een totaalbedrag van 750 miljard euro ter beschikking (dat was al bekend), waarvan 500 miljard daadwerkelijk besteed kan worden (dat is aanzienlijk meer dan gepland).

Aan de ene kant is dit goed nieuws. Want Europa laat andermaal zien dat het bij elkaar wil -en zal- blijven, koste wat het kost. Aan de andere kant is het slecht nieuws. Onmiddellijk na het bekend worden van het nieuws namen de speculaties over de noodzaak van het fonds toe, met name richting de precaire situatie waarin ook andere lidstaten dan alleen Griekenland zich bevinden. Kan het zijn dat de Europese regeringsleiders het fonds op voorhand hebben uitgebreid, juist omdat ze op korte termijn nieuwe probleemkandidaten verwachten?

Als de uitbreiding inderdaad daaruit verklaard en verantwoord kan worden, doemt onmiddellijk de vraag op om welke problemen het dan gaat en wat de omvang van die problemen zijn. Telkens weer stel ik vast dat het totaalplaatje (en een totaalbeoordeling) ontbreekt en dat ondermijnt het toch al tanende vertrouwen in de politiek. Ligt daar iemand van wakker? Door de crisis krijgt onze democratie een heel ander karakter. Die van ‘luisteren als het moet, praten als het mag’

Zoals vanouds reageren de beurzen euforisch. Zelf zou ik – cynisch als ik nu even ben-ook heel blij zijn als het financiële risico dat ik als persoon loop, overgenomen werd door een ander en ik niet hoef na te denken –in ieder geval niet al te lang- over de vraag of die ander dat risico wel kan dragen. Voor de financiële sector is het blijkbaar een heerlijk idee dat eventuele winsten in eigen zak terecht blijven komen, terwijl de verliezen gesocialiseerd worden. Tel hierbij op dat er nog geen enkele openheid is over de gezondheid van de Europese financiële sector en het is geen wonder dat het publiek afhaakt. Lees op RTL Z het hele artikel van René Tissen.

8 reacties

  1. Dit doet mijn denken aan krampachtig vasthouden aan een mislukt project, waarbij men het falen niet mag laten tonen en dus alles op alles wordt gezet om de big fail zo lang mogelijk te verbloemen. En dit soort onlogische excersities mogen tonnen met geld kosten. M.a.w. de EMU heeft alle kenmerken van een prestige object. – Les 1. Twijfel juist aan alles waar niet aan getwijfeld mag worden…..

    Het risico is idd levensgroot dat men met verdere niet democratische machtsconcentraties de boel alsnog willen laten functioneren, maar dit zal ook een Big Fail blijken. Ik vrees dat alle nieuwe oplossingen weinig goeds voortbrengen en 2 oude gevolgen met zich meebrengen. De burger mag gaan ophoesten voor het instant houden van de consensus en de burgerlijke vrijheden en de invloed in de politiek neemt steeds verder af om zo het overleven mogelijk te maken. M.a.w. de democratie wordt steeds verder uitgehold. En dit kunnen we rustig fascistisch normen. (fascisme is heel iets anders dan nazisme als mensen direct aan dit moge denken.)

    Het steunfonds is ook een fiasco en men tracht alleen maar te verbloemen dat failliete staten failliet zijn. Denk maar aan Griekenland en ierland die ook aangegeven heeft dat ze binnen 3 jaar moeten gaan herstructureren. En ondertussen moge de bevolking van die landen verarmen voor de bankkleunen en mag de rest de risico’s gaan dragen voor het steunfonds. Er is mijninziens maar een echte oplossing en dat is herstructureren (of een IJslandje doen).

    Ondertussen zijn parlementair rechts gelukkig met dit neoliberale circus en parlementair links kennelijk ook. (Waarom is me als linkse kiezer nog steeds niet duidelijk….) Dus dit zal uiteindelijk ver-rechtse en nationaal georienteerde partijen aan de macht brengen, die de Europese bevolkingen tegenelkaar uitspelen en als er het op aan komt geen enkele ruggegraat hebben. (Zie Finn Geal, Echte Finnen, maar ook de PVV.) Het opnieuw opkomen van ver links hoe ver weg dit nu ook lijkt behoort ook tot de serieuze mogelijkheden.

    Maar sowieso is deze neoliberale , economisch globalistische EU geen oplossing. Er moeten dus weer schotten komen tussen de landen, die voorkomt dat financiele instanties/bedrijven machtiger worden dan staten en dat de omvang van financiele organisaties niet over de grenzen mag en particuliere bank geen verzekeringspoot, en ook geen zakenbank poot heeft. Zo voorkom je gerommel. Sowieso vind ik uit duurzaamheids overwegingen dat we naar een regionale(re) economie moeten en wat mij betreft ga ik voor een Europa van de regio’s.

    —–
    Support the global insurrection against bank[b]st[/b]er occupation.

  2. Serge:
    Eens: lang verhaal kort:
    1: Griekenland bliksemafleider van de werkelijke problemen.
    2: Als Portugal Spanje italië Ierland volgen hebben we pas echt een probleem en een default van Europa en depressie zal volgen
    3: Alle geldstromen gaan nie naar Griekenland zaols we allemaal weten maar naar banken.
    4: banken hebben 1 a 2 jaar nodig om te herfinancieren op deze 5 landen
    5: daarna kunnen ze allemaal door het ijs zakken en terug naar de initiële valuta
    6: dat is ook goed, zullen moeten devalueren in die valuta en hun export komt op gang.

    Slotconclusie: als we het voor het sentiment van de beursen weten te beperken tot Griekenland en net doen alsof we willen helpen en iedereen trapt daarin gaat het hele spelletje lukken:
    alles geherfinancieerd, zwakke landen worden gedumpt en mogen het zelf uitzoeken en de eurolanden worden gevormd door de sterke economieën.
    Hopen dat dat gaat lukken: eens?

  3. @2 Ronfin

    1) Klopt daar ben ik het zeker mee eens. Natuurlijk volgen Ierland, Spanje, Portugal, Italie, Belgie en hierna nog meer landen.
    2) Klopt. Ierland heeft ook al aangekondigd binnen 3 jaar te willen herstructureren. – Ook de US staat er niet goed voor en China heeft ook een huizenbubbel. Het is serieus mogelijk dat alle valuta inelkaar storten of dat alle financiele tegoeden wegvallen. Deze crisis is niet oplosbaar.
    3) Is bekend.
    4) Hoe het precies met de banken zit weet ik niet, maar dit zal zeker zeer heftige consequenties hebben.
    5) Dat de Euro onhoudbaar is klopt, maar ik wil er op wijzen dat zelfs de financieel gezonde landen een enorme schuldenproblemen hebben. Kijk maar naar onze NL hypotheek bubbel. Er is een wereldwijde herstructurering nodig en waar heel het systeem op piramide constructies is gebaseerd zullen veel tegoeden voor de sneeuw wegvliegen. Ik wijs naar mijn artikel over het pensioen van afgelopen vrijdag. In de US had men tot de jaren 70 de Glass Steagel act, die verbood dat financiele instellingen zich over meer staten en meerdere werkdomeinen konden verspreiden. Dit is de belangrijkste beveiliging tegen dit soort ongelukken, die we nu hebben. Aan mondiaal denken is niets mis, maar economisch globalisme en liberalisering van de wereld markt werkt niet.

    6) Devalueren is in ieder geval met de Euro niet mogelijk. Ik denk dat de Euro zeker niet kan met zoveel verschillende economiën.

    Ik heb nergens gezegd landen of mensen te laten stikken en daar ben ik het ook niet mee eens. Ik denk zeker dat de Euro een slechte werking heeft gehad op de zwakkere landen het zal veel moeite kosten om hun economiën weer op te bouwen. Ik denk dat gezien de problemen met de duurzaamheid dat zoveel mogelijk regionaal gefabriceerd en geconsumeerd dient te worden ipv alles over heel de wereld aanslepen.

    Regionalisme is geen nationalisme en sluit samenwerking niet uit, maar streeft wel naar een regionaal zelfvoorzienende economie, die duurzaam, rechtvaardig en menselijk is. En ik ben zeker voor allerlei culturele en sociale uitwisselingsprogramma’s, maar het gaat mij om het principe lokaal produceren, lokaal consumeren.
    Dit proces is ook niet binnen een paar jaar rond en pak er rustig 30 a 40 jaar voor. En dit met beleid en verstand invoeren , want het is een investering voor de toekomst, waarin energie en materielen een stuk schaarser zijn en economische groei een illusie.

    Het feit dat ik tegen het steunfonds ben wil niet zeggen dat ik vind dat we die landen moeten laten vallen. Ze zijn het beste geholpen met een goed opgezette en goed doorgesproken herstructuratie actie en dan kijken hoe de economie van die landen weer op de rails kan. En ik denk dat er wereldwijd geherstructureerd moet worden.

    Dit is slecht nieuws voor de pensioenvoorziening, maar ik ben van mening dat het leed nu al geschied is en we nu alleen de schade nog zo veel mogelijk kunnen proberen te beperken en (collectieve) pensioenvoorzieningen een hoge prioriteit te geven in terugbetalingen.

  4. Gisteravond was er op Eenvandaag een reportage uit Griekenland over mensen met een baan die niet meer kunnen rondkomen. Griekenland is echt sterk aan het verarmen. Gaat Nederland ook zo sterk verwarmen als Griekenland?

  5. Serge
    5) NL hypotheek bubbel is inderdaad naar mijn mening HET probleem waar wij op dit moment mee te kampen hebben. Voor het overige is het op dit moment zo slecht nog niet, los van inderdaad de pensioenvoorziening op de korte en langere termijn. Maar of 70% over tien jaar echt niet te realiseren valt waag ik te betwijfelen, tenzij een depressie ons deel zal zijn.
    6) Met devalueren bedoelde ik de drachme, denk echt dat dat op termijn de enige redding is voor de grieken, in deze huidige situatie is er voor die mensen niets te bereiken.
    “stikken” weet dat je dat nergens gezegd hebt, sorry, bedoel dat het geen optie is o.a. dit land op een bepaald moment nog deel uit te laten maken van de eurolanden.

  6. M
    Nee, dat gaat niet gebeuren, zolang DE en FR niet tenonder gaan, hier in het bijzonder DE, aangezien wij v.w.b. onze economie voor een zeer groot deel van hen afhankelijk zijn. Mochten deze lande tenonder gaan, en laten we dat niet hopen: staat WO3 voor de deur.
    Gelukkig op dit moment geen enkele aanleiding dat te denken.

  7. @5-6 Ronfin

    De NL huizenbubbel is een groot probleem en in combinatie met een nieuwe vette recessie kan die NL in een Ierland veranderen.

    Ik heb zo ook mijn scepsis over de pensioenbeloften. Ik denk dat nu al pensioenen een vette aderlating moeten laten, maar als er idd een depressie uitbreekt blijft er nauwelijks meer van over. Zie ook mijn artikel over pensioenen een aantal items verder onder.

    Als Griekenland uit de Euro stapt en gaat devalueren en defaulten (IJslandje spelen) zijn de banken zeker hun geld kwijt, terwijl bij een herstructuratie wel een (aanzienlijk) deel terug betaald wordt. Herstructureren moet weldegelijk overwogen worden. Hoe sneller het gebeurt hoe meer de banken terug zien.

    Overigens nog een selant detailtje waarom de EU niet wil herstructureren of defaulten. Nee niet op D en F, want de banken hebben namelijk CDO’s afgesloten met JP Morgan, dus als Griekenland default is JP Morgan / US de pineut. Althans volgens het programma van Max Keiser. http://rt.com/programs/keiser-report/keiser-herbert-debt-greece/
    Als JP Morgan eraan gaat is de Dollar ook voltooid verleden tijd en dat ik een recept voor serieuze heibel.

    Van het alleen defaulten van Griekenland gaan D en F niet ten onder netzomin dat NL en UK ten onder zijn gegaan van IJsland, maar als Griekenland default volgt wel de rest. En als er geherstructureerd wordt volgt ook de rest, maar dan wordt er wel een deel terug betaald. Ik denk alleen dat Griekenland niet alles kan terug betalen en ditto voor andere landen. Ierland heeft aangegeven binnen 3 jaar te willen herstructureren.

    Ik denk zelf dat er de komende jaren toch nog zeer onzalige gevolgen zullen plaatsvinden omtrent de herstructureringen. Heibel wil nog idd geen WO III betekenen . En ik denk ook niet dat kabinet Rutte 1 zijn belofte van 8 jaar bezuinigen en dan zijn we weer gezond waar kan maken.

  8. Serge
    eens, echter 1 ding:
    Dat geld van Griekenland gaat niemand meer terug zien, in geen enkel scenario.
    Dus het gaat niet niet aan / niet nodig te praten over defaulten, dat komt toch wel.
    Het is zaak dit zo lang mogelijk uit te stellen.
    Na herstructuring (deels) terugbetaling van schulden? hoe?
    Banken herstructeren hun schuldpositie: in het geval van Griekenland: geheel afboeken.
    au! dat doet, met name de ECB ,veel pijn maar is onoverkomelijk.
    Zolang banken / overheden maar -beter wetend- blijven zeggen dat het daarmee allemaal is opgelost en we weten dat een jaar of twee vol te houden heeft iedereen voldoende tijd de relevante voorzieningen te treffen.
    M.b.t jouw slotzin: ben bang dat je daar 100% gelijk hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: