Europees Parlement shutdown?

euEC voorzitter Barroso komt met een onplezierige (voor Europa-adepten toch) verrassing : na 15 november is het geld op! Dit roept herinneringen op aan recente Amerikaanse toestanden van een government shutdown.  Europees Parlementslid Gerbrandy van D66 had hiervoor nochtans gewaarschuwd op zijn blog :

“Nederland speelt glansrijk de rol van Ted Cruz in een Europese variant op de Tea Party, die verder uit Zweden, Finland en het Verenigd Koninkrijk bestaat. Wat gebeurt er? De EU moet voor het einde van het jaar de lange termijnbegroting tot 2020 vaststellen. Daarover wordt nu al twee jaar onderhandeld. Raad (lidstaten) en Europees Parlement zijn het bijna eens. Probleem is nog de begroting van 2013, het laatste jaar van de huidige meerjarenbegroting, waar een tekort van 11,2 miljard euro is ontstaan. Eerder dit jaar werd 7,3 miljard door de lidstaten beschikbaar gesteld. Nu moet de laatste 3,9 miljard euro worden overgemaakt. Kwestie van betrouwbare overheid, op ieder niveau.

De reden voor dat gat ligt bij de lidstaten die elk jaar opnieuw de betalingsverplichtingen ver onder de Commissie ramingen vastzet.  Dat moet opgelost, voordat het Parlement met de hele begroting tot 2020 kan instemmen. Het tekort bestaat uit betalingen die gedaan moeten worden aan bedrijven en instellingen die projecten in de lidstaten hebben uitgevoerd. Die opdrachten zijn eerder goedgekeurd, ook door de lidstaten, dus de rekening moét simpelweg betaald worden. Datzelfde zouden partijen als VVD, SP en de PVV op hoge toon eisen als het Nederlandse gemeenten, provincies en bedrijven zou betreffen. Maar voor een Europese rekening zou dat niet gelden?

De Ted Cruz-mentaliteit van Nederland en zijn Tea Party-kompanen resulteert  misschien in een Europese shut down. De klok tikt door. Vandaag hadden de Ministers van Financiën 3,9 miljard beschikbaar moeten stellen, zodat het Parlement volgende week eindelijk de nieuwe meerjarenbegroting had goed kunnen keuren die in 2014 ingaat. Het is niet gebeurd, en de vraag is hoe lang Nederland dit wil volhouden. Dit lijkt allemaal met goedvinden van de Tweede Kamer te gebeuren. Die ‘geld-over-de-balk-smijters’ in Brussel zouden maar eens een lesje geleerd moeten worden. Net als de Tea Party, zie je hier blindheid voor de realiteit door politieke dogmatiek. De dogmatiek dat iedere Europese betaling er één te veel is. Ik hoop dat het Binnenhof niet tot dat niveau afdaalt”.

Sterk dalende populariteit

D66 is duidelijk pro Europa, ieder zijn mening en opvatting.  Nu is de populariteit van ons werelddeel intern al jaren aan ’t dalen tot een historisch dieptepunt :

“Uit de meest recente Eurobarometer-peilingen blijkt dat het vertrouwen in de EU tot een historisch dieptepunt is gezakt: 60 procent van de Europeanen zou inmiddels geneigd zijn de EU te wantrouwen. Volgens de European Council on Foreign Relations (ECFR), een pan-Europese denktank, is het vooral tekenend dat het vertrouwen in het Europese project sinds de crisis in heel Europa afneemt.

Waar Groot-Brittannië vroeger de euro-sceptische vreemde eend in de bijt leek, hebben de vier grootste landen uit de eurozone inmiddels minder vertrouwen in de EU dan Groot-Brittannië in 2007 had”.

Waar met Europa naartoe? Vooruit…of achteruit, alles terugdraaien? Dit laatste zien wij niet echt gebeuren, praktisch.  Op naar een interne crisis dan misschien?

