Europees Parlement: Nederland is belastingparadijs

7

Paradijzen worden op aarde steeds schaarser. Als ze nog ergens bestaan tenminste. En als je al denkt er een gevonden te hebben, moet dit nog dringend schoongemaakt worden. Letterlijk. Ook Nederland dient dringend grote schoonmaak te houden maar dan van een heel andere aard. We moeten stoppen met belastingontduiking te faciliteren. Aldus het Europees Parlement, dat ons land op de zwarte lijst plaatst. Nederland is hiermee officieel als paradijs benoemd, maar dan wel voor sjoemelaars nationaal en internationaal. Wake up call!

Van ontwijking en ontduiking tot misdaad

Niet alleen Nederland wordt de wacht aangezet. Ook België, Cyprus, Hongarije, Ierland, Luxemburg en Malta krijgen dezelfde twijfelachtige eer. Van tezamen op de lijst van belastingparadijzen te staan. De EU kijkt in eigen boezem en dat is nooit slecht. Een speciale task force met de naam TAX3 hield zich sinds maart 2018 met een onderzoek bezig. En wel ‘over de problematiek van financiële misdaad, belastingontduiking en belastingontwijking. De aanleiding om de commissie in te stellen, zijn de verschillende onthullingen van de afgelopen jaren, zoals de Panama Papers en de Paradise Papers.’ Voeg daaraan toe de verschillende keren dat Nederlandse banken in opspraak zijn gekomen in dubieuze financiële zaken. En veroordeeld werden zelfs. Een belangrijk boek rond de materie, Moneyland, is recent nog op Biflatie besproken. Zo komt Boontje maar weer eens om zijn loontje.

Waarschuwingen

Verschillende andere EU landen krijgen bij deze letterlijk nog waarschuwingen vanwege genoemde parlementaire commissie, TAX3. Dat zijn dan Denemarken, Finland, Ierland en Zweden. Zij worden zwaar bekritiseerd ‘omdat zij zich blijven verzetten tegen de belasting op digitale diensten.’

Laksheid vanwege Nederlandse regering

Een gedoogbeleid zou je het haast kunnen noemen. En dan niet wat betreft het gebruik van verdovende substanties maar van een heel andere aard. ‘De commissie concludeert onder meer dat er een gebrek aan politieke wil is om de problemen aan te pakken. “Burgers verdienen beter”, zegt voorzitter Petr Jezek hierover in een persconferentie.’ De Commissie beveelt verder aan dat er binnen de EU een zogenaamde ‘antiwitwaswaakhond’ moet komen. En binnen de Verenigde Naties idem dito. (We waren persoonlijk weer zo naïef te denken dat zo’n orgaan ter controle reeds lang bestond, tjonge jonge…)