Zo’n 900 leden van de actiegroep Extinction Rebellion hielden op 7 oktober 2019 een sit-in te Amsterdam. Het kruispunt Museumbrug werd alzo bezet door de klimaatactivisten. De Stadhouderskade en enkele andere kruispunten werden geblokkeerd. Er was tevoren geen wettelijke toelating gegeven voor de demonstratie. Negentig personen werden die dag gearresteerd. De meeste kwamen er met een boete van af. Dit was Amsterdam, nog 59 steden te gaan… 

‘Rebel Rebel’

Deze rebellie tegen uitsterving is een geweldloos protest. De in 2018 opgerichte beweging kondigt op haar website aan: ‘International Rebellion begins monday october 7.’ Alvast in 60 steden overal ter wereld zullen ze het geweten hebben, overheden en burgers. Deelnemers kregen naar verluid zelfs trainingen waaronder wat te doen in geval van gearresteerd worden. Het duid ook al op goed georganiseerd zijn en voorbereid. De genoemde negentig personen werden trouwens slechts aangehouden, zonder geweld aan beide kanten, omdat de ordediensten de blokkades hebben ontruimd. Sommigen van de demonstranten weigerden te vertrekken.

Ecologische noodtoestand

De boodschap is duidelijk: ‘To governments of the world, we declared a Climate and Ecological Emergency. You did not do enough. To everybody else, rebel. 10am, October 7th, 60 cities worldwide. See you on the streets.’ Burgers verenigen zich, worden in no time demonstranten, activisten soms zelfs. ‘They take it to the streets,’ zoals de Engelstalige uitdrukking luidt. Hun ongenoegen. Veelal met het klimaat, pro dierenrechten, bescherming van fauna en flora. Het behoud van onze planeet zeg maar en alles en iedereen die er op leeft.

Nobelprijs

En is dat allemaal begonnen met één Zweeds meisje van 15 jaar in 2018?! Ze inspireerde in ieder geval soortgelijkdenkenden over heel de wereld. Greta Thunberg is trouwens, samen met onder meer Donald Trump, genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Grotere uitersten dan deze beide personen zijn haast niet denkbaar. O.i. is een dergelijke keuze ook typerend voor de polarisering van de publieke opinie. De tweedeling van de maatschappij. Politiek, ideologisch. Van conservatief tegen progressief dan, maar: was het ooit anders? Het verschil is dat het debat of de strijd zeg maar tussen beide kampen, nu bloot en open op straat ligt. Van Hong Kong tot Frankrijk. E.e.a. roept reminiscenties op aan de talloze betogingen van de jaren ’60. Waren die ook niet voor meer vrijheid, inspraak en erkenning van burgers? Was het niet eerder Ghandi die het geweldloos verzet tot perfectie verhief?

De Tegenpartij

Burgers, vaak heel jonge mensen, pikken het niet meer. Ze stellen hun doelen op, richten een website op, roepen via sociale media medestanders op. En hup, een Beweging is gestart. Kijk naar de Gele Hesjes in Frankrijk. De protesten in Hong Kong, die stilaan de omvang krijgen van een revolutie. Het is alles gericht tégen overheden in het algmeen. Die te laks zijn naar verluid, te traag, te gecompliceerd in hun werking. En weinig controleerbaar. Terug te voeren tot het opstaan publiek van Greta Thunberg? Of keren we vroeger in de tijd terug tot 2016, met de stem voor een Brexit? Of nog eerder, de oprichting van de digitale munt Bitcoin? Het is alles ook tegen betutteling, overheersing, dwang van bovenaf. Tegen de powers that be. De politieke machten die de voeling met wat leeft verloren zijn. Tegen centralisatie, voor inspraak en het antwoord is dan al dit streven naar decentralisatie? Het is in ieder geval een uitgesproken uiting van anti globalisme.

5 reacties

  1. Alleen de grote roze olifant in de kamer wordt weer niet gezien en/of benoemd. Overbevolking.
    Hoe gaan we deze aarde redden als er dag in dag uit de menselijke wereldbevolking blijft groeien? En de natuur elke dag minder ruimte krijgt, elke dag verder wordt uitgeput? Als de mensheid niet stopt met roofbouw? Dan zijn er gelukkig altijd nog mensen die anderen weten te pesten op weg naar hun werk.

  2. Doet denken aan: ‘Make love, not war!” De geitenwollen sokken en de LSD dampen boven ‘Woodstock’.
    Timmermans, plots met een ‘green deal’, past ook in het rijtje. Hij gaat – tegen alle zakelijke logica in – de Europese (Utopia) uitstoot de komende 10 jaar met 50% verminderen. Hóe doet even niet terzake, als de Brusselse begroting na ‘Brexit’ maar niet teveel afzakt.

    Hoe kan een mondiale beweging als deze, maar bv. ook in het verleden ‘Occupy’, ‘anti-globalistisch’ worden genoemd?
    De mondialisering is in alle opzichten een voldongen feit. Inclusief de grote wereldproblemen op economisch, humanitair en ecologisch gebied. Wereldwijde sociale (anti)bewegingen zijn ondenkbaar zonder het globalisme en hooguit gericht tegen de neoliberale intenties van de gevestigde orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: