Europese Commissie verlaagt groeiverwachting /Invloed van een eventuele Brexit

4

De Commissie verwacht dat de groei van de Europese economie in 2020 nog iets lager zal uitvallen. Geen 1,5 procent maar 1,4. Voor 2019 zou de economie wel met 1,2 procent in omvang toenemen. De uitschieters naar boven zijn Polen, Roemenië, Ierland en Malta met drie tot vier procent. Achterblijver is Italië. Maar we zitten hier als Europeanen allemaal samen in, dus kunnen we best solidair zijn. Ons idee. Twee problemen dienen zich aan: de maakindustrie gaat achteruit. Wat door de handelsbelemmeringen en internationale onzekerheid zou komen. En het eventuele vertrek uit de EU van Groot-Brittannië werpt een vanzelfsprekende schaduw over elke prognose.

Afbeelding van Capri23auto via Pixabay 

Brexit gevolgen

Maakindustrie is dat deel van de industrie dat materialen tot nieuwe producten verwerkt. Deze tak wordt soms ook discrete industrie of discrete productie genoemd en onderscheidt zich van de procesindustrie. Wat de Brexit (of Bremain?) betreft neemt een aantal bedrijven nu al zijn voorzorgen. Zoals BMW dat zijn productie weghaalt uit het VK. ‘Ford kondigde onlangs aan een fabriek in Bridgend te sluiten, waardoor zeventienhonderd banen op het spel staan.’ Honda, Jaguar Land Rover, Nissan en Toyota doen hetzelfde. Zo het VK inderdaad tot een exit besluit tegen 31 oktober 2019, zal het zich dit economisch nog wreed lang beklagen.

Europese autoindustrie in moeilijkheden

‘3 miljoen Europeanen vrezen voor hun job in de auto-industrie. Wat doet de politiek?’ vraagt nl.express.live. Het specifieke probleem dat hier wordt aangekaart is de overgang naar electrisch aangedreven motoren. Het zal niet voor morgen zijn, maar het is wel een trend die is ingezet en hoogstwaarschijnlijk ook definitief. Electrische voertuigen hebben minder onderdelen nodig en vergen minder onderhoud, aldus Bloomberg. Dit feit, plus de internationale handelsspanningen, plus een nakende Brixit, plus zowiezo overproductie…inderdaad werk genoeg voor onze gekozen politici! Wij persoonlijk behoren niét tot die goegemeente die meent dat politici allemaal zakkenvullers zijn. Van ons mogen ze dubbel zoveel als nu verdienen. Op voorwaarde wel dat ze zich bekwaam tonen en deze en andere grote problemen oplossen. Wat u?

Hoop

Om met een positieve noot te eindigen geven we nog dit bericht mee: oppositiepartij Labour in het VK stelt een nieuwe volksraadpleging voor. Dit zagen wij persoonlijk als dé oplossing uit een impasse die het land en zijn economie al zo lang gijzelt. ’t Is niet echt correct want gekozen is gekozen, en dan zou voortaan geen enkel referendum nog waarde hebben. De uitslag bevalt niet? Het volk heeft dom gekozen? Dan organiseren we een tweede. Of een derde of… Maar in dit geval zou, o.i., nood wet breken. Alles toch behalve een harde Brexit, beste lezers, toch…?