Europese landen hebben 740 mld nodig in 2012

Eind 2011 konden banken massaal liquiditeit ophalen bij de Europese Centrale Bank. Het was de eerste 3-jarige lening die de ECB ooit uitgaf en het betrof de grootste liquiditeitsoperatie ooit. Hoewel de financiële markten enigszins gerust werden gesteld zijn het nu de landen waarin de banken opereren die funding problemen tegemoet gaan zien de komende tijd.

De kans is klein dat de banken hun nationale overheden gaan helpen met de 489 miljard dollar die ze in totaal van de ECB hebben geleend (of eigenlijk netto 210 miljard). Bijna 85 miljard van de 210 miljard dollar werd direct weer bij de ECB gestald waardoor er voor een nieuw record bij de ECB werd geparkeerd.

Dat die overheden het geld van de banken hard nodig hebben blijkt wel uit de staatsveilingen die gepland staan voor de komende tijd. Dankzij UBS zijn we aan een schema gekomen met de getallen voor geheel 2012. Daaruit blijkt dat de eerste maanden van 2012 voor veel landen de lakmoesproef zal zijn. Het is maar de vraag of de landen het komende jaar wel genoeg geld kunnen ophalen. In januari alleen al dient er voor 82 miljard in totaal aan vermogen te worden opgehaald.

Mochten banken en institutionele beleggers tekort schieten, dan is daar altijd de ECB die te hulp schiet toch? Dat was tot voor kort zeker het geval en het is niet uit te sluiten dat dit nog een periode goed kan gaan. Maar in een tijd waarin banken hun hefboom moeten afbouwen, kunnen centrale banken dit niet doen en nemen in zekere zin die hefboom over van deze commerciële banken.

Gedurende de afgelopen maanden hebben Mario Draghi en de zijne het zelfs voor elkaar gekregen een grotere balans, met een grotere hefboom te creëren dan Ben Bernanke van de Fed. De ECB bezit volgens denktank “Open Europe” zo’n 3,2 biljoen aan bezittingen . De schatting van de denktank is er maar liefst 705 miljard euro van de 3,2 biljoen zwakke Europese staatsobligaties zijn. Dit terwijl de blootstelling zes maanden geleden nog maar 444 miljardeuro  was, een stijging van maar liefst 50% in 6 maanden.

Door deze actie is de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de centrale bank in het geding gekomen. De ECB heeft nu namelijk een groot probleem, mocht één van de zwakkere eurolanden onder zijn schuldenlast bezwijken. De ECB is een preferente bezitter van de obligaties waardoor er in geval van een afstempeling die schulden niet worden meegenomen, dat is de kern van het probleem. De ECB en het IMF bezitten inmiddels zoveel obligaties dat een afstempeling van 50% van de overige obligaties lang niet genoeg is om de Grieken bovenop hun schuldenlast te krijgen.

De Grieken zelf worden nu ook al ongeduldig. De onderhandelingen over de schuldenlast lijken steeds moeizamer te verlopen. Er is dan ook al gedreigd dat, mocht het noodpakket niet op tijd worden ingevoerd, Griekenland de euro zal moeten verlaten. Mijn verwachting voor 2012 is dan ook dat er vaker over schuldreducties zal moeten worden gepraat voor landen als Portugal, Ierland, Spanje en Italië en dat wellicht zelfs België en Frankrijk in de gevarenzone zullen komen.

Hierdoor zal de rol van de ECB zoals hierboven geschreven een probleemgaan worden en zal de centrale bank uit zijn afwachtende rol moeten springen. Afschrijven op nog meer obligaties zal de ECB niet aankunnen of er moeten baanbrekende besluiten genomen worden. Dus: “Expect a lot of the same, a lot faster”.

17 reacties

 1. De Euro is gewoon te sterk terwijl de productie van Europa te laag ligt. Heel simpel de Euro 10 tot 20% devalueren en de productie waaronder ook het aantaal werkuren per week met 10 a 20 % omhoog.

 2. @Dot: Dat is helemaal geen gekke gedachten, maar hoe lager de euro zal zakken, hoe groter de crisis zal worden volgens velen, want een zwakke euro mag dan goed zijn voor de productie, het vertrouwen in de munteenheid is dan zinkende.

  Banken zijn aan het sparen. Ze geven het aan de ecb. Er worden steeds minder hypotheken verstrekt en de banken lenen minder uit. Die zijn ook bang. Bang dat ze het geld, dat al helemaal niet van de bank is, niet meer terug zullen zien.

 3. Sooo true :

  http://papermoneycollapse.com/2012/01/%e2%80%9cwhen-they-stop-buying-bonds-the-game-is-over-%e2%80%9d/

  Citaatje :

  ***************************
  “All policy efforts are now directed toward keeping the overextended credit edifice from correcting. After decades of fiat money fuelled credit growth, the financial system is in large parts an overbuilt house of cards. What the system cannot cope with is higher yields and wider risk premiums. Those would accelerate the pressure toward deleveraging and debt deflation and default. “When they stop buying bonds, the game is over.”

  &

  “As I stressed many times, [u]in a state fiat money systems banks must ultimately cease to be private, capitalist enterprises[/u](onderstreping Ktm) . Many banks have already been fully or partially nationalized. The remaining private ones are under tight, and ever tighter, regulation by the state. Should it not be easy for the state to force banks to invest more in government bonds, even at low or negative real returns? Should it not be possible to redirect whatever saving and credit there is from the private to the public sector ? “

  ***************************

  En nogmaals bedankt voor het @dres, VanZaken !

 4. Och gunst, de Grieken zijn weer eens boodschappen aan het doen … Vindt u het gèk dat Europas dus 740 MRD moet herfinancieren !

  http://www.zeit.de/2012/02/Ruestung-Griechenland

  10 miljard zeg, en hoeveel zit er van ons bij verhoudingsgewijs, als netto-betaler/-lener ? Misschien wel 1 miljard !!! Daar zouden we beter ons eigen leger van kunnen uitbreiden en moderniseren ; een fatsoelijk leger zouden (..) we nog wel eens in de nabije toekomst nodig kunnen hebben, vrees ik …

 5. O ja, VanZaken, ik wilde je nog een leugentje bekennen, de enige die ik ooit op welke site ook verteld heb :
  Ik héb namelijk geen vrouw.
  En dus is er ook geen nachtkastje …

  Vergeeft gij mij ?

 6. Oh.. nou da valt MIJ reuze mee!
  Een meevallert mag ook wel een keertje imho..

  en hadde jullie al gehoord dat ze nu schilderije stele uut griekse musea? en dat het toch allemaal goed komt? met de Euro toppes enzo? ze zijn er UIT! we zijn gered! dankzij eh die gast met die snor!

  GAAP wat is de TV vermoeiend zeg… zijn die 16 Biljoen al terug gevonde? en geld is maar geld joh, maak je nie druk… komt allemaal goed! De griekse economie fleurt al weer op en binnen 570 duizend jaar hebben ze alles netjes trugbataaald…

  Ons goud ligt ook veilig! is nu bekend! en we hoeven niet bang te zijn dan gemene iraniers in vliegende onderzeeers het gaan jatte! dat is bloofd OeiBAMI!

  Banzai!

 7. @Dot, nog meer werken?
  Raar dat maar 1% van jullie zich bezig houdt met voedsel voorziening en dat de industrialisatie en automatisering geen vrije tijd hebben gebracht. Nu snoepen de rijken al van de armen, overheden en banken en jij wil die loonslaven nog harder laten rennen?
  Dat meen je niet?
  HOL-land, rennen op de vierkante meter en u rent nog niet hard genoeg. Het record aan 100.000 miljonairs wil nog meer.
  De 0,04% elite in u-naai-us-steeds bezit al meer dan de helft en wil de andere helft ook. Nu nog een beetje fluor en lithium aan het drinkwater toevoegen, wat worldcup en olympic spelletjes erbij en ter opluistering Lady Gaga en Justin Bieber…
  KTM, ik heb je zwembad nodig, teiltje is niet genoeg vrees ik…
  Grüße aus die Brasilien…

 8. @ Dot.. Laat me raden .., heb je mensen in dienst misschien..? Ik heb ook een leven naast mijn werk gelukkig (kinderen) en een leuke hobby (Vrouwke) en daar heb ik graag de tijd voor. Verder wil ik mezelf graag verder ontplooien en ontwikkelen en dat kost ook tijd dus die 20 uur extra is een slecht idee.. Kinderen die aan hun lot overgelaten worden en waar je per dag een uurtje of 2 mee samen ben alsof het je hond is en dan moet het goed komen ? Opvoeden kost tijd en moeders zouden thuis moeten kunnen zijn dat levert uiteindelijk maatschappelijk veel meer op dan dat de ouders zich kapot werken en de kinderen later voor allerlei problemen zorgen. We hadden juist ondertussen minder en gezonder moeten kunnen werken en meer tijd voor belangrijkere dingen

 9. @Willem,

  Als dit echt een serieuze vraag is dan kan je contact opnemen met de redactie (onder contact) en daar jouw verzoek tot contact + jouw emailadres te geven.

 10. CHECK! 740 MLD = NIKS!
  KIJK MAAR:

  What was revealed in the audit was startling: $16,000,000,000,000.00 had been secretly given out to US banks and corporations and foreign banks everywhere from France to Scotland. From the period between December 2007 and June 2010, the Federal Reserve had secretly bailed out many of the world’s banks, corporations, and governments.

  ET VOILA!

  Citigroup: $2.5 trillion ($2,500,000,000,000)
  Morgan Stanley: $2.04 trillion ($2,040,000,000,000)
  Merrill Lynch: $1.949 trillion ($1,949,000,000,000)
  Bank of America: $1.344 trillion ($1,344,000,000,000)
  Barclays PLC (United Kingdom): $868 billion ($868,000,000,000)
  Bear Sterns: $853 billion ($853,000,000,000)
  Goldman Sachs: $814 billion ($814,000,000,000)
  Royal Bank of Scotland (UK): $541 billion ($541,000,000,000)
  JP Morgan Chase: $391 billion ($391,000,000,000)
  Deutsche Bank (Germany): $354 billion ($354,000,000,000)
  UBS (Switzerland): $287 billion ($287,000,000,000)
  Credit Suisse (Switzerland): $262 billion ($262,000,000,000)
  Lehman Brothers: $183 billion ($183,000,000,000)
  Bank of Scotland (United Kingdom): $181 billion ($181,000,000,000)
  BNP Paribas (France): $175 billion ($175,000,000,000)
  and many many more

  http://sanders.senate.gov/newsroom/news/?id=9e2a4ea8-6e73-4be2-a753-62060dcbb3c3

  http://www.unelected.org/audit-of-the-federal-reserve-reveals-16-trillion-in-secret-bailouts

  ETC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: