“Europese schulden stijgen met €100 miljoen per uur”

debtBovenstaande uitspraak komt van Daniel Stelter die jarenlang voor de Boston Consulting Group werkte, één van de belangrijkste adviseurs van de Duitse overheid. De enige oplossing volgens Stelter: een ‘Verenigde Staten van Europa’ en een eenmalige welvaartsbelasting van 6000 miljard euro!

Ook Nederlands geld is foetsie

Honderden miljarden belastinggeld zijn intussen in de Zuid-Europese landen gepompt, zeg maar de PIIGS groep van Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje.  Dat geld is voorgoed verdwenen..  Vooral de Duitse, Nederlandse en Franse burgers zijn daarmee de klos. Gooi gewoon alle schulden eindelijk op een hoop en stel een afbetalingsplan op over 20 jaar; neem nù de grote pijn in plaats van die eindeloos uit te rekken.

Iedereen zal moeten meebetalen

De rijken en de ondernemers moeten meer belastingen betalen.  De armen zullen het met minder sociale voorzieningen moeten doen“.  Zo vermijd je hyperinflatie en faillissementen van overheden en de weigering van lidstaten om nog langer voor de schulden van andere landen te betalen. Iedereen draagt bij volgens kunnen. Vindt u dit een goed plan? En zo niet: heeft u als bezoeker van Biflatie.nl dan misschien een reëel alternatief?

19 reacties

 1. Welvaart verdelen vind ik geen probleem, de afschaffing van naties evenmin. Maar de monsters die ervoor in de plaats komen vrees ik.

  – de bestuurselite verwart eenwording (op zich goed) met centralisatie (slecht). Mensen worden in een dwangbuis gedwongen, de macht komt op afstand (Brussel) en wordt volledig ongrijpbaar.

  – die macht is enkel nog benaderbaar voor het grootbedrijf. Lobbyisten staan dagelijks met zakken vol geld op de deuren van euro-parlement en commissie te bonken en men zegt dat de grootbedrijven zelfs (letterlijk!) richtlijnen en wetten schrijven (dicteren!)

  – mensen hebben mensenrechten tegenover staten. Niet tegenover bedrijven. De mens wordt tegen het grootbedrijf niet beschermd. Dat gaat hoe dan ook misbruikt worden. De geschiedenis wijst uit dat ALLES eerst misbruikt wordt voordat er geleerd wordt.

  We verlaten mensenrechten en democratie en zijn op weg (leven er al in…) naar de plutocratie / corporatocratie.

  Luister naar Noam Chomsky! O.a. hier: http://www.youtube.com/watch?v=_uuYjUxf6Uk

 2. Het is wijzer het zinkende schip te verlaten wanneer je zelf geen schulden gemaakt hebt,degenen met grote schulden hebben dit mede veroorzaakt,en mogen het zelf weer helpen opknappen.
  Ik heb zelf geleerd dat je niet meer kan uitgeven dan wat er binnen komt
  doe je dat wel, dan mag je er zelf voor opdraaien,anders leert men er niets van.
  (of is dat wel mogelijk?)Er schijnen er al steeds meer te emigreren,naar bijv. de Scandinavische landen en gelijk hebben ze,die hebben hun schulden ook veel beter onder controle dan de E.U.

  1. De EU is een gesloten markt. Dat betekent dat Noord exporteert naar Zuid. Dus de schulden zijn van Zuid aan Noord. Oftewel: Noord verdient aan Zuid. Wanneer je Zuid verwijt teveel schulden te hebben gemaakt, zeg je in wezen dat ze nooit van Noord hadden moeten kopen. Maar hadden ze nooit van Noord gekocht, dan had Noord niet zoveel verdiend.

   Vanwege geld kun je idd beter emigreren naar Scandinavie. Maar het is er wel koud. Vanwege geld kun je beter niet emigreren naar Zuid-Europa, maar het is er wel lekker weer.

   Zoals een beroemd Nederlands filosoof ooit zei: “Elk voordeel heb zn nadeel”…

 3. Ja, wij hebben een alternatief: WEG MET DE EURO !
  Ook de eurofielen mogen worden geruimd, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet.
  Op naar een nuchter denken in plaats van waanideen. Je verlies nemen en terug naar een goudgedekte munt.

 4. De schulden zullen nog VEEL VERDER STIJGEN, ondanks pogingen de brokstukken te lijmen.
  Er is op geen enkele manier een uitkomst te bedenken zonder kleerscheuren. Sterker nog, vooral Nederland zal moeten interen.
  De conclusie is juist, dat al het geld waarvoor onze politici garant zijn gaan staan als verloren mag worden beschouwd.

  Of dit geld nu via belastingverhoging of onteigening pensioenfondsen of afschrijven bezittingen (denk aan Cyprus) gehaald wordt is bijzaak.

  Hoe heeft dit zover kunnen komen….dat is niet moeilijk te begrijpen. Politici zijn idealisten, dagdromers, die geloven in een volmaakte wereld (De werkelijkheid is anders!).

  Het democratische, socialistische of liberalen sprookje heeft geleid tot een massale verschuiving van de welvaart naar de BRIC landen (vrij economisch verkeer, echt liberaal). De BRIC landen zijn de idealen landen om industrieen te starten, de Westerse landen zijn te duur, vanwege allerlei verplichtingen, zoals sociale lasten en hoge belastingen (echt socialistisch en democratisch tot stand gekomen).

  Dus simpel gezegd, de kip met de gouden eieren (maak-industrie) is verhuisd van de Westerse wereld naar Azie (BRIC).

  Om de levensstandaard toch hoog te houden in de Westerse wereld is belasting verhoging noodzakelijk (niveleren), maar dat werkt averechts. Steeds minder mensen hebben nog werk (laat staan in de maak-industrie). Dit proces gaat versnellen in de eindfase.

  De enorme geldstroom naar Zuid Europa (PIIGS) is niet geinvesteerd (zoals in de BRIC), maar geconsumeerd, ofwel voorgoed verdwenen.

  Dat is het grote verschil, waar ik niemand over hoor..,..consumeren of investeren.
  Wat geconsumeerd is, is verdwenen en kan dus ook nooit worden terug betaald (Ja, Griekenland, iedereen ambtenaar en met 50 pensioen. Geen enkele industrie!).
  Het geinvesteerde geld, waarvoor fabrieken zijn gebouwd in de BRIC landen, dat gaat geld opleveren.

  Dit is basis economie, maar kennelijk niet bekend bij politici.

  Het is inmiddels kwart over twaalf in de Westerse wereld, dat wil zeggen …het is te laat. Het schip is zinkende en stopt met zinken als het op de bodem beland.

  De uitkomst is dus 100% zeker. De Westerse cultuur zal een ondergeschikte rol gaan spelen en de burgers zullen in armoede leven.

 5. Het plan van de Boston Consulting Group is in ieder geval een mogelijkheid/optie om op langere termijn uit de schuldencrisis te komen.
  Echter het ontbreekt naar mijn idee aan een aantal punten:
  1) Hoe zit het met de (straf)maatregelen tegen degenen die deze crisis veroorzaakt hebben en veel minder moeten gaan betalen dan het ze heeft opgeleverd
  2) Waarom moeten burgers die niet de oorzaak zijn van de crisis toch mee gaan betalen?
  3) Laten ze 1930/1933 eens beter bestuderen. Alle schulden werden toen gesaneerd waarna met een schone lei werd gestart. De VS als voorbeeld nemen voor opzet binnen de EU is geen optie omdat de VS aan de voet staan van alle economische ellende met hun wereld reservemunt. Beter is dat iedereen weigert de USD nog langer als wettig betaalmiddel te aanvaarden, en al ons goud per direct op te eisen. Pas nadat al het goud terug is kan er weer zaken met de vS gedaan worden tav acceptatie van de USD. De veroorzakers van de ellende hebben hun monopoly spel dan verloren. In Europa is het dan een kwestie van de wonden likken en de zaak opnieuw en op een beter fundament op te bouwen, zonder figuren als wouter Bos, Gerrit Zalm , Dijsselbloems etc etc etc

  1. Elk economisch systeem zal falen omdat de mensheid verdeeld is en -hoe ziek- alleen kan functioneren door/bij ongelijkheid en competitie. Stel: het lukt de mensheid een oprecht systeem te ontwikkelen, dan zijn er altijd weer de onaangepasten en criminelen die zaken zullen frustreren, hoog en laag. En voordat je het weet zijn we weer daar waar we nu middenin zitten. De existentiele vraag is m.i. dan ook: willen we als mens overleven in de betekenis van menswaardig of als mensheid (de soort). Een dier zal zich deze vraag waarschijnlijk niet stellen, de mens wordt er depressief van. Psychopaten als Zalm daargelaten…

 6. Waarom zouden wij ons laten meeslepen in de afgrond die ze (Banken) hebben gecreëerd voor ons.
  Private banken die geld creeren uit het niets en dan nog rente rekenen ook.
  Zo zou iedereen wel zijn centjes willen verdienen.
  Ziet nou niemand dat hier een sinistere agenda achter zit.
  Ons financieel systeem is er op gemaakt dat het geld via dit piramidespel, want dat is het, alleen maar naar boven vloeit.
  De mensen worden hierdoor steeds meer afhankelijk van de staat die de hulp aan ons steeds verder uitholt.
  Als werkeloze wordt je als een “misdadiger” behandelt, en lig je aan de geelhonger.
  Wanneer gaan we inzien dat we allemaal in het zelfde zinkende schip zitten. De Kapitein (Eigenaren van banken, Hoge Ambtenaren, EU parlement) heeft zichzelf al in veiligheid gesteld.
  De enige weg is deze lui laten zien dat we dit niet meer pikken.Dan zullen we als volk onze menings verschillen moeten laten voor wat ze zijn en als een blok achter elkaar gaan staan.

 7. Logisch, dat de money-coalitie (Boston-Goldman- Morgan) Europa en zijn schulden in één grote pot wil deponeren. Een risico-arme, permanente melkkoe die eerst in eigen huis opruiming houdt door de burgers tot op het bot uit te kleden en vervolgens, onder totalitair gezag ‘in de gelegenheid stelt’ om onder minimale voorwaarden en keihard werkend opnieuw te bouwen aan een zekere mate van welvaart, om vervolgens weer te worden uitgekleed, enz.

  Een heilloze weg, uitsluitend in het voordeel van de elite.
  “Hadden we maar…” gejammer is een gepasseerd station. Als we tóch verlies moeten nemen laten we het dan goed doen. Lós van de zorg voor omvallende banken. Lós van de zorg (de angst!) om onze kredietstatus. Lós van het Brusselse totalitarisme. En lós van de aan alle kanten knellende eenheidsmunt.

  Het zal er de aanvankelijke verarming niet veel minder om maken, maar des te groter de kans dat elk land na verloop van tijd op zijn eigen manier weer kan werken aan een gezond perspectief.
  Volgende generaties verdienen onze lef, nú.

 8. Op naar de kwijtschelding van ALLE schulden. Want we weten allemaal, dat is waar we ons naartoe bewegen. Een wereldwijde schuldenreductie. Geen twijfel over mogelijk. We moeten nog even wachten in welke vorm het gegoten zal worden door de politiek.

  1. En daarna? Beginnen we opnieuw met lenen of komt er dan zoiets als een nieuwe wereldorde?
   ‘Debt Jubilee’: de schuldenaren zoudn wel willen, de schuldeisers hebben waarschijnlijk minder trek, maar trekken wel aan de touwtjes. Vergeet ’t dus maar voor even.

   1. We krijgen nagenoeg zeker een cashless systeem,Israel is er al mee bezig als eerste land dit in te voeren,overheden willen van alle zwarte transacties af,men zal het op een ludieke wijze presenteren zoals ,het gemak wat er van hebt ,altijd gepast betalen,stelen word moeilijker,enz,enz.

    1. Je kan ook zeggen dat stelen veel en veel makkelijker wordt gemaakt .
     Ik behoud liever zelf de controle over mijn geld . Tegen wat Israel wil , daar zou men massaal op tegen moeten zijn .

 9. Ik heb een ander idee. Noord Europa stapt uit de eurozone. De waarde van de euro keldert (inflatie is een zegen wanneer je veel schulden hebt). Daarmee wordt de schuld die we hebben in één klap met 2/3e verminderd. De Zuid Europese landen kunnen weer concurreren.
  Mensen met spaarcentjes/onze pensioenen moeten dan maar even ergens anders in belegd worden.

 10. Is er een mogelijkheid om uit de schulden te komen?
  Volgens mij kan dat helemaal niet. Geld wordt gecreëerd als schuld, om die schulden allemaal af te betalen dan zal je al het geld terug moeten storten. En dan? Dan blijft je zitten met de rente, daar is geen geld voor want al het geld is dan terug betaald. Dan kan er alleen maar weer geld gemaakt worden vanuit schulden om de renteschuld af te lossen.

  Er klopt iets niet aan de manier waarop geld wordt gemaakt. Hoe kan een overheid nou geld lenen van een instantie (ECB) die vanuit het niets geld maakt en dat die instantie vervolgens rente vraagt over dat geleende geld? Er moet rente betaald worden over een dienst die niet wordt geleverd, het geld dat wordt gecreëerd wordt niet gedekt door iets van waarde dat die de ECB bezit. Het schuldenprobleem komt voort uit de rente die bovenop geldcreatie wordt gezet.

  We hebben afgelopen jaren in Europa geld geleend om schulden af te betalen… Dat is niet houdbaar, iedereen begrijpt dat. Maar kunnen we het geleende geld terug betalen? Nee, het geld is weg, daar is de rente over de schuld van betaald. Is er een uitweg? Ja, hervormen zodat geld niet uit schuld wordt gecreëerd.
  Wat betekent dat dan en hoe moet dat? Geen idee… en dat is precies wat ons politiek leiders over deze materie hebben. Ze hebben geen idee. Ze worden gestuurd vanuit de bankiers terwijl de politiek juist aan het stuur zou moeten zitten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.