Volgens een afgevaardigde van de EU is Yanis Varoufakis, de huidige Griekse minister van Financiën ”a time-waster, a gambler and an amateur‘. Het geduld van de EU-ministers begint op te raken. De positie van de financiële verantwoordelijke van het kabinet-Tsipras staat onder druk. Een Grexit is inmiddels weer een serieuze mogelijkheid.

Ruzie in Riga: Exit Varoufakis?

De afgelopen dagen vergaderde de Ministers van Financiën van de eurozone in de Letse hoofdstad Riga en de gesprekken verliepen alles behalve soepel. De EU heeft na alle schermutselingen het vertrouwen in Varoufakis opgezegd en verwachten een andere financiële gesprekspartner. Varoufakis heeft het niet kunnen waarmaken en duidelijke economische oplossingen zijn uitgebleven.

Dijsselbloem is het zat

Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse voorzitter van de Eurogroep, is woedend over het uitblijven van Griekse economische hervormingen. Griekenland heeft dringend behoefte aan de volgende tranche van de bailout om financieel te kunnen overleven. Het land heeft op korte termijn wederom zo’n €6,- miljard nodig. ‘Er is op korte termijn een uitgebreide en gedetailleerde lijst van hervormingen nodig’, aldus Dijsselbloem. ‘We weten allemaal dat de tijd dringt. Te veel tijd verloren is gegaan. De verantwoordelijkheid ligt nu echt bij de Griekse autoriteiten.’

Grexit & Grimbo

Volgens Manfred Weber, een bondgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is het nu zo dat inmiddels de hele eurozone tegenover Griekenland staat. Er zijn inmiddels meer serieuze discussies over een Grexit. Op Marketwatch staat te lezen dat we niet alleen rekening moeten houden met een Grexit, maar ook zeker met een ‘Grimbo’.

Citigroup has just added a new word to the crisis lexicon, warning that Greece could fall into financial limbo — a “Grimbo” — if Athens fails at securing more money from its international lenders and the reform negotiations remain deadlocked.

“In our view, the outlook for Greece in the coming months should not be characterized by the binary choice of deal with creditors of Grexit,” the economists said in a note dated April 21 called “Greece: Running Out of Money, Ideas, Time and Patience”.

30 reacties

  1. Ik geloof dat Varoufakis alles behalve een amateur is.
    Verder gaan op de EU manier is een doodlopende weg, die je steeds verder van werkelijke oplossingen afleidt. Dat heeft hij heel goed begrepen.
    Iedere paar maanden weer een paar miljard om Griekse schuldeisers af te kopen brengen geen oplossing, maar laten alleen de schulden groeien.

  2. Van zerohedge: In theory a run on banks could trigger capital controls tomorrow. The lack of an agreement would also at some point be associated with capital controls and binding limits on ELA access (ZH: the writing is already on the wall for ELA restrictions as well). Compared to the previous scenario, the capital controls (a mix of bank holidays, deposit withdrawal restrictions, restrictions on external transactions) are likely to be more extensive and longer-lived…

  3. Dijsselbloem is compleet gestoord en kletst mee met too big to fail. Er is teveel schuld, nooit wordt dit afbetaald. Erkennen dat het systeem dood is, dat moet ‘ie doen. Of opstappen, er zijn al genoeg andere leugenachtige honden die dezelfde boodschap verkondigen.

  4. Het financieel systeem is noch corrupt noch kapot. Echter, de schuldeisers en de schuldenaren hebben enorme fouten gemaakt. De overheid heeft nog nooit nagedacht dat de staatsschuld ook eens afgelost moet worden.
    De financiële sector heeft met de schulden zitten te spelen. Nieuwe manieren bedacht om met schulden geld te verdienen. Echter, ook hier is nooit nagedacht dat schulden ook eens een keer afgelost moeten worden.
    De burgers zitten ook tot de nek in de schulden. Ook hier hebben mensen maar mondjes maat nagedacht over terugbetaling van schulden. Ja, het gebeurt in de toekomst.
    Een reset is trouwens zinloos. Want binnen een paar decennia zit je weer met hetzelfde probleem. Zolang overheden en burgers het idee hebben dat je je schulden niet hoeft terug te betalen en de volgende generatie de rotzooi moet opruimen, blijven dit soort rampen terugkomen.
    Je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag en je eigen problemen. Je hebt niet het recht om andere voor jouw rotzooi te laten betalen.

