Exit Varoufakis? Grexit weer stapje dichterbij

30

Volgens een afgevaardigde van de EU is Yanis Varoufakis, de huidige Griekse minister van Financiën ”a time-waster, a gambler and an amateur‘. Het geduld van de EU-ministers begint op te raken. De positie van de financiële verantwoordelijke van het kabinet-Tsipras staat onder druk. Een Grexit is inmiddels weer een serieuze mogelijkheid.

Ruzie in Riga: Exit Varoufakis?

De afgelopen dagen vergaderde de Ministers van Financiën van de eurozone in de Letse hoofdstad Riga en de gesprekken verliepen alles behalve soepel. De EU heeft na alle schermutselingen het vertrouwen in Varoufakis opgezegd en verwachten een andere financiële gesprekspartner. Varoufakis heeft het niet kunnen waarmaken en duidelijke economische oplossingen zijn uitgebleven.

Dijsselbloem is het zat

Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse voorzitter van de Eurogroep, is woedend over het uitblijven van Griekse economische hervormingen. Griekenland heeft dringend behoefte aan de volgende tranche van de bailout om financieel te kunnen overleven. Het land heeft op korte termijn wederom zo’n €6,- miljard nodig. ‘Er is op korte termijn een uitgebreide en gedetailleerde lijst van hervormingen nodig’, aldus Dijsselbloem. ‘We weten allemaal dat de tijd dringt. Te veel tijd verloren is gegaan. De verantwoordelijkheid ligt nu echt bij de Griekse autoriteiten.’

Grexit & Grimbo

Volgens Manfred Weber, een bondgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is het nu zo dat inmiddels de hele eurozone tegenover Griekenland staat. Er zijn inmiddels meer serieuze discussies over een Grexit. Op Marketwatch staat te lezen dat we niet alleen rekening moeten houden met een Grexit, maar ook zeker met een ‘Grimbo’.

Citigroup has just added a new word to the crisis lexicon, warning that Greece could fall into financial limbo — a “Grimbo” — if Athens fails at securing more money from its international lenders and the reform negotiations remain deadlocked.

“In our view, the outlook for Greece in the coming months should not be characterized by the binary choice of deal with creditors of Grexit,” the economists said in a note dated April 21 called “Greece: Running Out of Money, Ideas, Time and Patience”.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie