Europese landen willen graag met Chinese Yuan handelen

2

Duitsland, Zwitserland en Frankrijk zijn vol in de race om handscentra te worden voor de Chinese yuan. Ook Groot-Brittannië heeft recent nog een overeenkomst gesloten met de Chinezen waarmee werd afgesproken elkaars valuta te gebruiken. Daarmee was Groot-Brittannië de eerste belangrijke ontwikkelde economie die hierover afspraken maakte met Beijing. Naast de Europese landen streeft Canada er naar om het eerste Noord-Amerikaanse handelscentrum voor de yuan te worden.

chinese yuan

De opkomst van de Yuan

Door de Chinese yuan meer te gebruiken in internationale handel zal China minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Ook is het een stap richting het verhandelbaar maken van de valuta voor investeringen. In 2010 werd de yuan nog nauwelijks gebruikt in de internationale handel, maar in 2012 werd al 12% van handelstransacties afgehandeld in de yuan. Met de opening van nieuwe handelscentra zal dit percentage waarschijnlijk doorgroeien.

Wereldreservemunt

Joachim Nagel, lid van de raad van bestuur van de Duitse Bundesbank, zei afgelopen week in een toespraak dat “de Chinese valuta op weg is om in de toekomst één van de belangrijkste internationale reserves te worden.” De Amerikaanse dollar is nog steeds veruit de meest gebruikte internationale reserve en handelsvaluta. Volgens Nagel heeft de Chinese yuan momenteel al wel de status als handelsvaluta.

Yuan in 2015 volledig verhandelbaar

Sommige wetenschappers in China verwachten dat de yuan volledig verhandelbaar is in 2015, maar Chinese autoriteiten hebben nooit een tijdlijn gegeven voor wanneer dat zou gebeuren. Veel zal afhangen van de manier waarop de Chinese centrale bank de flink gestegen huizenprijzen probeert in te dammen. Deze waren behoorlijk gestegen nadat China de kredietkranen wijd opende in reactie op de wereldwijde kredietcrisis.

Over de auteur

Studeert geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Geïnteresseerd in economische theorie, financiële markten en geopolitieke ontwikkelingen.