    1. “De overheid heeft nog nooit nagedacht dat de staatsschuld ook eens afgelost moet worden.”

      Heb jij er wel eens over nagedacht waar onze geldhoeveelheid zou blijven mocht ooit een poging gedaan worden die staatsschuld af te lossen?

      1. Ja, de staatsschuld is niets anders dan extra geld dat in het systeem is gepompt. En als dit over een redelijke periode wordt afgelost, dan is dat extra geld er weer uit. De staatsschuld is ontstaan omdat er meer wordt uitgegeven dan er binnen komt. En je kunt alleen maar lenen, als je ook aflossingscapaciteit bezit. De overheid heeft nog steeds een aflossingscapaciteit. Tenslotte het merendeel van de begroting bestaat uit belastingen en heffingen. Het kan best, alleen er maar heel zwaar gesaneerd worden. Eerst het jaarlijkse tekort van 20 miljard moet weg, en dan nog eens 10 miljard overhouden om te beginnen met het aflossen van schulden.
        Ik begrijp heus wel dat de bestaande rechten minder worden, tenslotte die 30 miljard moet ergens vandaan komen.
        Als de overheid meer dan 260 miljard aan belastingen binnen kan halen en IEDER jaar 20 miljard kan lenen, is er naar mijn idee geld genoeg.
        De hoeveelheid geld is altijd gelijk aan de waarde van de geproduceerde goederen en diensten. Als de hoeveelheid diensten van de overheid afneemt, dan kan de hoeveelheid geld ook dalen. Er komt dan een nieuw evenwicht.

        1. “Ja, de staatsschuld is niets anders dan extra geld dat in het systeem is gepompt.”

          ‘Extra’geld? En hoe is dan het andere fiatgeld in circulatie gebracht?

          1. Mijn bijdrage gaat niet over het fiatgeld, maar over het leenvermogen van de overheid. Het opbrengsten model van de overheid is het belasten van inkomens en vermogen van burgers en bedrijven.
            Ondanks deze opbrengsten die enorm groot zijn, speelt de overheid het klaar om als nog meer uit te geven, dit moet dus geleend worden. Dit geleend geld moet vroeg of laat terugbetaald worden. Echter, deze aflossing van de schulden komt bijna niet voor in de begroting van het Rijk. Want, de staatsschuld groeit alleen maar. De uitgaven voor AOW, Zorg, onderwijs en verkeer zijn dien aard dat er een behoorlijk structureel tekort wordt gemaakt.
            Tegenover deze leningen worden goederen gemaakt (wegen, gebouwen etc) en diensten (AOW, zorg, etc) verstrekt. Maar, het is wel de bedoeling dat je deze leningen/financiering aflost. Vroeg of laat moet je vervangingsinvesteringen doen om de afgeschreven goederen en diensten te vervangen. Dan is het wel verstandig dat je de oude financiering afgelost hebt, anders heb je dubbele financieringskosten. Daarnaast wordt helaas ook structurele kosten (salarissen van ambtenaren, huisvestingskosten etc) gefinancierd met leningen. Dus aflossen is dus wel degelijk belangrijk.
            Nu uw fiatgeld: de centrale bank maakt extra geld – zonder dat er waarde tegen over staat (goederen en diensten) – om bestaande verstrekte leningen van banken en andere instituten over te nemen. De geldverstrekkers krijgen hun geld terug, en de staatsschulden verschuiven naar de ECB. In plaats van een zakelijk lening, is de overgenomen staatsschuld een onderdeel geworden van politieke ideologieën en andere fantasie producten van de politiek. Het punt van fiatgeld is dat niet de overheid het geleende geld heeft uitgegeven, maar de bank krijgt ook nog eens geld wegens verkoop van de staatsschulden. In plaats van een uitstaande vordering, hebben zij nu geld ontvangen, en de vordering wordt afgeboekt.
            Het is interessant om te zien, dat banken dit geld (door verkoop van schulden) vasthouden om hun reserve positie te verbeteren. Dit geld gaat slechts mondjes maat naar de markten, dit geschiedt per transactie.
            Het fiatgeld kan uit de markt gehaald worden, als de betreffende landen hun schulden aflossen. Maar, dit zal nooit gebeuren.
            Ook Nederland zal vroeg of laat moeten aankloppen bij de ECB, want ook onze banken willen straks geen geld meer lenen aan de NL overheid.
            Ik kijk naar de waarde die tegenover de leningen staat. Bij fiatgeld is er geen tegenwaarde in de vorm van goederen of diensten.

    2. Die 1e zin hield me nogal bezig, noch corrupt, noch kapot. En zoals gewoonlijk werd ik weer eens op mijn wenken bediend. Zie de link, waarvan ik niet met genoeg nadruk kan zeggen, hij komt uit 2009: http://www.24hgold.com/english/news-gold-silver-all-paper-is-still-a-short-position-on-gold.aspx?article=2461226858G10020&redirect=false&contributor=FoFOA&mk=1
      Je kunt volgens mij zowel zeggen dat het niet corrupt en kapot is, maar ook dat het wel zo is, afhankelijk van het feit of je Exter’s piramide serieus neemt of niet. Doe je dat wel, dan zijn de zaken duidelijk, maar nog niet alles is verklaard. Doe je dat niet dan blijven de zaken onduidelijk en is toch alles verklaard. Wat mij betreft kan het best zo zijn dat de stemmen staken, maar ik heb wel mijn voorkeur.

      1. Het financieel systeem is nog moreel of amoreel. Het financieel systeem is gebaseerd op spelregels en als de spelregels (goed of fout) veranderen dan veranderen de mensen mee of zelfs andersom.
        De overheden trachten d.m.v. wetgeving het systeem naar hun hand te zetten. Echter, het systeem zal hoogstens een nieuw evenwicht creëren. Het gedrag van mensen zal bepalend zijn, niet het systeem zelf.
        Als de onevenwichtigheden gaan groeien, waardoor het vertrouwen fundamenteel wordt geschaad zal de handel stil komen te liggen. Zoals dit uiteindelijk gebeurde bancaire tussenhandel.
        Het financieel systeem is niet corrupt of slecht, alleen mensen kunnen goed of slecht handelen. De markt is een virtueel gebeuren, waarbij mensen en bedrijven bij elkaar komen om handel te drijven.
        Stel: schaf het financieel systeem af. Dan is mijn vraag, wat moet je dan afschaffen? De bank, bankier, geld, rente ??? Als ik naar de winkel ga, om brood te kopen, ontstaat er een financieel systeem.

        1. Eigenlijk geef je het heel goed weer door te zeggen: Als ik naar de winkel ga, om brood te kopen, ontstaat er een financieel systeem. De basis is daar: geen geld geen brood. Het alternatief is zelf je brood te bakken met alle gevolgen vandien. Door gemakzucht en efficiency is dat verworden tot: ik betaal later wel, dus letterlijk consumptief lenen zonder onderpand waarbij natuurlijk rente berekend wordt. Immers als bakker kun je nu minder doen omdat je op je geld moet wachten, waarmee jij op jouw beurt weer je grondstoffen moet betalen, waarvoor je als bakker misschien zelf wel een lening bent aangegaan. Daarvoor vraag je een vergoeding en dat lijkt me niet onterecht en lijkt me inderdaad niet corrupt of slecht. Ofwel in plaats van lineair te groeien gaat dit nu schoksgewijs. En daar komt geen bank of bankier aan te pas. Wel geld, of wat daarvoor doorgaat, dat dan ontstaat wanneer het nodig is (de lening) en weer verdwijnt als er betaald is (de lening is opgeheven).
          Vrij na Fekete’s lectures uit 2004.

    3. Dat is zo, alleen geldt dit niet voor banken. Ze weten dat ze toch worden gered door overheden, ofwel de belastingbetaler. Zolang we dit toestaan zullen banken hun gedrag en houding niet veranderen.

  5. Vele stemmingen zijn al tijden gegeven , maar dit keer haak ik af , vele jaren roepen wij hier al dat het stoppen van de EU nabij is , en einde euro is ook zo een parade paartje , komt ook niet over de brug hoor , zelfs de redding van een nieuwe goudstandaard werd als ”de” oplossing gezien of een totale reset .

