Het volume van de uitvoer van goederen (export Nederland) was in november 2012 zo’n 5% groter dan een jaar eerder. In oktober was dit 6%. Het volume van de invoer nam in november met 4% toe, evenveel als in oktober. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. In tegenstelling tot de export gaat het in de detailhandel een stuk minder goed. In november 2012 heeft de detailhandel 1,5% minder omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen stegen met 2,6%, het volume kromp met 4%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De samenstelling van de koopdagen was in vergelijking met november 2011 gunstig, vooral voor de foodbranche. Het positieve effect hiervan op de omzet van de detailhandel wordt geraamd op ongeveer 2%.

export nederland

Omzetdaling non-food

Non-foodwinkels leverden ten opzichte van een jaar eerder bijna 6% aan omzet in. Het volume was in deze winkels ongeveer 7% kleiner. Bijna alle non-foodbranches zetten minder om; alleen de drogisterijen noteerden een omzetstijging.

Omzetstijging food & internet

In de winkels in voedings- en genotmiddelen kwam de omzet ruim 4% hoger uit dan in november 2011. Het volume was ongeveer 1% groter. De omzetstijging is toe te schrijven aan een omzetgroei van meer dan 5% voor de supermarkten. Speciaalzaken zagen hun omzet met 3% dalen. De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels nam met bijna 7% toe. Tankstations kenden een omzetdaling van ruim 3%.

Waarde goederenuitvoer: €38,1 miljard

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 38,1 miljard euro. Dat is 6,5 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 7 procent tot 33,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 4,3 miljard euro. Dat is 0,2 miljard euro meer dan in november 2011. Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van chemische producten nam fors toe.

Uitvoerprijzen +1,4%, invoerprijzen +2,4%

De export naar EU-landen groeide ongeveer even sterk als de export naar niet-EU-landen. In de voorgaande drie maanden deed de export naar niet-EU-landen het aanmerkelijk beter dan naar EU-landen. De uitvoerprijzen waren 1,4% hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 2,4%. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van november 2011 verslechterd. In de Exportradar van januari verbeterden de meeste indicatoren. Alleen de reële wisselkoers liet een flinke verslechtering zien. (Bron: CBS).

22 reacties

    1. ’they know’ ktm, inderdaad. Van handelsoorlog naar currency wars naar, Kyle Bass; war is inevitable. De verbale strijd tussen centrale banken en de wanhoop in de politiek. Nog wat stijgende exportcijfers en de wereldwijde debt/gdp van 300% is opgelost middels een platina munt van 1 biljoen. Forget it, die ‘endgame’ signalen gieren me om de oren.

  1. Gefeliciteerd, Red (=Gaengphed ?).

    Even in het algemeen :

    Luister eens lieve mensen, jullie zien de roverheid nog véél teveel als een sullige bejaarde vriend die achter de feiten aanhobbelt, als jullie menen edelmetalen via (gefactureerde) officiële kanalen aan te kunnen kopen en tegelijkertijd toch menen dat dat niet zorgvuldig bijgehouden wordt door die ‘sullige oude vriend’. Stop dreaming, please ; de overheid is namelijk feitelijk extreem effectief wanneer het er op aan komt, dus wanneer het echt ménens wordt.

    Dat beeld zal binnen afzienbare tijd worden bijgesteld ; wacht maar tot er calamiteiten zoals een beurs-melt
    down, en/of (burger-)oorlog uitbreekt.

    Zet dus een advertentie op Marktplaats waarin u een lullige 5 of 10 zilveren munten (het type dat u langs officiële weg heeft aangekocht) , zet er een fotootje van bij, en zet er behalve uw mobiele nummer OOK uw woonadres bij. Na één of twee dagen ‘bedenkt’ u zich en haalt het woonadres weer weg uit de advertentie, maar niet na een screenshot te hebben gemaakt van de advertentie mèt huisadres, en die te hebben gesaved op minimaal twee ‘bronnen’ (pc & usb) .
    Haal de ‘rest’ van de advertentie weg na drie dagen ; immers, u wilt in werkelijkheid helemaal niks verkopen, niet ?

    Waarom ik dit zeg ?

    Wel, dan kunt u altijd zeggen dat u een advertentie heeft gezet, er plotseling een vriendelijke man op leeftijd aan de deur kwam, met wie u overeenkwam om de volgende dag (zogenaamd) de héle partij (x Kg) te verkopen, en dat dit ook zo gebeurd is, dus zonder ooit meer dan de voornaam van die klant te hebben gekend en zonder ooit telefonisch kontakt met hem te hebben gehad (àlles wordt namelijk op dat gebied opgeslagen).
    De klant betaalde u vervolgens in cash, dat u er natuurlijk hebt doorgejaagd of bent verloren.

    Dit is een (juridisch) volmaakt sluitende methode om ‘legaal’ van uw PM-etjes af te komen, die tegelijkertijd aannemelijke en bewijsbare ‘sporen’ achterlaat.

      1. Je hebt het geloof ik niet helemaal begrepen Hugo ; éérst komt de opkoopfase, waarbij je de dagprijs plus een pruts-premie krijgt. Het probleem is dat dat waarschijnlijk in de context van een (beginnende) hyperinflatie gat gebeuren, zodat je PM-etjes de week erop de hèlft méér waard zijn en de maand erna het dubbele.Of het drievoudige.

        De ‘dwangfase’ is om de zakken van de laatste ‘ongehoorzamen’ gedwongen te legen. Niks ‘vrijwillige verkoop’ dus.

        Kijk naar de mensen die de ’tientje van Lieftinck’-fase of de ‘Weimar’ (financieel) ‘overleefden’ ; precies, zij die zilver, goud of diamantjes ‘ongeregistreerd’ hadden liggen-gn-gnn…

        Je reactie is trouwens typisch nederlands ; ze staat bol van goedgelovigheid en (misplaatst) vertrouwen in de (r)overheid.

        1. Destijds hadden we een goudstandaard KTM. Het goud dekte de fiatgeldhoeveelheid. Het goud moest dus terug naar de bank.

          Tegenwoordig hebben we geen goudstandaard maar een vrije goudprijs. De euro devalueert t.o.v. goud en dat maakt niet uit want centrale banken hebben ook goud zodat de balans intact blijft Informeer je even hoe het eurosysteem werkt, dat praat wat makkelijker.

          We gaan niet terug naar een vaste goudstandaard omdat dat niet werkt en nooit gewerkt heeft.

          Confiscatie doen overheden d.m.v. belastingen.

          1. “Nooit gewerkt heeft ” ? ? ?

            Nou, behalve dan gedurende twee eeuwen in de VS, herstel, Amerika, want ook voor de ‘VS’ werkte het prima onder de eerste twee Centrale Banken (de Fed uit 1913 is de derde Centrale Bank van de VS/Amerika).

            Dan heb je vervolgens NOG zo’n 4000 tot 6000 jaar van historisch (qua bronnen dan) geschiedenis van goud dat letterlijk honderden verschillende naties wist te voorzien van een goed werkend waarde-intermediair’ dat goud (en zilver) feitelijk altijd zijn geweest, om niet aangewezen te hoeven zijn op ruilhandel.

            Samengevat : Goud en zilver hebben een monetaire geschiedenis die (minimaal) 40 tot 60 keer méér bewezen historie heeft dan ‘jou’ pampiertjes en ‘jou’ obligaties – in wat voor (staats-)vorm dan ook – .

            En zèlfs als de VS de geclaimde 7500 ton FYSIEK / REEEL) goud als onderpand tegenover AL haar dollar-schulden hebben (dus niet alleen de staatsschuld) , dan zou de goudprijs minimaal 100.000$/Oz liggen, dus opnieuw gaat je ‘constatering/luchtballonnetje’ NIET op.

            Ik zal je eens een geheimpje vertellen, en wel uit de mond van Khazaartje Greenspan himself :

            ” In reality, the US dollar has NEVER been decoupled from gold ”

            Illustrerend is het moment van de (’tijdelijke’) loskoppeling van de dollar onder Nixon (15 aug ’71) , want de Viëtnam-oorlog vereiste ZOVEEL extra GEDRUKTE dollars dat de dollar-goudkoppeling wel losgelaten MOEST worden …

            I rest my case hi-hi …

          2. Sorry KTM, maar het verhaal steekt toch echt anders in elkaar.

            Een goudstandaard houdt niets meer of minder in dat de overheid/centrale banken de prijs in fiat van goud bepalen.

            De burger krijgt een vals gevoel van vertrouwen dat overheden en banken niet meer fiatgeld uitgeven dan er goud in de bank is. Dit is natuurlijk nonsens omdat banken fractioneel reserve bankieren en overheden altijd geld te kort komen om hun beloftes te financieren.

            Het gevolg is een bankrun waarbij het goud van de bank wordt gehaald.

            De goudstandaard heeft dus nog nooit gewerkt anders hadden we die nogsteeds nietwaar?

            De oplossing is dus geen vaste prijs voor goud, maar een goudprijs die meegroeit met de hoeveelheid schulden in fiat zodat de goudspaarder niet bestolen kan worden d.m.v. inflatie..

            en voila… dat is het monetaire systeem van de EU en de BRICS..

            Je kunt je goud btw vrij kopen en ook weer verkopen zodra je euro’s nodig hebt om boodschappen te doen.

            Overheden blij, banken blij, bedrijven blij en burgers blij…

            iedereen blij.. zo simpel is het nu..

  2. Nog een goeie die ik vandaag las in een lezersreaktie :

    ” If they keep on printing money, why do we still pay taxes ? ”

    Hi-hi …

    1. Deflatie betekent dat schuld wordt vernietigd. Als je schuld vernietigd dan wordt ook bezit vernietigd en stort het fiatvalutasysteem in elkaar. Het fiatvaluta systeem is gebaseerd op vertrouwen dat schulden worden afbetaald.

      Deflatie is onmogelijk in een op schuld gebaseerd systeem. In een goudgedekt systeem is deflatie wel mogelijk omdat het bezit “goud” niet vernietigd kan worden.

      Deflationisten begrijpen het systeem niet.. Succes met het sparen van schuldpapiertjes..

        1. Japan heeft geen deflatie. De geldhoeveelheid groeit immers elk jaar.

          De omloopsnelheid van het geld is laag omdat Japanners staatsobligaties sparen. Omdat de omloopsnelheid laag is moet de geldhoeveelheid sneller groeien.

          m x v = p x t

          In een ongedekt geldsysteem groeit de geldhoeveelheid altijd. Hierdoor kan er nooit sprake zijn van deflatie.

          Als je geld (bezit) vernietigd dan vernietig je ook schuld. Als je schuld vernietigd dan vernietig je ook bezit (geld) Totaal onmogelijk omdat staatsobligaties Tier 1 onderpand zijn voor andere leningen.

          Deflationisten verkopen Keynesiaanse borrelpraat…

          Papiergeld wordt nooit meer waard. Totale kolder..

          1. En toch kan je nu met minder geld een huis kopen dan, pak m beet 20 jaar geleden. Datzelfde is ook met bv witgoed en elektronica apparatuur.Eigenlijk zijn behalve voedsel en energie alle producten goedkoper geworden de laatste decennia in Japan.
            Ondanks het massale geld printen is er absoluut geen sprake van hyperinflatie geweest.
            Maar ik ben er niet zeker van dat dit ook niet gaat gebeuren.
            Het vertrouwen in ongedekt geld is kennelijk nog erg hoog. Dat is in Europa ook nog zo.
            Hoe wil je nu ooit hyperinflatie krijgen als we massaal schulden aan het aflossen zijn?
            Geld wat in aflossingen gestopt wordt komt nooit meer in omloop.
            Spaargeld mogelijk wel.
            Let wel,ik ben er ook van overtuigt dat het systeem op zijn eind raakt.
            Maar dan meer veroorzaakt door de derivaten bubbel.

          2. Hyperinflatie gebeurt als men het vertrouwen in papiergeld/obligaties opzegd.

            Al dat papiergeld zal harde en zachte assets op gaan zoeken. Pas dan gaat de geldkraan helemaal open.

            Er is ruim voldoende papiergeld om dit te bewerkstelligen.

  3. Hahahahaha.

    Overslag wordt gezien als export…. iets wat hier een half uur op de kade stond werd export omdat het de vrachtwagen inging naar het buitenland…

    Wat een sprookje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: