Europese bazooka op halve kracht verder

11

Afgelopen week is de kredietstatus van negen landen in de eurozone afgewaardeerd door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard and Poor’s (S&P). De European Financial Stability Facility (EFSF), ofwel het Europese noodfonds, heeft door deze afwaarding een flinke deuk opgelopen. Frankrijk en Oostenrijk, die hun triple A status hebben verloren door de downgrade, staan samen namelijk voor 40% garant voor de totale inhoud van het noodfonds, zo is hier te lezen.

Er is nog niet bekend hoe er binnen Europa met deze situatie zal worden omgegaan, maar er is wel duidelijk dat S&P meer onderzoek gaat doen naar de consequenties voor het financiële stabiliteitsfonds. Zo stabiel blijkt het ESFS dus achteraf niet te zijn. Op de website van Reuters is het volgende te lezen: ‘We are in the process of evaluating what the impact of the sovereign downgrades is on those institutions and we will publish our opinion very shortly.‘ Het ESFS werd in mei 2010 opgericht om Ierland en Portugal van een bailout te voorzien. In totaal is er 440 miljard euro beschikbaar om de eurocrisis te bestrijden.

Fitch, een andere Amerikaanse rating agency, heeft eerder ook al aangegeven dat er snel dingen moeten veranderen aan het Europese noodfonds. Bij Fitch willen ze dat het EFSF wordt omgebouwd tot een bank, zodat het fonds op deze manier ook geld van de Europese Centrale bank kan lenen. Hierdoor kan het noodfonds enorm worden vergroot.

Er wordt momenteel al gewerkt aan een vervanger van het EFSF. Dit moet het European Stability Mechanism (ESM) worden. Dit financieel mechanisme moet in juli 2012 in werking tredenen  zal waarschijnlijk een half biljoen euro aan vermogen hebben om de boel onder controle te houden. Lees ook: Eurozone determined to keep EFSF AAA rating.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.