Nieuwe cijfers: Eurozone zakt verder weg

5

Ik heb al meerdere keren hier op Biflatie beschreven dat de eurocrisis nog niet over is. De maatregelen die zijn genomen hebben de symptomen misschien even weggenomen, maar de daadwerkelijke onderliggende problemen niet. De laatste data uit de Eurozone laat dit zien:

eupmi

Ook Duitsland…

De bovenstaande grafiek laat de PMI, de purchasing managers index, zien van Duitsland, Frankrijk en de rest van de Eurozone. Onder de 50 betekent economische krimp, waar boven de 50 dus economische groei laat zien. Ook Duitsland moet er weer aan geloven nu de PMI zich weer onder de 50 begeeft. Frankrijk, die er erg slecht voor staat, begeeft zich al sinds het einde van 2012 onder de 50. Met de rest van de rest van de Eurozone gaat het helemaal slecht; deze bevind zich sinds halverwege 2011 onder de 50, wat betekent dat we al bijna 2 jaar achter elkaar  economische krimp zien.  De Eurozone als geheel had een waarde van 46.5.

Werkloosheid blijft stijgen

Een direct gevolg van deze economische malaise is natuurlijk een stijging van de werkloosheid. Cijfers vandaag uit Spanje en Frankrijk waren dramatisch; meer dan 6,2 miljoen mensen in Spanje zijn nu werkloos (ruim 27%) en in Frankrijk steeg de werkloosheid voor de 23ste maand op rij naar 3.2 miljoen mensen (bijna 11%). Sterker nog, als we ook de fulltime werkzoekenden (sommige werken natuurlijk deeltijd) dan is de werkloosheid 4.7 miljoen mensen. Maar ook hier in Nederland gaat het slecht; in maart kwamen er ongeveer elke dag 1000 werklozen bij.

Non performing loans blijft hoog

Ook zien we dat het economisch slecht gaat in de Eurozone als we kijken naar de non performing loans (NPL) kijken. Dit zijn leningen waar over meer dan 90 dagen geen rente is betaald en waarschijnlijk afgeschreven kunnen worden. Tijdens de enorme kredietcycli voor de kredietcrisis kon vrijwel iedereen een lening krijgen (voornamelijk hypotheken), nu met de economische malaise worden steeds minder leningen (af)betaald, wat overigens deflationair is. Als we bijvoorbeeld naar Ierland kijken zien we dat ruim 30% van de leningen een NPL is. Oja, elke lening is een asset van een ander, voornamelijk banken, misschien kunnen we nog wel meer bailouts verwachten…

20130414_NPL