Everipedia: ’s werelds eerste encyclopedie op de blokketen

0

Wikipedia kent waarschijnlijk iedereen. De online encyclopedie waaraan iedereen kan meewerken.  Beschikbaar in een 60 tal talen en uiteraard gratis. ‘Wikipedia wordt gehost door de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie die ook andere projecten host.’ Zoals Wikibooks, Wikivoyage en nog heel wat meer ‘wiki’s’. Maar in 2014 kwam er een nieuwe kennisbank bij. Meet ‘Everipedia, the encyclopedia of everything.’ 

In de blokketen

Everipedia is de knowledge database​ in de blockchain​. Ze is het eerste decentralizedopen-sourcepeer-to-peer knowledge network of kennis netwerk . Iedereen die deelneemt door artikels te schrijven of verbeteringen aan te brengen wordt beloond. Participanten kunnen artikels omhoog stemmen of wijzigingen afkeuren. Zo wordt deelnemen aangemoedigd. En kwaliteit in principe bevorderd. Iedereen die schrijft maakt mee het netwerk (self-govern the platform). Niet onbelangrijk ook is dat je IQ tokens kunt verdienen. Naargelang je meer en beter bijdraagt aan de blockchain database. Of meer artikels produceert van hogere kwaliteit. IQ tokens zijn de eigen cryptomunten van Everipedia.

IQ tokens

Een IQ token is op moment van schrijven, begin januari 2019, 0,002717 dollar waard. Een fractie van één BTC en ook 0,00099345 EOS. Everipedia is een zogenaamde d’App. Dat staat voor decentralised application. Een gedecentraliseerde applicatie of toepassing met open source software. Die gebruikt maakt van blokketen technologie. Deel uitmaakt van de blockchain. Dus de bron, code of software is toegankelijk voor iedereen. Een EOS d’app zelfs. Dat betekent dat het deel uitmaakt, draait op (runs) het EOS ecosysteem. Een ecosysteem in deze is een deel van de blokketen. Maar dan een deel dat op zichzelf staat. Zoals Ethereum. Klinkt allemaal misschien als Chinees in vele oren. Maar we hebben er nog geen idee van hoezeer dit alles straks gemeengoed wordt. Of hoe het ons leven gaat beïnvloeden, veranderen.

De toekomst is nu

Indien bovenstaande termen u reeds als Chinees voorkomen? Kijk dan vooral niét hier. Want dan pas gaat het je duizelen. Het is een lijst van alle d’Apps die in EOS bestaan. Mind blowing, wat er nu reeds gebeurt, bestaat. Werkt, gebruikt wordt. Van manieren van betalen en munten. Spelen en gokken. Van sociale netwerken en beveiliging. Op deze site vindt u heel wat (Engelstalige) gidsen (guides). Die kunnen u helpen e.e.a. beter te begrijpen. Ik denk dat we maar beter een tandje bijsteken. Om (trachten) bij te benen? De toekomst, beste lezer, is nù.