De eurosceptici

Marine Le Pen, the leader of France’s far-Right National Front, is travelling to the Netherlands to discuss establishing a pan-European eurosceptic movement.  Ms Le Pen hopes to reach an agreement with her Dutch counterpart, far-Right   leader Geert Wilders.  ‘The National Front and the PVV could make the europhile elite sing a   different tune,’ said Mr Wilders, speaking on Dutch television this   week. ‘We want to do whatever we can to turn the forthcoming European   elections into a Europe-wide electoral landslide against Brussels.’

Ms Le Pen will travel to the Netherlands next month, at the invitation of Mr Wilders, who leads the Freedom Party   (PVV).

The pair are scheduled to talk about the possibility of creating a far-Right parliamentary grouping after the May 2014 European elections, with other   possible recruits including the Northern League in Italy, the Austrian   Freedom Party, Vlaams Belang in Belgium and the eurosceptic Democratic Party   in Sweden.

Ms Le Pen recently told the Dutch newspaper NRC Handelsblad that an  alliance with the PVV would be useful electorally, adding: ‘It is   important to show the voters that we are not isolated. That there are   similar, patriotic movements active in every European country.’

De eurosceptici verenigen zich duidelijk.  En u, heeft u een standpunt in deze? Laat het ons vooral weten…

 

7 reacties

 1. ik heb net als de meeste burgers niets tegen europese samenwerking. Een EEG manier van samenwerken. ook heb ik niets tegen een muntunie van landen die qua financiele structuur gelijkwaardig zijn (nederland /belgie /duitsland /oostenrijk /denemarken /zweden /finland) maar datgene wat de EU nu is en de toekomstvisie van de huidige EU werkt niet, het is als het trekken aan een dood paard. De problemen die nu spelen zullen verergeren als op dezelfde of verdergaande structuur wordt doorgewerkt.Het enige wat de impasse kan doorbreken is terug naar een EEG aangevuld met meerdere muntunies tussen landen die gelijkwaardig zijn.

  wat een komisch gevolg van de EU is dat Finnen/Nederlander/Fransen/Grieken toch daadwerkelijk iets hebben wat ze bindt; de gezamenlijke wens van een eigen identiteit en het recht op zelfbeschikking zonder Brussel.

  Weg met de huidige vorm van de EU, terug naar een confederatie van staten met eigen soevereiniteit.

 2. En wat voor gevolgen zal deze shutdown hebben voor het kabinet, provincies en de gemeentes? En wat voor gevolgen moet deze shutdown wel hebben voor de werkgelegenheid en het bedrijfsleven?

 3. Wat zou het een zegen zijn, als de Eurocraten in Brussel vastlopen!
  Maar er zal wel weer worden bijgelapt.
  Die domme nederlanders betalen wel weer.
  ’t Zou overigens een leuke geste zijn van alle D666 stemmers als zij het tekort van hun favoriete club uit eigen zak zouden betalen!

 4. Precies Peter.
  Of, als ze al die PleuroParlementarier, hun bankrekeningen reduceren naar max € 5000,00 .
  Iedereen, die niet volslagen lazerus is, begrijpt dit toch.
  Die zelf verrijkende poppenkast, is toch al jaren niet meer geloofwaardig.

 5. EU 0015/2013
  SCHRIFTELIJKE VERKLARING
  ingediend overeenkomstig artikel 123 van het Reglement
  over de gevaren van nationalisme, antisemitisme en andere vormen van etnische intolerantie van de zijde van bewegingen tegen het Europese project
  Boris Zala (S&D), El

  De EU is nu bezig om alle kritiek op de EU te verbieden en gelijk te stellen aan fascisme.

  Eerst worden we in de economische afgrond gestort met de Euro, de eruo rente is zo laag dat onze pensioenfondsen kraken, we worden opgezadeld met onzin wetgeving en vervolgens mag de Europese burger geen kritiek meer hebben. Doet mij denken aan 1 volk, 1 rijk,
  1 ……. Het is heel erg oppassen met deze zeer ondemocratisch organisatie.

 6. “Het is heel erg oppassen met deze zeer ondemocratisch organisatie.”

  Je begrijpt natuurlijk wel dat dit allemaal gebeurt met de goedkeuring van het democratisch gekozen pvda/vvd kabinet.

  “Democratie” is idd volksverlakkerij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.