    Een Griekse exit is ook weer zo een mooi verhaal om maanden over door te leuteren , maar zitten blijven doen ze wel hoor .

    Het zelfde verhaal als dat de Dollar zou vallen , vanaf 2007 tot heden hadden velen dit gedacht , ik ook , en zie daar , business as usual en een stapje erger is er voor in de plaats gekomen en de banken maken het nu uit .

    Wij verzinnen de mooiste theorieën om alles op te lossen en zelfs de politiek werd stevig bekritiseerd waarbij zelfs sommige de kamer hebben verlaten .

    Maar het gekke is , de idioterie en de onkunde van de regerende elite mag blijkbaar ongestoord hun gang gaan als blijkt dat wij de macht hebben met stemmen om het hele zooitje naar huis te sturen , dan toch vergeten om het juiste hokje aan te kruizen bij nieuwe verkiezingen .

    Schrikbarend is het , de wekelijkse peiling van het gerenommeerd bureau als Maurice de Hond.

    Ziedaar , allemaal Eurofielen graai partijen als een VVD , een D66 , een CDA , de SGP en de CU , zijn allemaal in de lift en pakken de winst in zetels , weliswaar in de peilingen , maar toch ???.

    En wat de EU betreft , allemaal zakkenvullers met kluiten boter op het hoofd , die anderen de maat nemen en zelf hypocriet hun declaratie briefjes indienen om het maximale eruit te halen en de geldpers aan zetten door Draghi tot een giga geldontwaarding om ongegeneerd op hun manier de schuldenberg te doen slinken met fiat geld a 60 miljard per maand waar je bij wijze van spreken niet eens je kont mee af kan vegen.

    Alle goede bedoelingen ten spijt , maar dan haak ik af , steeds dezelfde groef van de plaat te moeten draaien om hetzelfde deuntje te spelen heeft geen zin , en komt niet aan bij velen .

    Slaap rustig verder Nederland maar niet gaan janken als het fout gaat met uw geld of verzorging of privacy .

    Uw portemonnee staat al open en word bestolen naar hartenlust , niet alleen voor een Griekenland maar ook voor de immigrante gelukzoekers of noodlijdende Oostbloklanden .

    Deze kosten ook uw geld hoor , en zijn niet gratis om hun in levensonderhoud te voorzien .

      1. Dit jonge haantje loopt al 61 jaar mee en is al heel veel jaren aan het reactie typen op dit soort sites .
        Even goed de groeten hoor .

        1. In dit geval sorry Rinus.
          Ik snap ook wel wat je bedoeld te zeggen,maar er wordt te veel gekauwd en gehamerd op wat er nu en het verleden mis is en was.
          Wat gebeurd is,is in principe verleden tijd en kan niet meer veranderd worden.
          Nieuwe,positieve ideeën maken de toekomst.

  6. het lijkt een stuk stemmingmakerij, de getwitterde foto van Varoukis op zijn dakterras is standaard voor griekenland, iedereen eet daar buiten met mooi weer, een glas witte wijn kost niet veel, ook niet in nederland, dat hij een mooie vrouw heeft betekend eerder dat hij charmant is dan extreem rijk, het lijkt wel afgunst van dijsselbloem, voor dijsselbloem is dit een droomvakantie en het zwitserleven gevoel, maar zo leven ze in griekenland en deze zaken kosten daar geen fluit. (een (een fles witte wijn heb je al voor 2,50 euro, maar dijsselbloem komt nooit bij de lidl) hoe je het went of keert griekenland is één van de Europese symptomen, de hele EU is failliet, de hele EU moet hervormen net zoals griekenland, spanje italie, slovenie, bulgarije, roemenie, frankrijk, portugal, het hele zuid europese landengebied heeft in extreme mate op de pof geleefd en noord europa op de ietsje kleinere pof, het lijkt meer op het spreekwoord ‘wel de splinter in het oog van een ander zien maar niet de balk in het eigen oog. die griek heeft gelijk dat het probleem veel groter is dan griekenland, alleen de overige minsters willen/ kunnen /mogen het niet inzien

      1. We leven in een dusdanige vrijheid dat we mogen kiezen op welke manier we de de powers that are (lees private bankiers) met heel hun gevolg, gaan dienen.
        /
        En discussieren over hun corrupte systeem is ook geen probleem hoor! Iedereen mag erin spitten en erover zeggen wat hij of zij wil. Zolang je geen echte bedrijging vormt in ieder geval. Want dan val je onder de categorie “verward”, “complotter”.

        /

        De Core is al zooooo lang bezig met het opbouwen van het imperium dat het teruggaat naar babylonische tijden. Het is uiteindelijk gebaseerd op het oude materiele bewustzijn. Grof en hard, met hedentendage meer mogelijkheden om de massa te invloeden.
        /
        Om maar eens wat aan te geven, winst uit de massa via de hoofdzonden.
        /
        De zeven hoofdzonden zijn:
        /
        Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid)
        Avaritia (hebzucht – gierigheid)
        Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)
        Invidia (nijd – jaloezie – afgunst)
        Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)
        Ira (woede – toorn – wraak – gramschap )
        Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid, afkomstig van het Griekse “ἀκηδία” )
        /
        Terwijl de 7 deugden nooit op de NOS te zien zullen zijn tenzij er wat van “winst” aan te behalen valt (haha kijkcijfers) 🙂 :
        /
        Prudentia (Voorzichtigheid – verstandigheid – wijsheid)
        Iustitia (Rechtvaardigheid – rechtschapenheid)
        Temperantia (Gematigdheid – matigheid – zelfbeheersing)
        Fortitudo (Moed – sterkte – vasthoudendheid – standvastigheid – focus)
        Fides (Geloof), in Latijnse teksten vaak omschreven als Pietas
        Spes (Hoop)
        Caritas (Naastenliefde/Liefde – liefdadigheid)
        /
        Denk ervan wat je wilt maar we leven echt in de omgekeerde wereld. Tegen de werkelijke natuur van het mens zijn in.
        /
        Maar tegenhouden gaan ze het nooit kunnen , die figuren. Want het is de menselijke natuur, human natuur, diep in ons allen verborgen, en dat zal uiteindelijk komen bovendrijven…vroeg of laat. 🙂

        EN LEVE DE KONING!

        ajjasses, een dag telaat, sorry!!!

        1. de zeven deugden en zeven zonden vind ik een van de mooiste thema’s die het geloof heeft verzonnen gek genoeg heb ik in de beperkte kerkdiensten nooit een preek gehoord tegen Avaritia (hebzucht) maar wel tegen Luxuria (onkuisheid – lust – wellust) waarbij de kerkgangers opgewonden met gespitste oren zitten te luisteren, zolang er een stukje seks in de preek zit is het goed

          1. Geloof is wat je zelf voelt niet wat anderen je opleggen te voelen.
            /
            En als ik die deugden en zonden lees en er over nadenk weet ik genoeg.
            Genoeg voor mezelf.
            /
            En dat de wereld nu zo nie werkt , dan fuck de wereld.

  7. Het demoniseren is weer in volle gang. Eerst werd president Putin door het westen tot duivel uitgeroepen, nu is Varoufakis aan de beurt. Brussel kan niet zo goed tegen kritiek, snap je? Binnenkort stapt Duitsland uit de euro voordat de gehele EU economie failliet verklaard wordt. Brussel (en Draghi) weten dit en zijn in paniek. Vandaar dat schelden en spelen op de persoon, zoals vervelende jochies dat op schoolpleinen doen wanneer ze niet kunnen winnen omdat ze een beetje dommer zijn dan de rest. Ach ja, op naar het volgende grootse politieke plan…

    1. De Grieken hebben al duizenden jaren ervaring hoe men zo,n varkentje moet wassen.
      Maak u over hen geen zorgen,wel over uw eigen hachje.

  8. Tis doods op biflatie, maar das zeker omdat t songfestival is.

    Affijn , dan kan de snoeischaar ook eens op fekansie.

  9. Dit lijkt me nu weer zo’n redenatie die stoelt op domme,calvinistische geïndoctrineerde hersenspinsels uit de school en college banken.
    Wat waren de bekendste Universele geleerden uit de oudheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: