Europese staatsschulden naar nieuwe records

12

Je zou zeggen dat de Europese overheden het kosten- en batenspelletje zo langzamerhand wel eens een keer zouden moeten begrijpen, maar niets is minder waar. De werkloosheid, en daarmee het aantal uitkeringen, neemt schrikbarend toe, het aantal faillissementen is nog nooit zo hoog geweest en toch blijft de politiek bij de enorme lastenverzwaringen. De gevolgen daarvan zijn inmiddels duidelijk zichtbaar in de vorm van de enorme stijging van de staatsschulden met de daarbij behorende stijgende rentelasten.

schulden europa

De Nederlandse schuld blijft stijgen

In 2012 bedroeg de Nederlandse staatsschuld nog 67,7% van het bruto binnenlands product. In het eerste kwartaal van van 2013 is dit met een dikke 4 procent gestegen naar 72% van het bbp. Alle mooie praatjes van onze politici ten spijt, het grote probleem loopt uit de hand in plaats van dat het opgelost wordt. Er wordt op grote schaal meer geld uitgegeven dan dat er binnenkomt, onze politici hebben nog steeds niet door dat het gekozen beleid de boel vooralsnog alleen maar verslechterd.

Afspraken  en de 60% norm

Gemaakte afspraken blijken wederom een lachertje te zijn, waarvan de burger de dupe is. Regels maken om te laten zien dat ze het zo goed bedoelen en daadkrachtig zijn om zodoende het stemvolk een steun in de rug te geven en enigszins koest te houden, het is een schande. De afspraak, gemaakt door de eurolanden om het tekort niet hoger te laten zijn dan 60% van het bbp, wordt stoer en trots gebracht, maar achter de schermen gewoon in de prullenbak gegooid. Hoe kun je 60% afspreken terwijl de meeste landen dik boven de 100% uitkomen? Uiteraard wordt er vol bravoure melding gemaakt van het feit dat Estland, Finland, Luxemburg, Slovenië en Slowakije onder de 60% norm zitten, landjes die economisch gezien niks voorstellen…

Politici snappen het gewoonweg niet

Zogenaamde verwoede pogingen werden ondernomen om aan deze flutafspraak te voldoen en wat denkt u? De totale “staatsschuld” van Europa als geheel is dit jaar tot een recordhoogte gestegen. Ja, de betrouwbare en capabele politici hebben hun best gedaan, maar als je er niks van begrijpt kun je poging na poging ondernemen, maar opgelost wordt het dan niet. Het resultaat is zichtbaar. Geen enkele discussie over onze toekomst, elk gat wordt door een ander gat weer opgevuld en zelfs dat werkt niet meer. De schuld is inmiddels opgelopen tot 92,2%, niet eens in de buurt van die oh zo goede onderbouwde 60 procent!

Europese staatsschulden naar nieuwe records

De totale schuld in Europa is gestegen met 4% ten opzichte van vorig jaar, dit zou toch alle bellen moeten laten rinkelen? Griekenland is koploper, gevolgd door Portugal, Spanje en Italië, landen waarvan inmiddels bekend is geworden dat corruptie tot in de hoogste regionen is doorgedrongen. In Griekenland is de schuld in een jaar tijd weer eens met 24% toegenomen, In Ierland met 18,3% en alle landen zijn in recessie gebleven of er weer in gedoken.

Stage lopen als minister

De banken maken de dienst uit met de ministers als slaafse onderdanen aan hun voeten. “Regels waar wij ons aan moeten houden? Onze bonussen tegenhouden? Oké, dan draaien wij de geldkraan toch gewoon dicht?” Het lijkt wel alsof de financiële ministers in de eurolanden dolgraag bij banken zouden willen werken, maar dat zulke banen toch net iets te hoog gegrepen waren. Om vervolgens als een ruggengraatloze marionet dan maar de politiek in te gaan. “Ga daar eerst maar even wat  ervaring opdoen jochie, zie het maar als een soort van stage… Misschien dat je daarna wel bij de grote jongens mag komen werken…”